Back to Top

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer

Als je een iPhone met veel opslaggeheugen hebt, maak je je vaak geen zorgen over hoeveel apps je op je iPhone hebt geïnstalleerd. Tegenwoordig is het minimum opslaggeheugen al 64GB bij de iPhone, waardoor je flink wat apps kwijt kunt.

De iPhone is zelfs verder uit te breiden naar 256GB of een maximumopslag van 512GB. Behoorlijk wat ruimte, dus kun je veel apps installeren. Maar als je al die apps tegelijkertijd gaat gebruiken, ga je er wel degelijk wat van merken.

Hoeveel apps kun je kwijt?

Hoeveel apps je op je iPhone kwijt kunt, kan per app verschillen. Sommige apps zijn hooguit een paar MB groot, terwijl apps als Facebook en Instagram tot wel 80 MB groot kunnen zijn. Met name mensen die een oudere iPhone met minder opslagruimte hebben, klagen wel eens over de grootte van apps.

Apple heeft die klachten ook gehoord en in sinds de introductie van Swift 4 al bezig met het verkleinen van apps. Met iOS 13 en Swift 5 worden de apps waarschijnlijk nog een stuk kleiner. Een groot voordeel dus, want dan kun je meer foto’s op je oudere iPhone kwijt. Maar als je al die apps in gebruik gaat nemen, zonder ze af te sluiten, kun je toch tegen problemen aanlopen.

Tip: Losse iPhone kopen - prijzen vergelijken

Bekijk ook: Abonnementen met iPhone vergelijken

Gevolgen van veel apps

Tegelijkertijd 100 apps open laten staan op je iPhone kan toch wat nare gevolgen hebben. Want in vergelijking met Android-toestellen heeft de iPhone XS Max, de meest uitgebreide telefoon uit de line-up van Apple, maximaal 4 GB RAM-geheugen. Niet alleen het opslaggeheugen speelt dus mee in hoeveel apps je kan gebruiken, maar ook het werkgeheugen speelt de sleutelrol.

Ga je honderd apps gebruiken en sluit je er nooit een af, dan zul je merken dat je batterij minder lang meegaat en bovendien kunnen sommige apps sneller crashen.

Functies van apps

De meeste apps worden zo geprogrammeerd, dat er veel gegevens gevraagd worden. Bij een app als Google Maps is het uiteraard logisch dat er om toestemming wordt gevraagd om je locatiedeling aan te zetten. Maar hoe logisch is dat bij een spelletje Candy Crush? Veel apps gebruiken desondanks locatietracking of andere gegevens. Bijvoorbeeld welke contacten je hebt, of die contacten online zijn en of die contacten je een berichtje hebben gestuurd.

Al die zaken worden vaak voortdurend in een app gebruikt, weet ook Rick Kooimans van App.nl, een website over het gebruik van apps. “Ga je echt verschillende apps tegelijk gebruiken, dan zal je merken hoe vaak je eigenlijk toestemming moet geven om de app goed te kunnen gebruiken. Waarom zou je bij een spelletje tetris eigenlijk je locatie delen? De enige reden die ik me kan verzinnen is zodat de adverteerders in de app weten waar je ongeveer woont en welke advertenties relevant zijn. Ondertussen vergen deze trackingfuncties wel wat van de batterij en het geheugen. Ga dus voorzichtig met de functies van apps om!”

Verversen op de achtergrond

Een ander nadeel van veel apps tegelijk openen, is dat men onterecht denkt dat wanneer een app niet gebruikt wordt, er ook niets gebeurt. Dat is onjuist. Wanneer je een andere app op de voorgrond hebt staan, kunnen de apps op de achtergrond gewoon door blijven werken. Luister je bijvoorbeeld online radio en wordt er een nieuwe plaat gedraaid, dan krijg je in de app te zien wat er nu op de radio is. Denk bijvoorbeeld aan TuneIn. Deze gegevens worden op de achtergrond voortdurend ververst.

Bij datingapps als Tinder en Badoo wordt regelmatig je locatie getrackt. Daardoor krijg je berichten als: “Jij en Anouk zijn elkaar tegengekomen!” Ook al gebruik je de app niet, op de achtergrond houdt Badoo toch je locatie bij. Dergelijke zaken worden allemaal op de achtergrond ververst. Daarom is het afsluiten van apps in sommige gevallen nog steeds noodzakelijk.

Sluiten van apps

Rick Kooimans van App.nl adviseert dan ook om apps die niet worden gebruikt, toch te sluiten. “Toegegeven, tegenwoordig hoef je apps niet meer te sluiten vanwege het slimme geheugenmanagement dat Apple bij iOS heeft ingebouwd. Maar als je niet wil dat je apps voortdurend weten waar je bent of toch nog je batterij iets meer wilt sparen, kun je beter je apps gewoon afsluiten.”

Het afsluiten van een app gaat erg gemakkelijk op iOS. Het enige wat je hoeft te doen is het appoverzicht te starten. Op oudere toestellen kun je het appoverzicht zien als je dubbelklikt op de home-button. Op nieuwere toestellen vanaf de iPhone X kun je simpelweg naar boven swipen en het scherm tot het midden vasthouden.

Vervolgens kun je over de app naar boven swipen. De app wordt dan gestopt en afgesloten. Meer hoef je dus niet te doen om jouw iPhone snel en batterijzuinig te houden!

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer