Back to Top

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer

Overweeg je om een refurbished iPhone te kopen, en/of wil je weten wat een refurbished iPhone is? Lees dan dit artikel om volledig en goed geïnformeerd te zijn over refurbished iPhones. We leggen je niet alleen uit wat ‘refurbished’ betekent, maar geven ook uitleg over de soorten refurbished toestellen die er zijn, en waar je op moet letten bij het aanschaffen van een dergelijk toestel. Ook hebben we informatie voor je over de prijsverschillen tussen nieuwe en refurbished iPhone toestellen, en het verschil tussen remarketed iPhones en refurbished iPhones.

Wat is een refurbished iPhone?

Een refurbished iPhone is feitelijk een ‘gereviseerde iPhone’, die al in gebruik is geweest door iemand anders. Daarbij kan de mate waarin de iPhone is gebruikt sterk verschillen, je hebt toestellen die langer / sterk gebruikt zijn, en toestellen die maar kort gebruikt zijn. Een refurbished iPhone is voor hij weer op de markt wordt gebracht aan de binnenkant gecontroleerd en opgeknapt. Niet werkende of niet goed werkende onderdelen worden bij dit ‘herstelproces’ vervangen. Doel hiervan is dat de werking van het toestel (weer) 100% is, zoals bij een nieuw toestel. Voordat zo’n (iPhone) toestel weer te koop wordt aangeboden, wordt hij doorgaans ook (goed) gereinigd en schoongemaakt. Een goede reden om te kiezen voor een refurbished iPhone is de lagere prijs (lees hieronder verder voor meer informatie daarover), maar ook milieuoverwegingen kunnen meespelen om te kiezen voor dit type iPhone, en juist niet voor een nieuwe. Waarom een iPhone niet ook een tweede leven geven, zoals ook met vele andere producten tegenwoordig gebeurt.

Er zijn (minstens) tientallen webwinkels in Nederland die refurbished iPhones aanbieden, die soms ook nog refurbished toestellen verkopen van andere telefoonmerken, zoals bijvoorbeeld Samsung, LG, en Huawei. Daarnaast verkoopt een klein deel van deze aanbieders ook nog refurbished tablets, zoals refurbished iPads. De refurbished iPhone aanbieders hanteren doorgaans een sterren / puntensysteem, waarbij haast altijd wordt gewerkt met 3 of 4 verschillende categorieën voor de aanduiding van de kwaliteit van de refurbished iPhones. Daarbij wijst ‘3 sterren refurbished’ meestal op een (duidelijk) zichtbaar of zelfs sterk gebruikt toestel, wijst ‘4 sterren refurbished’ meestal op een licht gebruikt toestel, en wijst ‘5 sterren refurbished’ meestal op een toestel dat niet zichtbaar gebruikt is. In het laatste geval gaat het dus om een toestel dat (uiterlijk gezien) niet of haast niet van een nieuw toestel te onderscheiden is.

iPhone.nl heeft het afgelopen jaar goede refurbished iPhone vergelijkers opgezet, waarmee losse refurbished iPhones op prijs vergelijken nu zéér goed mogelijk is! Overweeg je om een refurbished iPhone te kopen, neem dan even een kijkje onder de vorige link. Daarbij willen we je wel de tip doen, om altijd ook op de website van de aanbieders te kijken, omdat het per aanbieder kan verschillen wat men exact onder 3, 4 en 5 sterren refurbished iPhones verstaat. Meer uitleg over het refurbished sterren systeem? Lees dan het volgende artikel:

 

Hoeveel kun je besparen door een refurbished iPhone te kopen?

Een van de belangrijkste redenen voor mensen om te kiezen voor een refurbished iPhone is meestal toch wel de prijs. Een refurbished iPhone is simpelweg goedkoper, en vaak zelfs een echt stuk goedkoper dan een compleet nieuw toestel. Zo kun je een los iPhone 7 toestel op dit moment bijvoorbeeld nieuw kopen voor een bedrag van ongeveer 610 euro, althans de goedkoopste variant van de iPhone 7; een 32GB model. Kijken we dan vervolgens naar de kosten van een losse refurbished iPhone 7 32GB, dan zie je dat deze al te krijgen is voor rond 500 euro, althans bij de goedkoopste aanbieder. Dit betekent dus dat een refurbished iPhone 7 ongeveer 20% goedkoper is te krijgen dan een nieuwe iPhone 7. Oftewel, je houdt dus behoorlijk wat centen in je portemonnee als je kiest voor refurbished en niet voor nieuw…

Voor andere iPhone modellen bestaan soortgelijke prijsverschillen tussen nieuwe en refurbished exemplaren. Ook voor een refurbished iPhone SE, 6S of 6 ben je namelijk ongeveer 20-25% goedkoper uit ten opzichte van hetzelfde toestel in nieuwe staat. Dit percentage kun je dan ook grofweg aanhouden als het voordeel dat je hebt bij het kopen van een refurbished iPhone, ten opzichte van een nieuwe iPhone (uitgaande van hetzelfde model).

Verschil tussen een refurbished iPhone en een gebruikte iPhone

Een refurbished iPhone is in feite altijd een gebruikte iPhone. De term ‘refurbished’ wijst alleen op het gegeven dat het toestel ook is gereviseerd, dus is opgeknapt, en dat niet of niet goed werkende onderdelen bij het opknapproces zijn vervangen. De 3 en 4 sterren iPhone toestellen zijn doorgaans ook zichtbaar gebruikt, terwijl de 5 sterren refurbished iPhones uiterlijk als nieuw / ongebruikt zijn. Een gebruikte iPhone hoeft verder niet altijd een refurbished iPhone te zijn. Als je de iPhone van bijvoorbeeld je buurman overneemt, omdat die net een nieuw toestel heeft gekocht, dan is dit een gebruikte iPhone, maar geen refurbished iPhone. Een refurbished-gebruikte iPhone zal doorgaans ook minder goedkoop zijn dan een gebruikte iPhone die niet is opgeknapt. Een iPhone laten opknappen kost immers geld.

Hoe zit het met een ‘remarketed iPhone’, is dit ook een refurbished iPhone?

Een remarketed iPhone toestel is bijvoorbeeld een toestel dat retour is gezonden door iemand, of een toestel dat is teruggebracht naar de winkel door iemand die het toestel toch niet wilde hebben om een bepaalde reden. Dit uiteraard binnen de 14 dagen bedenktijd die er voor Nederlandse consumenten wettelijk geldt, voor het aankopen van producten in een winkel of webwinkel. Daarnaast kan een remarketed iPhone ook een iPhone zijn uit een geannuleerde order (in dat geval is het toestel nog niet eens bij de koper geweest), of een iPhone uit een voorraadoverschot. Een remarketed iPhone is dus niet hetzelfde als een refurbished iPhone, want een refurbished iPhone is al in gebruik geweest (waarbij de mate waarin het toestel is gebruikt weliswaar sterk kan verschillen).

Een remarketed iPhone is technisch gezien 100% in orde, want zo’n iPhone is tenslotte niet in gebruik geweest. Om diezelfde reden bevat een remarketed iPhone geen onderdelen die vervangen zijn, iets wat bij een refurbished iPhone meestal wel het geval is, zeker bij toestellen die langer in gebruik zijn geweest. Een remarketed toestel is meestal ook duurder dan een refurbished toestel, hoewel een remarketed toestel meestal wel (net) iets goedkoper is dan een toestel dat echt helemaal nieuw is.

Refurbished iPhone 8 / iPhone 8 Plus en iPhone X nog niet te krijgen in oktober 2017; later wel…

De nieuwste iPhone modellen, de iPhones van 2017, werden door Apple gepresenteerd in september 2017 tijdens het grote Apple Event. Sinds september 2017 kun je een nieuwe iPhone 8 en iPhone 8 aanschaffen. Een nieuwe iPhone X is daarentegen pas echt verkrijgbaar vanaf begin november 2017, hoewel vooruit bestellen van een nieuwe losse iPhone X al mogelijk is vanaf oktober 2017.

Wanneer de iPhones van 2017 als refurbished variant verkrijgbaar zijn is niet te zeggen. Meestal duurt het enige maanden, zo niet veel langer, voordat nieuw op de markt gebrachte iPhones ook als refurbished variant aangeboden worden. Als je weet dat refurbished iPhones reeds in gebruik zijn geweest is dit ook niet onlogisch. Het duurt immers even voordat mensen hun (eerdere nieuwe) toestel wegdoen of zat zijn. Pas daarna kunnen die toestellen worden aangeboden als refurbished toestel. Tot slot moet nog gezegd worden dat ook het opknappen van een toestel dat in gebruik is geweest, nog een kortere of langere tijd in beslag zal nemen.

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer