Back to Top

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer

Wil je een nieuwe iPhone kopen, maar is je oude iPhone nog goed genoeg om nog een rondje mee te gaan? Dan kun je ervoor kiezen om je iPhone in te ruilen. Dat is handig als je snel geld wilt, maar geen zin of tijd hebt om te dealen met mensen op bijvoorbeeld Marktplaats. Immers: soms kan het leiden tot vervelende discussies over de waarde van je iPhone, terwijl je daar helemaal niet op zit te wachten. In zo’n geval kun je kiezen voor het inruilen van je iPhone. Dat kan bijvoorbeeld bij Apple zelf.

Waar moet je op letten bij het inruilen van je iPhone?

Er zijn een aantal zaken waar je rekening mee moet houden als je je iPhone wilt gaan inruilen. Wil je een nieuwe iPhone bij Apple kopen? Dan is het praktisch om je smartphone ook bij Apple in te ruilen. Op die manier worden de bedragen meteen verrekend en hoef je alleen nog maar een deel bij te betalen. Zo ben je niet bezig met het heen en weer schuiven van geld. Dat scheelt een hoop tijd en moeite. Maar dan moet je uiteraard wel een mooie vergoeding krijgen. Je kunt bovendien kiezen voor een waardebon of cash. Soms is je iPhone zo oud, dat hij geen waarde meer heeft. Dan kun je hem gratis laten recyclen. Bovendien moet je goed opletten op welke delen je precies terug moet sturen.

Tip: Losse iPhone kopen - prijzen vergelijken

Bekijk ook: Abonnementen met iPhone vergelijken

Welke winkel kies je?

Ten eerste: er zijn verschillende winkels om je smartphone in te ruilen. Bijvoorbeeld bij een derde partij die iPhones inkoopt om ze vervolgens refurbished door te verkopen. Er zijn heel wat van die websites te vinden. Belangrijk is dat je eerst van tevoren onderzoek doet naar de betrouwbaarheid van de websites en winkels. Anders is de kans aanwezig dat je je dure iPhone instuurt naar een winkel die je er niet voor gaat betalen. Wil je dat niet en wil je zeker weten dat je geld krijgt? Dan kun je de smartphone ook gewoon bij Apple inruilen.

Door naar de Apple Store te gaan kun je meteen een taxatie van de medewerker krijgen. Eventueel is opsturen ook mogelijk. Je moet dan eerst online wat vragen beantwoorden. Die vragen gaan over de staat van het toestel en eventuele beschadigingen. Ook wordt er gevraagd naar welk model je wilt inruilen; ze zijn immers niet allemaal evenveel waard.

Wat is de vergoeding?

Voordat je je iPhone gaat inruilen, wil je wel eerst weten wat je ervoor kunt krijgen. Je kunt ervoor kiezen om je iPhone op te sturen. Binnen een paar dagen krijg je dan een taxatie en een bedrag geboden. Dit bedrag hangt vooral af van de staat van je smartphone en hoe oud deze is. Als je akkoord gaat met het geboden bedrag, kun je een waardebon krijgen of deze als korting gebruiken op je nieuwe aankoop (alleen in de fysieke Apple Store). Deze bedragen worden van tevoren met elkaar verrekend, zodat je alleen maar hoeft bij te betalen. Wil je niet meteen een nieuwe iPhone kopen? Dan kun je ook om een waardebon vragen. Je kunt die alleen besteden bij de Apple Store. Het is niet mogelijk om uit te laten betalen in cash. Dat kan bij andere inruildiensten dan bij Apple vaak wel. Dan krijg je meestal een vergoeding op je bankrekening uitgekeerd.

Je vergoeding hangt af van de staat

Wat kun je nog voor je oude iPhone krijgen? Dat is behoorlijk afhankelijk van welk model je precies wilt inruilen. Gaat het om een toestel van bijvoorbeeld vorig jaar en is deze nog in prima staat? Dan krijg je er vaak veel meer voor geboden dan wanneer je een vier jaar oud toestel inlevert waar de achterkant van stuk is. De vergoeding zal namelijk behoorlijk zakken bij beschadigingen. Bij beschadigingen gaat het niet alleen om cosmetische schade, maar ook om bijvoorbeeld problemen met knoppen of andere zaken die gerepareerd moeten worden voor de verkoop. Dit gaat uiteraard van de waarde van je smartphone af.

Kiezen voor een waardebon of korting?

Bij het inruilen bij de Apple Store kun je kiezen voor twee uitbetalingsmogelijkheden: een waardebon of een korting. Het is dus niet mogelijk om de waarde van je product in contanten uit te laten keren. Apple stort bovendien het geld ook niet op je rekening. Als je kiest voor een waardebon, kun je eerst nog even rustig rondkijken in de Apple Store voordat je een product koopt. Kies je voor korting? Dan kun je die korting meteen gebruiken wanneer je je nieuwe toestel gaat bestellen. Wil je wel cash? Dan is het beter om een andere aanbieder te zoeken. Webwinkels zoals Leapp, Swoop en iUsed kopen ook smartphones op, die wel cash betaald worden.

Gratis laten recyclen

Niet leuk om te horen, maar soms is je iPhone grofweg waardeloos. Omdat hij te oud is of in zeer slechte staat. Dan krijg er geen geld meer voor, maar kun je deze alsnog bij Apple inleveren. Op die manier wordt het toestel gerecycled en worden de onderdelen omgesmolten tot nieuwe onderdelen. Maar als je iPhone net nieuw is of nog in heel goede staat, kan Apple hem ook doorverkopen als refurbished iPhone.

Opsturen met een koerier is vaak mogelijk

Niet iedereen woont dichtbij de Apple Store. Daarom kun je het toestel ook op laten sturen middels een koerier. Bij het bestellen van een nieuwe iPhone kun je aangeven dat je je oude toestel wilt inruilen. Daarvoor moet je onder meer het serienummer invullen en een vragenlijst beantwoorden. Daarna stuur je het toestel op. Bij het bestellen moet je dus eerst het volledige bedrag betalen en krijg je later de inruilwaarde via een waardebon terug. De korting wordt niet meteen verrekend; dat kan alleen bij de fysieke Apple Store zelf.

Lever alleen in wat er gevraagd wordt

Let ook goed op wat je in moet leveren als je je iPhone in gaat ruilen. Vaak gaat het alleen om de doos, het toestel en de lader. Allerlei andere toebehoren zoals je eigen gekochte hoesjes hoef je niet mee te sturen en kun je eventueel nog los verkopen.

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer