Back to Top

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer

Het is waarschijnlijk voor veel mensen een bekend probleem. ’s Ochtends in de spits in de trein moeten staan, omdat je werkelijk geen idee hebt waar nog plek is. Dan maar 20 minuten staan en een beetje op je iPhone surfen. Maar de NS gaat ervoor zorgen dat je weet waar de lege plekken in de trein zijn. 

Afgelopen week werd bekend dat de NS op dit moment bezig is met een proef op het traject Arnhem – Den Bosch. Reizigers van dit traject kunnen in de reisapp van de NS gebruik maken van de ‘zitplaatszoeker’. Op deze manier weet je waar in de trein je de meeste kans hebt om te kunnen zitten.

De afgelopen jaren heeft de NS last van overvolle treinen. Dit kan dus de uitkomst zijn. De treinen lijken soms overvol, maar dan is in een andere coupe wel genoeg plek voor alle reizigers. Het traject Arnhem – Den Bosch is hierom ook berucht en vandaar dat dit het traject is waarop het getest wordt.

Hoe weet de NS nou waar nog plek is?

De rijtuigen van de trein worden gewogen met sensoren in de trein en op het spoor. Hierdoor kan de app aflezen op welke plek het rustiger is. De weegtechniek werkt alleen niet voor alle treinstellen, maar er zijn ook andere mogelijkheden om te bepalen hoeveel reizigers er in de trein zitten. Uit de gegevens van de treinwarmte en luchtregelaars hoopt de NS te kunnen achterhalen hoe druk het is in de trein. De verantwoordelijke datawetenschaper Lynette Joosten zegt: "De gewichtssensoren waren bedoeld om goederentreinen te wegen en om te achterhalen welke wielen aan vervanging toe zijn. Die data bleken ook bruikbaar om de drukte te meten. We kijken nu of we ook aan de hand van het CO2-gehalte in coupés kunnen ontdekken hoe druk het is. Als er veel mensen in een coupé zitten, dan moet er meer frisse lucht bij."

De NS verwacht niet dat de app het probleem van overvolle treinen volledig oplost. Op sommige trajecten is het eenmaal stukken drukker dan op andere. Voor veel dagelijkse reizigers is het fijn als je wel weet of er nog een zitplek is.

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer


Beste iPhone deals:

Staat je gewenste abonnement er niet bij? Ga naar de uitgebreide abonnementen met toestel vergelijker, inclusief filters en zoekwoorden, naar de uitgebreide Sim Only vergelijker, of naar de uitgebreide vergelijker voor losse toestellen.