Back to Top

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer

Gaat je iPhone niet meer aan? Wat moet je doen? Helaas is dit een probleem dat af en toe voorkomt. Wat je ook probeert, je krijgt je iPhone niet meer opgestart. Gelukkig is er voor alles een oplossing. In dit artikel lees je mogelijke oorzaken en wat je hieraan kunt doen. Zo kun je toch weer je toestel aanzetten, want je wil hem graag gebruiken.

Een lege batterij (accu)

Dit klinkt heel simpel maar wanneer je iPhone niet meer aangaat kan het dus dat de batterij leeg is. Heb je het toestel veel gebruikt zonder tussendoor te laden? Bovenaan het scherm zie je altijd de batterijstatus staan. Maar bij een minimale lading schakelt het toestel zich automatisch uit. Vaak is dit wanneer de batterijstatus op 5% staat, dat is een beetje afhankelijk van het model en je eigen instellingen.

Je iPhone gaat niet meer aan? Leg deze dan eerst aan de oplader. Zodra je de oplader aansluit zie je na enkele seconden een accusymbool op het scherm verschijnen. Dit geeft aan dat je toestel oplaadt. Vaak zie je dan ook wat de batterijstatus is. Wacht totdat de batterij voor minimaal 50% vol is voordat je het toestel weer aanzet. Beter laad je de accu eerst tot 99%. Hierna haal je het toestel uit de lader.

Tip: Losse iPhone kopen - prijzen vergelijken

Bekijk ook: Abonnementen met iPhone vergelijken

Vuil in de oplaadpoort

Het kan ook dat er een vuiltje in de oplaadpoort (dock connector) zit. In dit geval lukt het niet om de iPhone op te laden. De accu blijft hierdoor leeg. Kijk of je met het blote oog vuil in de poort ziet zitten. Haal dit er voorzichtig met een smalle pincet of een tandenstoker uit. Wees wel zeer voorzichtig want wanneer je iets beschadigt dan kun je de iPhone helemaal niet meer opladen.

Is de oplaadpoort defect, dan moet deze vervangen worden. Dit kun je goed zelf maar het is natuurlijk ook mogelijk om dit te laten doen. Mocht er dan iets misgaan dan ben je niet zelf verantwoordelijk.

Wel opstarten maar niet door de schermbeveiliging heen komen

Je iPhone gaat wel aan maar je komt niet door de schermbeveiliging heen. Je bent het wachtwoord, patroon of pincode vergeten. Na een aantal keer proberen merk je dat het scherm blokkeert. Via iTunes kun je de iPhone resetten waarmee ook het wachtwoord of de pincode verdwijnt. Bekijk hieronder hoe een reset naar fabrieksinstellingen werkt.

IPhone gaat niet meer aan: waterschade

De moderne iPhones zijn goed bestand tegen stof en water. Bij een IP 68 certificering kan het toestel gedurende 30 minuten minimaal 1,5 meter onder water. Bij sommige iPhones is dit zelfs tot een diepte van 4 meter. Oudere iPhones kunnen niet onder water. Wanneer je deze toch onderdompelt dan ontstaat er waterschade. Water of vocht dat bij de elektronica komt zorgt ervoor dat het toestel niet meer werkt. Hierdoor kun je deze ook niet meer aanzetten.

Ook een volledig waterdichte iPhone kan waterschade opleveren. Bijvoorbeeld bij een barst in het scherm, waardoor het water naar binnen loopt. Bij waterschade kun je proberen om de iPhone eerst enkele dagen te laten drogen. Leg deze eventueel in een bak ongekookte rijst. Blijft het probleem zich voordoen, ga dan langs een iPhone reparateur.

De iPhone herstarten

Je kunt ook proberen om de iPhone te herstarten. Dit doe je eigenlijk geforceerd. Druk hierbij de volume omhoog-knop en de volume omlaag-knop in. Vervolgens houd je de aan/uit knop ingedrukt totdat je het Apple logo op het scherm ziet verschijnen. Bij oudere iPhones moet je de homeknop en de aan/uit knop tegelijkertijd gedurende 10 seconden indrukken. Als het goed is start de iPhone weer opnieuw op. Kijk of hiermee het probleem verholpen is.

Foutieve software op de iPhone

Soms ligt het aan de software waardoor de iPhone niet meer aangaat. In dit geval moet je de software herstellen. Het makkelijkste is om naar fabrieksinstellingen te gaan. Je iPhone wordt dan helemaal teruggezet naar het beginpunt. Houd er wel rekening mee dat alle gegevens en instellingen verloren gaan. Maak daarom vooraf een back-up. Er is wel een probleem met terugzetten naar de fabrieksinstellingen: je krijgt je iPhone niet meer aan. Daarom moet je dit vanuit de uit-stand doen. Je moet hierbij de iPhone op de computer aansluiten. Vervolgens maak je gebruik van iTunes. Dit doe je als volgt:

  • Druk de volume omhoog knop in
  • Druk ook de volume omlaag knop in
  • Houd de aan/uit knop net zo lang ingedrukt totdat je ziet dat de iPhone gekoppeld is

Op deze manier kun je via iTunes de software herstellen. Heb je een oudere iPhone? Dan moet je de zijknop en volume omlaag-knop tegelijkertijd indrukken. Bij de iPhone 6s en ouder moet je de homeknop en zijknop tegelijkertijd indrukken. De homeknop vind je aan de voorkant onderaan het scherm, bij nieuwere toestellen zit de aan/uit knop juist aan de zijkant van het toestel.

Reset naar fabrieksinstellingen wanneer je iPhone wél aangaat

Lukt het je om de iPhone op te starten of aan te zetten? Ga dan voor een reset naar fabrieksinstellingen via de instellingen app. Open instellingen en ga naar algemeen. Onderaan zie je de optie ‘stel opnieuw in’. Tik nu op ‘wis alle inhoud en instellingen’. Je iPhone gaat zich nu terugzetten naar de fabrieksinstellingen. Hopelijk is hiermee het probleem opgelost en krijg je de volgende keer de iPhone gewoon weer aan.

De iPhone is defect

Je iPhone gaat niet meer aan en je hebt al alles geprobeerd? Waarschijnlijk is de iPhone defect. Neem in dit geval contact op met Apple Support. Dit kan via de speciale applicatie maar ook gewoon telefonisch of via de website. Maak gebruik van de chat, een medewerker zal bespreken wat allemaal mogelijk is.

Heb je een oudere iPhone en moet deze gerepareerd worden? Soms wegen de kosten zwaarder dan de waarde van het toestel. Je zou dan na kunnen denken over een nieuwe iPhone. Check onze vergelijker en bekijk welk toestel het beste bij jou past.

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer