Back to Top

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer

Heb je net een nieuwe iPhone maar heb je geen flauw benul hoe je de simkaart plaatst? In dit stappenplan leggen we haarfijn uit hoe je een simkaart van een iPhone of iPad plaats en vervangt.

Uitleg over de simkaart

Een simkaart bestaat uit een klein kaartje met hierop een gouden vakje. In dat gouden vakje zitten alle instellingen die nodig zijn om te bellen of gebruik te maken van het mobiele netwerk. De provider geeft middels de simkaart toegang tot het netwerk.

Naast een fysieke simkaart heb je tegenwoordig ook de e-simkaart. Deze simkaart zit standaard in het toestel verwerkt. Het gaat hier om een vrij nieuwe technologie waardoor het niet meer nodig is om een fysieke simkaart aan te vragen.

Simkaart plaatsen in oudere iPhones

Onder de oudere iPhones worden alle toestellen tot en met iPhone 8(plus) bedoeld. Dit zijn de iPhone 4, 4s, 5, 5s, 5c, 6 (plus), 6s (plus), 7 (plus), 8 (plus). Benieuwd hoe je een simkaartje in een van deze iPhones plaatst? Hieronder vind je de handleiding en tips.

Aan de rechter zijkant van de Apple smartphone zit de opening naar de (nano) simkaart. Een klein gleufje met een rond gaatje bevindt zich net boven de helft van de iPhone. De iPhone 4, iPhone 4s, iPhone 5, iPhone 5s, iPhone 5c, iPhone 6 (plus), iPhone 6s (plus) en iPhone 7/8 (plus) zijn geleverd met een speciale tool in de verpakking. Deze simkaart tool (zie afbeelding) kan worden gebruikt om de gleuf open te maken.

Druk goed met de simkaart tool in het gaatje en de opening springt open. Bewaar deze tool goed om in de toekomst de nano-simkaart makkelijk te vervangen voor bijvoorbeeld verkoop van het toestel. De iPhone hoeft niet perse uit te staan om een simkaart te kunnen plaatsen.

Tip: Losse iPhone kopen - prijzen vergelijken

Bekijk ook: Abonnementen met iPhone vergelijken

Paperclip simkaart tool maken

Mocht de tool onverhoopt kwijt zijn of niet meegeleverd zijn dan kun je een paperclip gebruiken. Buig de paperclip, zoals op onderstaande foto, en druk met het lange gedeelte de gleuf in.

simkaart iphone plaatsen

Lees ook: Pincode van een iPhone simkaart wijzigen 

Simkaart in iPhone X, XR en XS plaatsen

Wanneer je een van deze toestellen met het scherm naar voren gericht houdt dan vind je aan de zijkant (rechtsonder) de simkaarthouder. Neem de bijgeleverde opener en steek deze in het gaatje van de simkaarthouder. Verwijder de houder door deze uit de smartphone te halen. Plaats nu de simkaart op de juiste wijze in de houder. Kijk hierbij goed naar het schuine hoekje van de simkaart.

Wanneer de simkaart er goed inzit dan plaats je de simkaarthouder weer terug in de smartphone. Dit doe je door hem gewoon erin te schuiven. Zet het toestel aan en controleer de werking van de simkaart.

Simkaart in iPhone 11 en 12 doen

Heb je een iPhone 11 of 12, dan werkt het plaatsen van de simkaart op vergelijkbare wijze. Ook nu weer steek je de opener in het speciaal daarvoor bestemde gaatje van de houder. Plaats de simkaart met het schuine hoekje in de houder. Houd er rekening mee dat deze toestellen alleen geschikt zijn voor nanosimkaarten. Dit betekent dat je geen normale simkaart in de houder kunt doen.

Verschil nano-simkaart en simkaart

De simkaart, die je provider meelevert, kan de vorm hebben van een gewone simkaart of een nano-simkaart. Bij de iPhone 4 en iPhone 4s werkte Apple nog met de ‘grote’ simkaart en vanaf de iPhone 5 kwam de nano-simkaart in gebruik. Zowel de iPhone 5, iPhone 5s, iPhone 5c, iPhone 6, iPhone 6 Plus, iPhone 6s, iPhone 6s Plus, iPhone SE, iPhone 7 (Plus) en de iPhone 8 (Plus) maken gebruik van de kleinere nano-simkaart. In onderstaande afbeelding kun je de verschillen zien.

 paperclip simkaart tool

Lees ook: Wanneer is een prepaid simkaart interessant voor iPhone gebruikers?

Welke simkaart moet er in mijn iPhone?

Alle nieuwe iPhones werken met een fysieke nanosim of een eSIM. Bij aanschaf van het toestel zie je welke simkaart erin moet. Maakt de iPhone gebruik van een eSIM dan hoef je geen fysieke simkaart er aan te vragen. De ingebouwde simkaart bevat alle gegevens waardoor de iPhone verbinding kan maken met het netwerk.

Houd er rekening mee dat je niet bij alle providers virtueel kunt bellen. T-Mobile en Simyo zijn in Nederland de eerste aanbieders van virtueel bellen. Daarnaast moet het toestel dit ook ondersteunen. Heb je een oudere iPhone dan kan de provider virtueel bellen wel aanbieden, je kunt er helaas geen gebruik van maken.

Wanneer de simkaart niet past

Hoe kleiner de ondersteunende simkaart, hoe makkelijker het is om deze te plaatsen. Dit komt omdat je van de provider een simkaart krijgt die je zelf kunt verkleinen. Ga nooit in de simkaart knippen, het verkleinen doe je door hem uit het kaartje te drukken. Zo ontstaat de juiste afmeting.

Heb je de simkaart per ongeluk te klein gemaakt? Geen probleem, je kunt hem gewoon weer terug in het is grotere vakje leggen. Het geheel stop je dan voorzichtig in de simkaarthouder. In veel gevallen werkt dit perfect. Mocht de simkaart niet passen of er is iets misgegaan, dan moet je de simkaart laten blokkeren. Je krijgt dan een nieuwe toegestuurd. Houd er wel rekening mee dat je mogelijk extra kosten moet betalen. Een en ander hangt van de provider af.

Simkaart bijknippen voor iPhone

Sommige mensen doen het toch: de simkaart bijknippen voor de iPhone. Dit is absoluut af te raden. Waarom mensen dit dan toch doen is omdat ze niet willen wachten op een nieuwe simkaart. Het kan namelijk enkele dagen duren voordat je de nieuwe simkaart thuis krijgt gestuurd.

Mocht je toch bij willen knippen dan kun je het beste gebruik maken van speciaal verkrijgbare stickers. Deze sticker plak je op de simkaart waarna je de juiste afmeting kunt uitknippen.

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer