Back to Top

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer

Het lijkt niet op te houden. Het ene na het andere nieuws over Facebook komt na het Cambridge Analytica schandaal naar boven. Vandaag is naar boven gekomen dat niet gepubliceerde video’s ook bewaard bleven binnen het Facebook-archief. Dit is ontdekt nadat steeds meer Facebookgebruikers hun eigen archief gingen downloaden. We willen natuurlijk niet dat Facebook alles van ons weet. Lees hier de tips hoe jij minder gegevens met Facebook deelt!

Elke Facebookgebruiker heeft een eigen archief binnen Facebook. Hierin staat alle content die jij als gebruiker ooit op het platform hebt gedeeld. Dit zijn bijvoorbeeld statusupdates, foto’s, video’s en zoekopdrachten. Elke Facebookgebruiker kan deze informatie van zichzelf opvragen.

De niet gepubliceerde video’s zijn blijkbaar dus ook in dit archief. Dit was niet direct duidelijk, omdat de video’s opgeslagen staan in een format dat niet door de standaard videospelers wordt erkent. In een VLC-speler kunnen de video’s wel afgespeeld worden. Facebook heeft aangegeven aan NYMag aangegeven dat dit nog onderzocht wordt. 

Tip: iPhone toestellen op prijs vergelijken

Hoe deel je minder gegevens met Facebook?

Wil jij niet jouw account rigoureus verwijderen of deactiveren, maar toch Facebook minder toegang geven tot jouw privé leven? Er zijn een aantal mogelijkheden waardoor Facebook minder over jou te weten komt.

Jouw locatie

Facebook vraagt na de installatie om toegang tot je locatiegegevens. De kans is groot dat je hier na de installatie toegang toe hebt gegeven. Hierdoor weten Facebook en vele andere apps waar je bent, waar je woont en zelfs bij welke winkels je graag komt. Deze informatie is zeer geschikt voor adverteerders die hierop hun reclame kunnen afstemmen. Gelukkig kan de locatie ook uit gezet worden.

  • Open instellingen
  • Ga naar privacy
  • Klik bij algemeen op ‘locatievoorzieningen’
  • Kies bij Facebook voor ‘nooit’

Apps van derden

Via Facebook heb je in de afgelopen jaren waarschijnlijk al bij veel andere apps ingelogd. Hiermee heb je deze apps toegang gegeven tot jouw Facebookgegevens. Ook wanneer je deze apps niet meer gebruikt, behouden deze toch de toegang en weten zij meer over jou dan je denkt. Dit kan worden verwijderd als volgt:

  • Ga naar Facebook (mobiel of via de pc)
  • Ga naar instellingen
  • Ga naar ‘apps’
  • Klik op ‘alles weergeven’ voor een complete lijst

Wanneer de lijst in beeld is kan er per app gekozen worden om de data te verwijderen of eventueel te wijzigen.

De deelfuncties

Het blijft natuurlijk makkelijk bij Facebook om veel gegevens te delen. Ook binnen jouw eigen tijdlijn, even snel iemand taggen in die grappige gif of een leuke foto delen op je tijdlijn. Gelukkig kan er ook in detail aangegeven worden welke gegevens jij wel en welke niet wilt delen op je tijdlijn. Onder de instellingen kan er bijvoorbeeld bij ‘privacy’ gekozen worden voor de ‘tijdlijn’. Hier kan dan weer heel specifiek gemaakt worden wat wel en wat niet gedeeld kan worden op je tijdlijn.

Via de instellingen kan je je profiel ook alleen zichtbaar maken voor ‘alleen vrienden’. Hiermee kan je alleen content zien wanneer er een vriendschapsverzoek is geaccepteerd. Ben je helemaal gesteld op je privacy dan kan je je Facebookprofiel ook niet zichtbaar laten worden in zoekmachines.

Al met al blijft het natuurlijk belangrijk dat je weet waarvoor je toestemming geeft wanneer je een app zoals Facebook installeert. Ook al zijn de privacyvoorwaarden soms wat aan de lange kant. Het kan wijs zijn om het eens door te lezen.

Vergelijk nu zelf: abonnementen met iPhone toestel

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer


Beste iPhone deals:

Staat je gewenste abonnement er niet bij? Ga naar de uitgebreide abonnementen met toestel vergelijker, inclusief filters en zoekwoorden, naar de uitgebreide Sim Only vergelijker, of naar de uitgebreide vergelijker voor losse toestellen.