Back to Top

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer

De toetsenborden van de MacBook en MacBook Pro hebben te maken met een fout in het ontwerp. Door een onjuiste werking is Apple door de consumentengroep aangeklaagd. De eis is dat Apple alle getroffen laptops kosteloos vervangt.

Om de rechtszaak tegen Apple te steunen hebben ruim 20.000 mensen een online petitie ondertekend. Samen met deze petitie maken 2 aanklagers van de Consumentenbondgroep zich hard voor deze zaak. Het gaat hier om de MacBooks met vlindertoetsenbord. Dit zijn de 12 inch MacBook uit 2015 en de MacBook Pro uit 2016.

Tip: Losse iPhone kopen - prijzen vergelijken

Bekijk ook: Abonnementen met iPhone vergelijken

Vlindertoetsenbord blijft hangen

Het zogenaamde vlindertoetsenbord is een ontwerp dat minder ruimte in beslag neemt. Hierdoor kan Apple de MacBooks veel dunner maken. Het ziet natuurlijk allemaal moderne uit, maar heeft ook een aantal nadelen. Vuil en stof kan te gemakkelijk onder de toetsen komen te zitten. Hierdoor kunnen één of meerdere toetsen blijven hangen of zelfs helemaal vastzitten. Dit resulteert in een niet tot slecht werkend toetsenbord. Het vervangen van de toetsen is geen goedkope grap en gebeurt gewoonlijk via een officiële Apple Store.

Zelf het probleem oplossen

Voordat de rechtszaak met Apple helemaal rond is, blijven veel gebruikers met een niet werkend toetsenbord zitten. Gelukkig zijn er een aantal tijdelijke oplossingen voor. Wie niet meer in kan loggen op zijn MacBook, kan het beste een USB toetsenbord aansluiten. Zo is het weer mogelijk om de toegangscode in te toetsen. Vervolgens is het belangrijk om te controleren of de toegankelijkheidsinstellingen wel goed staan. Ga hiervoor naar systeemvoorkeuren en selecteer toegankelijkheid. Kies voor het onderdeel muis en trackpad en vink de optie ‘activeer muistoetsen’ uit.

Het toetsenbord demonteren en reinigen

Wanneer een enkele toets het niet doet, is dit eenvoudig zelf op te lossen. Gebruik een stofzuiger met zachte borstelmond, speciaal geschikt voor meubels (of toetsenborden). Zorg ervoor dat de MacBook altijd is uitgeschakeld, dit om statische elektriciteit te voorkomen. Nog beter is om de toetsen los te maken. Dit kan betrekkelijk eenvoudig met behulp van een pasje. Ga hier altijd voorzichtig mee om. Wanneer deze handeling een beschadiging veroorzaakt, valt dit niet onder de normale garantie.

Handige vergelijker: refurbished iPhone toestellen vergelijken

Wachten op de rechtszaak

Pas na de rechtszaak is duidelijk of MacBookbezitters recht hebben op een schadevergoeding of kosteloze vervanging van het toetsenbord. Wie hier op wil wachten, doet er goed aan om even van zijn MacBook af te blijven. Haal geen toetsen los en probeer het toetsenbord ook niet op een andere manier te reinigen. Dit zou er zomaar voor kunnen zorgen dat je achteraf geen kosteloze vervanging van het toetsenbord krijgt.

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer


Beste iPhone deals:

Staat je gewenste abonnement er niet bij? Ga naar de uitgebreide abonnementen met toestel vergelijker, inclusief filters en zoekwoorden, naar de uitgebreide Sim Only vergelijker, of naar de uitgebreide vergelijker voor losse toestellen.