Back to Top

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer

Draadloos opladen van een iPhone is met de meest moderne toestellen mogelijk. Ondanks het groot gebruiksgemak heeft draadloos opladen ook wel wat nadelen. Daarom is het de vraag of je de iPhone wel draadloos moet opladen. In dit artikel vind je meer over de voor- en nadelen maar ook welke manier van opladen het beste is. Je wil tenslotte dat de accu zo lang mogelijk meegaat.

IPhones die draadloos opladen ondersteunen

Het eerste dat je moet weten is dat niet alle iPhones draadloos opladen ondersteunen. Dit kan alleen met alle modellen vanaf iPhone 8 en jonger. Heb je een iPhone 7, dan is het niet mogelijk om deze draadloos op te laden. Je zou dus kunnen zeggen dat alle iPhones die vanaf 2017 zijn uitgebracht, geschikt zijn voor draadloos laden.

Tip: Losse iPhone kopen - prijzen vergelijken

Bekijk ook: Abonnementen met iPhone vergelijken

Zo werkt Qi draadloos laden

Het draadloos opladen noem je ook wel Qi laden. Hiervoor heb je twee dingen nodig: een ondersteunende mobiele smartphone en een laadstation. Het draadloos laden werkt middels twee spoelen. De eerste spoel is aangebracht in de smartphone, de tweede zit in het laadstation. Wanneer je de iPhone op het laadstation legt dan ontstaat er dankzij deze twee spoelen een elektromagnetisch veld.

Dit verklaart gelijk waarom je een smartphone zonder deze spoel ook niet draadloos kunt opladen. Overigens ondersteunen ook veel nieuwe Android smartphones dit. Denk hierbij aan Samsung, Huawei of Nokia. Hele goedkope smartphones ondersteunen dit niet altijd.

De voordelen van deze manier van opladen

Vroeger moest je een smartphone altijd met een kabeltje aan netstroom verbinden om de accu op te laden. Deze methode werkt nog steeds en noem je ook wel het standaard opladen. Daarnaast is er de snellader, dit is een speciale oplaadkabel waardoor de accu sneller vol is.

Draadloos opladen betekent dat je geen kabeltje in de smartphone hoeft te steken. Wel moet het laadstation weer zijn verbonden met netstroom. Voordeel van draadloos opladen is dat er dus nooit meer een kabel aan je smartphone vastzit. Hierdoor kun je hem makkelijker oppakken of gebruiken.

Je kunt op steeds meer plekken draadloos opladen. Bijvoorbeeld op het vliegveld of binnen de horeca. Hier zijn speciale tafels waar je de iPhone oplegt, waarna deze begint op te laden. Hartstikke praktisch.

Nadelen van draadloos opladen

Het draadloos opladen brengt ook wat nadelen met zich mee. Hieronder vind je de meest voorkomende nadelen en waarom je liever voor normaal opladen kiest.

Nadeel 1: het is langzaam

Check eens hoe lang het draadloos opladen duurt. Je zal er al snel achter komen dat je iPhone meer tijd nodig hebt dan wanneer je deze met een snellader verbindt. Het is een feit dat draadloos opladen langer duurt. Wanneer je op dat moment je iPhone toch niet nodig hebt dan moet dit geen probleem zijn. Maar wanneer je zo meteen weg moet dan is draadloos opladen niet zo handig. In dat geval kies je beter voor bekabeld opladen of nog beter: een snellader.

Nadeel 2: je kunt je iPhone niet gebruiken

Natuurlijk kunnen je de iPhone gedurende het opladen aanzetten en applicaties openen. Je zal in veel gevallen toch te iPhone in de hand willen houden, op dat moment haal je hem van het laadstation. Hierdoor onderbreek je het opladen. Bedenk dus even goed of je de iPhone de komende 2 uur nodig hebt. Is dit het geval, dan kun je misschien beter bekabeld opladen. Op deze manier kun je de iPhone toch in de hand nemen.

Nadeel 3: niet makkelijk mee te nemen

Een oplaadkabeltje neem je heel makkelijk in je tasje of jaszak mee. Een compleet laadstation is wat groter en stop je niet zomaar in je jaszak. Bovendien staat het oplaadstation vaak op een vaste plek in de woonkamer of de slaapkamer. Wil je de iPhone ergens anders opladen, dan moet je het laadstation eerst weer gaan halen. Ga je op vakantie? Laat het laadstation liever thuis en neem gewoon een oplaadkabel mee.

Nadeel 4: duur in aanschaf

Een laadstation is geen voordelige koop. Je bent al snel € 50 of meer kwijt, maar dan heb je wel een goed laadstation. Betaal je minder dan krijg je vaak ook een lagere kwaliteit, en dat merk je. Wil je op meerdere plekken je iPhone op kunnen laden? Dan heb je misschien wel drie laadstations nodig, dit loopt al snel in de kosten. Al helemaal wanneer er eentje aan vervanging toe is.

Nadeel 5: de accu slijt sneller

Vroeger kon je de accu van mobiele telefoons zelf vervangen. Tegenwoordig is dit een stuk lastiger, al helemaal bij de meest moderne iPhones. Juist daarom is het belangrijk dat de accu zo lang mogelijk meegaat. Draadloos opladen is niet zo goed voor de accu, deze slijt sneller. Wil je de levensduur van de accu verlengen dan zijn er twee dingen die je moet doen:

  • De accu altijd tussen de 50% en 99% houden
  • Bekabeld opladen

Op deze manier weet je zeker dat de accu langer meegaat, waardoor je ook niet voor onverwacht hoge kosten komt te staan.

Draadloos opladen lukt niet

Je iPhone draadloos opladen maar het lukt niet? Waarschijnlijk maakt het toestel niet zo goed contact. Verplaats in dit geval de iPhone iets en kijk of de accustatus nu iets aangeeft. Houd er ook rekening mee dat er niks tussen het oplaadstation en de iPhone mag liggen. Maak je gebruik van een dik smartphonehoesje dan kan dit voor problemen zorgen. Haal de iPhone uit het hoesje en probeer het nu nog eens.

Heb je pasjes in je smartphonehoesje zitten? Sommige pasjes zijn voorzien van een magneetstrip, bijvoorbeeld je bankpas. Houd er rekening mee dat het laadstation deze magneetstrip kan beschadigen. Daarom is het altijd beter om pasjes met een magneetstrip eerst uit het hoesje te halen.

Lukt het draadloos opladen nog steeds niet? Kijk dan eerst of deze goed is aangesloten op het stopcontact. Probeer eventueel de kabel te vervangen, misschien ligt het daaraan. Blijft het probleem zich voordoen, dan ligt het misschien wel aan het laadstation zelf. Mogelijk is deze aan vervanging toe. Kijk eerst of je nog recht hebt op garantie, dit is altijd goedkoper dan een nieuw laadstation aanschaffen.

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer