Back to Top

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer

Retina versus OLED. Nu Apple de overstap gaat maken van Retina naar OLED, willen wij alles weten.

Zoals al eerder bekend werd gemaakt, maakt Apple de overstap naar OLED schermen. Niet zomaar OLED schermen, maar die van hun grootste concurrent Samsung. Van het vertrouwde Retina scherm naar een OLED display. Waarom maakt Apple deze overstap? Allereerst, wat zijn de eigenschappen van de twee displays?

Tip: Losse iPhone kopen - prijzen vergelijken

Bekijk ook: Abonnementen met iPhone vergelijken

Retina

Sinds de iPhone 4 maakt Apple gebruik van Retina schermen. Met de komst van Retina werd het mogelijk om pixels minder zichtbaar te maken voor het blote oog. Iedere inch telt bij een Retina scherm minstens 300 pixels. Vooral rond de lancering van iPhone 4 was dit een grote stap naar meer helderheid en minder zichtbare pixels.

Lees ook: Samsung produceert 75 miljoen OLED schermen voor Apple

OLED

OLED is de afkorting voor Organice Light Emmiting Diode. Dit scherm staat bekend om de diepe donkere kleuren en de heldere lichte kleuren. Kortom: er is meer contrast. Hoe krijgen ze dat bij Samsung voor elkaar? Bij de kleur zwart gaat de pixel uit, waardoor het zwart echt gitzwart is. Door deze techniek toe te passen bespaart OLED energie. Een typisch geval: duurzaamheid en kwaliteit gaan prima samen.

De voors en tegens

De voor- en nadelen gaan bij beide technieken gelijk op. Zo is de levensduur van een Retina langer dan die van een OLED scherm. Daarnaast geeft Retina een meer natuurgetrouwe weergave van de werkelijkheid en gaat OLED voor meer helderheid. Het is dus moeilijk te zeggen welke van de twee echt beter is. Het is maar net waar je voorkeur naar uit gaat. Ik kan mij goed voorstellen dat het grote publiek de voorkeur heeft voor meer helderheid en felle kleuren. Daarbij kan ik mij ook goed inbeelden dat een beetje extra accuduur, door verbeteringen binnen het scherm, zeker geen kwaad kan.

Lees ook: Apple: 'Vanaf 2019 hebben allle iPhones een OLED scherm'

Conclusie

Mijn conclusie eindigt in een T-splitsing. Ja, de kwaliteit blijft goed. De helderheid wordt wat opgekrikt en de accu houdt het iets langer vol. Op papier is alles prima in orde, maar een iPhone met OLED voelt als een boterham met pindakaas en hagelslag. Het kan wel en het zal best wel goed smaken, maar ik ben er gewoon niet zo gek op. Een boterham met alleen pindakaas is ook goed, dus waarom zou je er een concurrent bijhalen?

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer