Back to Top

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer

Je iPhone toegangsscherm pimpen is gemakkelijk en heel leuk. Sinds iOS 16 kun je je iPhone er een stuk leuker uit laten zien. Met deze versie van iOS heeft Apple een mogelijkheid geïntroduceerd om bijvoorbeeld je achtergrond te laten vervagen en widgets te plaatsen. Bovendien kun je gemakkelijk wisselen tussen de verschillende toegangsschermen. Op die manier krijg je meteen de informatie van je widgets te zien die je zelf hebt ingesteld. Wil je bijvoorbeeld altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws in de wereld, de tussenstand van een belangrijke voetbalwedstrijd of het weer zien? Met de nieuwe toegangsschermen van iOS kan dat allemaal.

Meer functies voor het toegangsscherm

De iPhone heeft op het gebied van toegangsscherm meer functies dan ooit dankzij iOS 16. Dat werd ook hoog tijd, want de roep om het kunnen personaliseren van dit scherm werd erg groot. In het begin kon je alleen een datum en tijd zien op het beginscherm, maar tegenwoordig heb je veel meer opties. Denk bijvoorbeeld aan het instellen van widgets of het aanpassen van het lettertype van de klok. Als je een foto van een berg hebt, kun je de klok zelfs deels achter de berg plaatsen. Er is daarmee genoeg keuze. Maar hoe kun je je toegangsscherm van je iPhone helemaal naar je eigen zin maken?

Tip: Losse iPhone kopen - prijzen vergelijken

Bekijk ook: Abonnementen met iPhone vergelijken

Toegangsscherm naar eigen inzicht

Apple ziet je iPhone als een persoonlijk apparaat. Iedere gebruiker heeft zijn eigen voorkeuren en zijn eigen identiteit. Dat is dan ook de reden dat je sinds iOS 16 het toegangsscherm van je toestel kunt personaliseren. Zo kies je verschillende thema’s, lettertypes en wallpapers. Het is mogelijk om een foto van je hond op het beginscherm te zetten, terwijl je rustige vervaagde kleuren op het startscherm gebruikt. Daarmee kun je onderscheid maken tussen de verschillende schermen. Om deze functies te gebruiken, heb je wel iOS 16 nodig.

Daarna kun je het toegangsscherm openen door even je vinger op het scherm te houden. Vervolgens kun je op ‘Pas aan’ klikken. Op die manier pas je het bestaande toegangsscherm aan. Wil je liever je wijzigingen bewaren en een volledig nieuw toegangsscherm aanmaken? Klik dan op het blauwe plusje.

Personaliseren toegangsscherm

Nu je de optie hebt om je eigen toegangsscherm in te delen, kun je verder gaan met het personaliseren van het scherm. Een nieuwe achtergrond kiezen is erg gemakkelijk. Je kunt deze namelijk uit je bestaande galerij halen, maar iOS 16 heeft ook zelf wat achtergronden waar je mee aan de slag kunt. Je kunt alle varianten van een toegangsscherm zien door even opzij te wegen.

Het toegangsscherm kun je opdelen in drie elementen. Het gaat dan om de datum boven de klok, de klok en de widgets die je eronder kunt plaatsen. Klik op één van deze elementen en pas het element naar eigen inzicht aan. Zo kun je bijvoorbeeld gemakkelijk het lettertype van de klok veranderen. Je kunt bij objecten op de voorgrond ook de klok op de achtergrond zetten. Zo lijkt het net of de klok verspringt.

Vaste opties

Door op je galerij te tikken kun je zelf kiezen welk achtergrond je wilt gebruiken. Bijvoorbeeld een foto van vakantie of van je oma. Maar als je minder inspiratie hebt, kun je ook de achtergronden gebruiken die Apple zelf meestuurt. Apple heeft namelijk een grote verzameling van verschillende achtergronden die je kunt gebruiken. Deze achtergronden kun je vinden als je op ‘Verzamelingen’ klikt. Daarbij kun je kiezen uit verschillende thema’s. Denk bijvoorbeeld aan de Pride om aandacht te vragen voor rechten van lhbti’ers of Unity de Black History Month te promoten.

Ben je minder politiek aangelegd, dan kun je uiteraard ook kiezen voor andere wallpapers zoals ‘Dynamisch’ of retro gaat met de clownvis van iOS, één van de eerste achtergronden van de allereerste iPhones. Er zijn ook wallpapers beschikbaar gebaseerd op emoji, kleuren of astronomie.

Welk achtergrond moet ik kiezen?

Je eigen achtergrond kiezen kan best lastig zijn met al deze opties. Zo kun je bijvoorbeeld bij ‘emoji’ zelf kiezen welke emoji’s op de achtergrond moeten verschijnen. Heb je meerdere foto’s die je graag wilt gebruiken? Dan kun je de optie ‘foto’s shuffelen’ inschakelen. Op deze manier kun je meerdere foto’s tegelijkertijd gebruiken. Iedere keer als je de iPhone in handen hebt, zie je dan een nieuwe foto.

Eén van de achtergronden van iOS die we echt een aanrader vinden is de Weer-achtergrond. Als je altijd een animatie wilt zien op basis van je huidige locatie, kun je dit achtergrond gebruiken. Als er buiten een zonnetje schijn, zul je deze ook op het toegangsscherm zien. Zo kom je meteen in de juiste gemoedstoestand.

Gebruik van widgets

Ten slotte kun je het toegangsscherm voorzien van allerlei handige widgets. Deze widgets kun je meteen onder de klok zetten. Er zijn al heel wat widgets beschikbaar, zoals bijvoorbeeld welke activiteiten er in je agenda staan, hoe het ervoor staat met de aandelen op de markt of het weer. Ontwikkelaars van je favoriete apps kunnen ook zelf hun widgets maken. Daardoor komen er steeds weer nieuwe widgets bij die je kunt gebruiken.

Op die manier is het mogelijk om bijvoorbeeld ook de live tussenstanden van een voetbalwedstrijd als widget toe te voegen of het laatste nieuws in de wereld te volgen. Het enige wat je hoeft te doen is onder de klok even de widgetomgeving aan te klikken. Daarna verschijnt er een widgetoverzicht. Als je daarna de widgets sleept naar het widgetoverzicht, zie je dat de widget daar verschijnt. Je kunt widgets die je niet meer wilt zien ook verwijderen door weer op het minnetje te klikken.

Overige aanpassingen

Ten slotte kun je ook de kleur en het lettertype van bijvoorbeeld de klok of de datum aanpassen. Als je een licht achtergrond hebt, kun je op die manier kiezen voor een andere kleur dan zwart. Denk bijvoorbeeld aan rood of blauw. Met de drie puntjes onderin het scherm kun je de diepte in- of uitschakelen. Zo is het mogelijk om je toegangsscherm volledig te personaliseren. Je bent dus wel even zoet met het creëren van je eigen persoonlijke toegangsscherm.

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer