Back to Top

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer

Wie een mobiel abonnement van KPN heeft, is binnenkort ook bereikbaar in HSL tunnels. Dit zijn de tunnels waar hogesnelheidstreinen doorheen razen. De provider wil dat alle KPN-klanten gedurende hun treinreis ongestoord kunnen bellen, sms'en en het internet op kunnen, zonder onderbrekingen. Mobiel bereik in HSL tunnel moet vanaf 2019 mogelijk zijn.

Om dit te realiseren werkt KPN samen met de NS, ProRail en andere vervoerders. Nederland bevat verschillende spoortunnels, waarbij de tunnel Rotterdam Noordrand en de tunnel Dordtsche Kil tot de hogesnelheidslijn Schiphol-Antwerpen behoren. In verschillende spoortunnels waren eerder al antennes geplaatst om het mobiel bereik zo goed mogelijk te houden. Dit is in de spoortunnel bij Delft gelukt, waar reizigers sinds 2016 mobiel bereik hebben. Dit moet nu voor alle spoortunnels geregeld worden.

Tip: Smartphone abonnementen van KPN vergelijken

Tunnels buiten dienst stellen

Om mobiele dekking bij de tunnel in Delft te realiseren werd deze 16 keer buiten dienst gesteld. Dit gebeurde weliswaar in de nachtelijke uren, maar bracht toch hinder met zich mee. Achteraf verklaart staatssecretaris Dijksma van Infrastructuur en Milieu dat bij het ontwerpen van de spoortunnel direct gewerkt had moeten worden aan een mobiel netwerk. Dit zal in de toekomst zeker ook gebeuren, maar voor nu moeten alle bestaande tunnels nog worden gezien van mobiele dekking.

Ook hierbij zal het nodig zijn om de tunnels buiten dienst te stellen. Dit gebeurt zoveel mogelijk in de nachtelijke uren en uiteraard niet bij alle tunnels tegelijkertijd. De verschillende vervoerders en KPN zijn hierover in gesprek.

Bij het integreren van mobiele dekking in HSL tunnels loopt de KPN tegen twee problemen aan. Ten eerste gaat het om een tunnel, dat door de constructie geen signalen van buitenaf ontvangt. Ten tweede rijdt de trein op hoge snelheid. Wie vaak op de autosnelweg zit kent het probleem van mobiele dekking en rijden met hoge snelheid: de telecomsignalen reizen soms niet snel genoeg mee. Toch is KPN van mening dat het mobiel bereik in alle HSL tunnels optimaal wordt, hier hangt echter wel een flink prijskaartje aan.

Het mobiel bereik in HSL tunnels geldt niet alleen voor KPN-klanten, maar ook voor aanbieders die het netwerk van KPN huren. Het gaat hierbij om Youfone, Simyo en Telfort. Iedereen met een mobiel abonnement of prepaid kaart van een van deze providers profiteert mee van het stabiele netwerk van KPN.

Abonnementen zonder toestel van KPN - vergelijk zelf

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer


Beste iPhone deals:

Staat je gewenste abonnement er niet bij? Ga naar de uitgebreide abonnementen met toestel vergelijker, inclusief filters en zoekwoorden, naar de uitgebreide Sim Only vergelijker, of naar de uitgebreide vergelijker voor losse toestellen.