Back to Top

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer

Wie zijn iPhonescherm niet goed kan aflezen, heeft de mogelijkheid het scherm af te stemmen op het omgevingslicht. Onder iOS vinden we hier twee functies voor: true tone en night shift. We laten je zien hoe je deze twee functies gebruikt.

Night shift en true tone zijn niet op alle toestellen beschikbaar. Night shift werkt sinds iOS 9.3 op iPhone en iPad. True tone is te vinden op de iPhone 8, de iPhone 8 Plus en iPhone x.

Instellen van true tone

De true tone functie is geschikt om het scherm op het omgevingslicht aan te passen. Hierbij wordt de kleurtint veranderd. Wie true tone bij daglicht inschakelt, zal vooral een warme tint zien. Niet iedereen is hiervan gecharmeerd. Toch kan het leiden tot een betere leesbare tekst, vooral bij direct zonlicht.

True tone werkt met sensoren die de kleur en helderheid van het omgevingslicht analyseren. De iPhone past hier vervolgens de schermweergave op aan. True tone weergave moet handmatig worden in- en uitgeschakeld. Dit is terug te vinden onder instellingen > display > helderheid.

Activeren van night shift

Night shift bestaat al veel langer, het werd geïntroduceerd binnen iOS 9.3. Vanaf iPhone 6 en hoger is deze functie beschikbaar. Night shift werkt in de basis hetzelfde als true tone maar verandert in de nachtelijke uren de hoeveelheid blauw licht. Het gevolg is een display dat meer oranje kleurt.

Het verminderen van blauw licht zou beter zijn voor ons bioritme. Blauw licht kan namelijk de slaap beïnvloeden. Night shift maakt gebruik van de interne klok en geolocatie. Bij een bepaald tijdstip worden de kleuren in het scherm automatisch aangepast.

Ook night shift moet handmatig worden geactiveerd. Dit gaat via instellingen > beeldscherm en helderheid > night shift. Gebruikers hebben de mogelijkheid om zelf de warmte van de kleuren te bepalen.

Zijn night shift en true tone wel zo handig?

Het is even wennen aan deze extra instellingen. De schermkleuren zien er anders uit, wat niet altijd even prettig is. Voor sommige mensen is het zeker een praktische toevoeging, waarbij de ogen meer rust krijgen. iPhonegebruikers die veel met hun toestel bezig zijn, kunnen hier zeker hun voordeel uithalen. Wie het toch helemaal niks vindt, kan deze functies met één vingerbeweging weer uitzetten.

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer


Beste iPhone deals:

Staat je gewenste abonnement er niet bij? Ga naar de uitgebreide abonnementen met toestel vergelijker, inclusief filters en zoekwoorden, naar de uitgebreide Sim Only vergelijker, of naar de uitgebreide vergelijker voor losse toestellen.