Back to Top

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer

Uit een enquête afgenomen onder een steekproef van duizend Amerikaanse burgers blijkt dat zo'n 51% achter de FBI staat in de San Bernardino case, waarbij Apple gevraagd wordt een iPhone 5c te kraken. Ook Bill Gates staat achgter de FBI. Waarom is dit zo schrikbarend?

San Bernardino case

Apple is door het Amerikaanse rechtshof verzocht om een firmware programma voor een iPhone 5c (gebruikt door een terrorist in de San Bernardino terreuraanslag), te schrijven zodat deze door de FBI ontgrendeld en uitgelezen kan worden. Apple heeft dit verzoek geweigerd middels een open brief aan de FBI en alle Apple gebruikers en gaat in hoger beroep.

Het ontwikkelen van een 'achterdeur' voor de iPhone (want dat is feitelijk wat de FBI Apple vraagt) in dit digitale tijdperk is te riskant. Volgens de FBI zou deze methode slechts een enkele keer toegepast worden, hoewel dit moeilijk te geloven is. IT specialist Joeri gaf zijn mening in een door ons afgenomen interview: "Slechts één kopie van de aangepaste firmware kan enorme gevolgen hebben". Er is een grote kans dat de firmware uitlekt waardoor elke iPhone besmet kan worden en gegevens van miljoenen gebruikers (denk aan bankgegevens, vingerafdrukgegevens, foto's, mails en meer) binnen handbereik zijn voor hackers, maar ook voor de Amerikaanse overheid.

Apple's open brief

Tip: Losse iPhone kopen - prijzen vergelijken

Bekijk ook: Abonnementen met iPhone vergelijken

Amerikaanse bevolking staat achter FBI

Schrikbarend genoeg blijkt uit een onderzoek dat zo'n 51% van de Amerikaanse bevolking achter de FBI staat. 11% zegt geen mening te hebben in deze zaak en slechts 38% deelt de mening van Apple. Op dit moment zijn er ook demonstraties bij Apple Stores en het FBI hoofdkantoor in de Verenigde Staten waarbij demonstranten hun steun aan Apple betuigen.

Bill Gates

Ook Bill Gates kiest voor FBI

Ook Microsoft oprichter Bill Gates kiest voor de kant van de FBI in deze case. Volgens Gates gaat het om een specifiek geval en zal de 'hack' geen andere keer toegepast worden. Deze mening van Gates is opvallend, vooral omdat de oprichters van Google, Twitter en Facebook aangaven achter Apple te staan. 

Intern bericht

Gisteren lekte nog een intern bericht uit dat Tim Cook (Apple CEO) aan zijn medewerkers stuurde. Hij noemde hierin een quote van een 13-jarige app developer, die de ernst inzag van deze case en hem bedankte voor het beschermen van alle toekomstige generaties.

 

Wat denk jij? Is het verstandig voor Apple om een eenmalige 'backdoor' te bouwen of is het risico te groot?

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer


Beste iPhone deals:

Staat je gewenste abonnement er niet bij? Ga naar de uitgebreide abonnementen met toestel vergelijker, inclusief filters en zoekwoorden, naar de uitgebreide Sim Only vergelijker, of naar de uitgebreide vergelijker voor losse toestellen.