Back to Top

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer

Sommige onderzoeken zijn nuttig, andere vooral interessant om te weten. De Zwitserse vermogensbeheerder UBS heeft bekeken hoelang inwoners wereldwijd moeten werken voor de aanschaf van een iPhone X. Het zal je misschien niet verbazen dat Nederland tot de middenmoot behoort.

Ruim 106 uur werken

Voor het onderzoek is eerst gekeken naar de aanschafprijs van een iPhone X. Hier zitten wereldwijd grote verschillen tussen. Inwoners van Panama City betalen gemiddeld €800. In Nederland kost het toestel ruim €1150. Inwoners van Brazilië moeten meer dan €2000 neerleggen. Naast de aanschafprijs is ook gekeken naar het gemiddelde netto uurloon van verschillende beroepen. Het gaat hier om eenvoudige beroepen tot het hogere management. Over al deze beroepen is een gemiddeld uurloon bepaald.

Aan de hand van bovenstaande berekeningen is gebleken dat de Nederlander, of nog specifieker: de Amsterdammer, ruim 106 uur moet werken. Dan pas is er genoeg geld voor de aanschaf van de iPhone X. 106 uur werken komt overeen met 13,3 dagen. Willen we als zuinige Hollander de iPhone 6 uit 2015 aanschaffen, dan kost ons dit 49,8 uur werk.

Tip: Losse iPhone X toestellen vergelijken op prijs

Tussen 4,8 en 133,3 dagen werken

Er zit een enorm grote verschillen tussen aanschafprijs van de iPhone X en het netto uurloon. Inwoners van Zurich brengen het er het beste van af. Ze werken gemiddeld 4,8 dagen om het X model te kopen. Ook de Chinezen doen het met 5,9 werkdagen goed. Hierboven staan Los Angeles en Miami. Opvallend is dat veel Amerikaanse steden in de top 10 voorkomen.

Hierna volgen veel Europese steden zoals Luxemburg, München en Wenen. Amsterdam staat tussen Dubai en Lyon ingeklemd.

Aanbevolen: iPhone X met abonnement - vergelijk prijzen

Er zijn ook mensen die letterlijk krom moeten liggen voor een iPhone X. In Istanbul werken ze er ruim 71 dagen voor en in Jakarta zelfs 81,5 dagen. Cairo spant de kroon met maar liefst 133,3 dagen. Bij een 5 dagen werkweek komt dit neer op ruim een half jaar werken. Logisch dat in sommige landen de iPhone X niet zo populair is. Gelukkig is dit bij ons wel het geval en kunnen veel Nederlanders er een aanschaffen.

Is de iPhone X toch iets te duur? In 2018 onthult Apple de iPhone SE 2. Dit is de directe opvolger van de oudere SE. Apple brengt met de SE serie goedkope budget smartphones op de markt. Betaalbaar voor iedereen, ongeacht je inkomen.

Een nieuwe iPhone te duur voor jou? Dan kun je het uiteraard ook nog zoeken bij de refurbished iPhone toestellen. Deze zijn vaak 10-30% goedkoper(!), afhankelijk van het gekozen model.

Beste iPhone deals:

Staat je gewenste abonnement er niet bij? Ga naar de uitgebreide abonnementen met toestel vergelijker, inclusief filters en zoekwoorden, naar de uitgebreide Sim Only vergelijker, of naar de uitgebreide vergelijker voor losse toestellen.


Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer