Back to Top

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer

De kans is groot dat je je iPhone wel eens met een openbaar netwerk hebt verbonden. Denk aan het netwerk van de NS in de trein of het wifi-punt van een restaurant. En wie op Schiphol is geweest, heeft vast wel eens z’n iPhone op hun publieke netwerk gebruikt. Je hebt het misschien niet doorgehad, maar je hebt je toestel blootgesteld aan allerlei gevaren. Wat zijn die gevaren en hoe kun je nu veilig met een openbaar netwerk verbinden?

Zo kwetsbaar ben je

Als je je iPhone met een publieke hotspot verbindt, ben je kwetsbaarder dan je denkt. Hackers kunnen bijhouden wat je precies aan het doen bent en kunnen je gebruikersnamen en wachtwoorden zien en loggen. Misschien denk je: ‘Nou en, dat een koffiehuis ziet wat ik op internet doe?’, maar hoe weet je zeker dat je wel bent ingelogd op het draadloze netwerk van een koffiehuis en niet van een oplichter of een crimineel?

Dat weet je niet. Cybercriminelen zetten nepnetwerken op met dezelfde naam en instellingen als het legitieme netwerk. Zo walsen ze dwars over het echte netwerk in. Jij denkt dat je verbindt met een echt openbaar netwerk, maar eigenlijk loop je rechtstreeks in de val van de crimineel. Wanneer je gebruikersnamen en wachtwoorden worden gestolen, heb jij dat niet eens door.

Je data beveiligen met een VPN

Dit is waar een VPN goed van pas komt. Een VPN is een Virtual Private Network. Een privénetwerk met een versleutelde verbinding. Alle data die over het netwerk gaat, wordt geheim gemaakt. Daardoor kunnen pottenkijkers je data niet stelen en inzien. Ondanks alle privacywetten en steeds slimmer wordende hackers, houdt een VPN je gegevens prima geheim.

Een ander groot voordeel van een VPN is dat je anoniem bent: je locatie wordt verborgen. Kwaadwillenden loggen je locatie door je IP-adres op te vragen. Wanneer je met een VPN verbonden bent, lijkt het alsof je vanuit bijvoorbeeld een ander land inlogt. Ook handig wanneer je bijvoorbeeld Netflix wilt kijken: je kunt de streamingdienst dan om de tuin leiden en het uitgebreide Amerikaanse aanbod bekijken, terwijl je je in Nederland bevindt. In Nederland is het aanbod normaal gesproken een stuk kleiner.

Snel verbinden met een VPN

VPN diensten kun je afnemen bij een VPN-aanbieder. Al voor een paar euro per maand internet je een stuk veiliger, anoniemer en vrijer. Je kunt het best eerst een proefabonnement afnemen, zodat je de verbinding kunt testen en kunt uitvinden of de aanbieder bij je past.

Veel aanbieders hebben een eigen app, waarmee je alleen hoeft in te loggen met je gebruikersnaam en wachtwoord. In de app tik je op de locatie waarmee je wilt verbinden en klik je op de ‘Verbinden’-knop. Vaak is dat een grote knop op het scherm. Je maakt dan direct verbinding met de VPN. Op deze manier kun je zorgeloos internetten op je iPhone.

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer