Back to Top

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer

Orde in de chaos rondom de gebruikte termen op refurbished iPhone gebied! Zoals je wellicht al hebt opgemerkt zijn er allerlei aanduidingen en termen op refurbished gebied, zoals 3, 4 en 5 sterren refurbished, A-grade, B-grade, C-grade, ‘gebruikt’, ‘gereviseerd’, ‘renewd’ en ‘remarketed’. Mogelijk zie je door het gebruik van de vele termen het ‘refurbished iPhone bos’ niet meer... Na het lezen van dit artikel heb je (waarschijnlijk) weer het overzicht dat je zou moeten hebben, en weet je ook beter wat je precies kunt verwachten als je een refurbished / gebruikte iPhone wil kopen.

Zoals in elders op deze website al aangegeven is een refurbished iPhone een ‘gereviseerde iPhone’, die is opgeknapt, en waarbij defecte (en niet goed werkende) onderdelen aan de binnenkant zijn vervangen door nieuwe onderdelen. Dit alles voordat de iPhone aan een nieuwe eigenaar wordt (door)verkocht. De term ‘refurbished ’ wordt overigens veel breder toepast, er zijn bijvoorbeeld ook refurbished smartphones van andere telefoonmerken, refurbished tablets, en refurbished laptops. Een refurbished device wordt ook altijd schoongemaakt, aanslag en stof worden dus zoveel mogelijk verwijderd tijdens het proces van reviseren.

iPhone.nl heeft inmiddels een breed aanbod van losse refurbished iPhone toestellen opgenomen in haar vergelijker(s). De moeite waarom eens een uitgebreid te bekijken als je op zoek bent naar een refurbished Apple iPhone! Of lees hieronder verder over de gebruikte termen in ‘refurbished-land’…

2 sterren refurbished iPhone

Een 2 sterren refurbished iPhone wordt eigenlijk bijna nooit als zodanig omgeschreven door aanbieders. Het gaat hierbij om sterk gebruikte toestellen, waarbij sprake kan zijn van zéér duidelijke/sterke gebruikssporen, hele duidelijke slijtage, stof onder het beeldscherm, duidelijke verkleuringen van de behuizing, breukjes en/of beschadigingen. Deze toestellen zijn uiteraard wel te gebruiken en worden 100% werkend opgeleverd (met 12 tot 24 maanden garantie), anders worden ze niet natuurlijk opnieuw op de markt gebracht en te koop aangeboden. Sommige aanbieders –zoals Rebuy.nl- onderscheiden deze toestellen, en scharen ze niet onder het 3 sterren refurbished aanbod. Het grote voordeel van 2 sterren refurbished iPhones is zondermeer de prijs; deze is het laagste, een refurbished toestel is dus eigenlijk niet goedkoper te krijgen… Meestal zul je je echter op 3 sterren aanbod moeten richten om de gereviseerde iPhone te vinden met de laagste prijs (zie hieronder).

3 sterren refurbished iPhone

Bij de meeste aanbieders die refurbished iPhones aanbieden is dit de categorie met de toestellen die ‘het minst goed’ zijn (of het meest gebruikt, net hoe je het wil zien natuurlijk), maar natuurlijk wel ook het goedkoopste. Bij 3 sterren refurbished iPhones gaat het om iPhone toestellen die duidelijk gebruikt zijn, met duidelijke en goed zichtbare gebruikssporen / krassen. Als dat voor jou geen probleem is en het ‘innerlijk van je iPhone’ belangrijker is dan het ‘uiterlijk van je iPhone’, en je vooral ‘prijs gestuurd’ een iPhone wil gaan kopen, dan kan een 3 sterren iPhone een super goede keuze zijn (!), waarvoor je beduidend goedkoper uit bent (ten opzichte van een toestel met 4 of 5 sterren). 3 sterren toestellen worden vaak ook aangeduid met de conditie ‘goed’. 3 sterren toestellen hebben een 100% technisch goede werking. Vaak krijg je er 12 tot 24 maanden garantie bij, maar de exacte duur van de garantie kan per aanbieder verschillen.

4 sterren refurbished iPhone

Zgn. ‘4 sterren refurbished iPhones’ hebben daartegen bij veel webwinkels de conditievermelding ‘zeer goed’. Het zijn refurbished iPhone toestellen die in betere uiterlijke conditie verkeren dan de refurbished iPhone toestellen met 3 sterren, maar die uiterlijk niet zo goed zijn als de 5 sterren refurbished iPhone toestellen, die ‘als nieuw’ zijn. Refurbished iPhones met 4 sterren hebben doorgaans lichte of beperkte gebruikssporen, die veel minder zijn dan op 3 sterren toestellen. Een refurbished iPhone met 4 sterren is verder een prima keuze voor de meeste mensen die zich oriënteren op een refurbished iPhone. Ook 4 sterren refurbished iPhones hebben een 100% technisch goede werking. Doorgaans wordt er 12 tot 24 maanden garantie bijgegeven, maar dit is afhankelijk van de aanbieder / webwinkel.

5 sterren refurbished iPhone

Hieronder verstaan de meeste aanbieders en webwinkels een iPhone die ‘als nieuw’ is, of ‘zo goed als nieuw’. Het toestel is wel in gebruik geweest door iemand, maar is doorgaans maar (zeer) kort gebruikt, of het toestel is zeer degelijk / niet intensief gebruikt. Een refurbished iPhone met 5 sterren heeft doorgaans geen zichtbare gebruikssporen. Aan de buitenkant van de iPhone is dus (haast) niet te zien, dat het toestel niet nieuw meer is. Je zou ook kunnen zeggen dat een 5 sterren refurbished iPhone (uiterlijk gezien) niet of haast niet van een nieuwe iPhone te onderscheiden is, of anders gezegd, deze toestellen neigen uiterlijk meer naar een nieuw toestel dan naar een gebruikt toestel.

Aan de binnenkant is er overigens dus wél een verschil met een nieuwe iPhone, want een nieuwe iPhone heeft immers geen onderdelen die vervangen zijn... Een nieuwe iPhone heeft verder ook geen ‘niet-zichtbare’ gebruikssporen, want een nieuwe iPhone is tenslotte nog nooit gebruikt. De termen ‘als nieuw’, ‘zo goed als nieuw’, ‘bijna nieuw’, en ‘haast nieuw’ zijn dus op zijn plaats als het gaat om 5 sterren refurbished iPhone toestellen. Enkele aanbieders gebruiken of gebruikten ook de enkele term ‘nieuw’ om 5 sterren refurbished toestellen aan te duiden. Deze term is uiteraard niet op zijn plaats…, en kan zelfs misleidend zijn, omdat sommige mensen dan kunnen denken dat zij een geheel nieuw toestel kopen, voor een (te) lage prijs.

Ook voor refurbished 5 sterren iPhones geldt dat de toestellen een (100%) technisch goede werking hebben, en je krijgt er meestal 12-24 maanden garantie bij.

Bekijk hier de 3, 4 en 5 sterren refurbished iPhones

Remarketed iPhone, soms ook onder 5 sterren refurbished aanbod

Zoals elders op deze website al aangegeven is een remarketed iPhone bijvoorbeeld een retour gezonden iPhone, of een iPhone die is teruggebracht naar de winkel. Ook kan het gaan om een iPhone uit een geannuleerde order, of een iPhone uit een voorraadoverschot. Voorbeelden van webwinkels die remarketed iPhones aanbieden zijn Ritel en Forza Refurbished.

Toch zijn er aanbieders die remarketed iPhones onder hun 5 sterren refurbished aanbod plaatsen, of dit in het verleden deden. Het is juist dat een remarketed iPhone een zeer goede kwaliteit heeft, die niet onderdoet voor een refurbished iPhone (‘als nieuw’) met 5 sterren, maar die kwalificatie is eigenlijk te licht voor een remarketed iPhone. Een remarketed iPhone is een nieuwe iPhone, die niet ‘als nieuw’ is, maar ‘geheel nieuw’. Een remarketed toestel is dus nooit in gebruik genomen, eigenlijk is het dus een nog betere keuze dan een 5 sterren refurbished toestel. Niet verrassend is het dan ook, dat de prijs van een remarketed toestel doorgaans hoger ligt dan de prijs van een 5 sterren refurbished toestel, maar weer lager ligt dan de prijs van een gloednieuw toestel (waar nog niets mee is gebeurd). Op een remarketed iPhone wordt net als bij een nieuwe iPhone meestal 24 maanden garantie gegeven. Tot slot willen we nog stellen dat het aanbod van remarketed iphones doorgaans helaas wel vrij beperkt is.

A-grade / B-grade / C-grade

Met enige regelmaat kom je ook de termen A-grade, B-grade en C-grade tegen. De meeste aanbieders bedoelen met A-grade refurbished iPhones, de refurbished iPhone toestellen met 5 sterren, die ‘als nieuw’ zijn. Bij sommige aanbieders kan hier ook 4 sterren aanbod onder worden gerekend. B-grade refurbished iPhones zijn daarentegen de 3 sterren refurbished iPhones, hoewel dit ook 4 sterren toestellen kunnen zijn, maar dit hangt weer van de aanbieder af. Wanneer je deze termen ziet staan, dan is het sowieso goed om op de website van de aanbieder te lezen wat die aanbieder precies verstaat onder A-grade en B-grade. Hiermee voorkom je onduidelijkheden en teleurstellingen, aangezien het dus van partij tot parij kan verschillen en niet iedereen toestellen op een gelijke manier kwalificeert. C-grade refurbished iPhones zie je eigenlijk niet zoveel, maar dit matcht –zoals je in aansluiting op het vorenstaande wel begrijpt- met het refurbished 3 sterren aanbod.

Renewd iPhone

Ook de term ‘renewd iPhone’ kom je zo nu en dan tegen. Hoewel je misschien al een vermoeden hebt waar het om gaat als je deze term hoort, leggen wij het nu nog eens goed uit. Een ‘renewd iPhone’ is een refurbished iPhone die is uitgerust met 100% originele Apple onderdelen, dit geldt dus ook voor de onderdelen die er ter vervanging in worden gestopt. ‘Renewd iPhones’ worden standaard getest door een onafhankelijke ‘Apple Premium Service Provider’ (afgekort: APSM), en wel op een groot aantal punten. Ook krijg je doorgaans 2 jaar garantie op je renewd iPhone toestel. Een renewd iPhone toestel beschikt verder over de laatste softwareversie. Zo hoef je de iPhone dus zelf niet meer te updaten met / naar het nieuwste besturingssysteem.

De renewd iPhone toestellen zouden tot de 5 sterren refurbished iPhones gerekend moeten worden, niet alleen vanwege de eerste klas behandeling voor de binnenkant, maar ook de buitenkant is meestal prima of zeer goed. Om de hiervoor genoemde redenen is een ‘renewd iPhone’ meestal ook (beduidend) duurder dan een gewone refurbished iPhone (met 5 sterren). Binnen onze vergelijkers tref je verschillende partijen aan die renewd iPhones aanbieden.

Gebruikte / tweedehands iPhone, maar niet refurbished

Een refurbished iPhone is eigenlijk altijd een gebruikte iPhone, maar dan een gebruikte iPhone die is opgeknapt, en is gereviseerd, zodat de werking aan de binnenkant weer is zoals bij een nieuw toestel. Ook de buitenkant van een refurbished iPhone kan opgeknapt zijn, bijvoorbeeld door een proces van polijsten.

Omgekeerd geldt niet dat een gebruikte iPhone ook per definitie een refurbished iPhone is. Snap je het nog…? Ook dat kan namelijk nog. Als je de iPhone van bijvoorbeeld je tante, je buurman, een klasgenoot of een collega overneemt (al dan niet tegen betaling), dan heb je een gebruikte (tweedehands) iPhone gekocht (of kosteloos overgenomen). Een dergelijke gebruikte iPhone is dan natuurlijk niet gereviseerd, en dus ook niet refurbished. Of je zou de iPhone bij overname zelf naar een partij moeten brengen die de iPhone voor je controleert op werking, waarbij defecte of niet goed werkende onderdelen worden vervangen.

De prijs van een refurbished iPhone (die dus gebruikt is) ligt meestal ook hoger dan de prijs van een gebruikte iPhone (die niet refurbished is). De reden hiervoor is eenvoudig, het laten opknappen van iPhones kost tijd en geld. Bovendien leggen mensen uit je omgeving je meestal niet het vuur aan de schenen als zij geld vragen voor het overnemen van hun toestel. Een bedrijf heeft daarentegen kosten, die uiteraard moeten worden terugverdiend.

Refurbished iPhones (duidelijk of licht gebruikt) vergelijken

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer