Back to Top

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer

Syed Farook pleegde in december samen met zijn vrouw een terroristische aanslag in San Bernardino. Na de aanslag werden hij en zijn vrouw gedood. De Amerikaanse FBI wil toegang tot de iPhone van Farook maar Apple staat dit niet toe, waarom?

Uitspraak van de rechter

De terrorist Syed Farook maakte gebruik van een Apple iPhone 5c. De FBI vermoedt dat er belangrijke gegevens met betrekking tot de terroristische aanslag op de smartphone staan. Een Amerikaanse rechter heeft in zijn uitspraak een 18e eeuwse wet toegepast waarbij een bedrijf of persoon verplicht kan worden om een bepaalde prestatie te verrichten. Deze wet is al vaker tegen smartphone gebruikers ingezet. De FBI vraagt Apple nu om een firmware update voor het apparaat te maken waarmee de auto-erase functie uitgeschakeld kan worden om de iPhone vervolgens middels 'brute force' te kraken. Brute force is een programma dat codes schrijft waarmee een telefoon binnen korte tijd gekraakt worden.

 

"... now the U.S. government has asked us for something we simply do not have, and something we consider too dangerous to create. They have asked us to build a backdoor to the iPhone."

Tip: Losse iPhone kopen - prijzen vergelijken

Bekijk ook: Abonnementen met iPhone vergelijken

 

Reactie van Apple

Apple heeft in 2014 al aangegeven dat de beveiligingssoftware op de iPhone zo veilig is dat het bedrijf zelf geen wachtwoorden op iPhones meer kan omzeilen. Vanochtend publiceerde Tim Cook een open brief naar de rechter. Kort samengevat staat in deze brief dat Apple weigert om firmware voor de iPhone te ontwikkelen waardoor het huidige beveiligingssysteem omzeild wordt. Klanten verwachten dat Apple de persoonlijke data beschermt tegen allerlei soorten van diefstal, met een dergelijke 'hack' kan Apple dit niet meer garanderen. 

Apple geeft aan de FBI zo veel mogelijk geholpen te hebben, echter is deze hack naar de woorden van Apple gewoon 'too dangerous to create'. Het bouwen van een versie van de iPhone software waarmee de veiligheid omzeild kan worden creëert een achteringang. Hoewel de Amerikaanse regering beweert dat deze achteringang alleen in dit specifieke geval gebruikt zal worden kan dit nooit gegarandeerd worden. 

Apple beweert dat wanneer de uitspraak van de rechter geaccepteerd wordt, de regering door middel van de All Writs Act toegang kan verkrijgen tot alle data op een iPhone. Van berichten, foto's, financiële data en locaties tot live toegang tot de microfoon of camera, zonder medeweten van de gebruiker.

 

"Slechts één kopie van de aangepaste firmware kan enorme gevolgen hebben."

 

Een expert aan het woord

Wij hebben kort om de mening gevraagd van IT specialist Joeri van All Automation Service BV. Hij zei het volgende: "Ik vind dit middel te grof voor één telefoon. Ervaring leert dat dit soort gaten nooit bij één apparaat blijven. Zoiets lekt altijd uit omdat het te zwaar en te handig is om maar voor één apparaat één keer te gebruiken. Je zou kunnen bedenken, laat het plaatsvinden in een gecontroleerde omgeving. Maar wie gaat dit in de gaten houden en zijn deze mensen te vertrouwen? Slechts één kopie van de aangepaste firmware kan enorme gevolgen hebben. Voor je het weet belandt een dergelijke software op het 'dark web'. De Amerikaanse regering is daarnaast niet de meest betrouwbare organisatie. Dit mag simpelweg niet mogelijk worden."

Collega Ferdi voegt hier nog aan toe: "Zodra een bepaalde backdoor bekend wordt is binnen een dag een heel besturingssysteem getroffen. Iets vergelijkbaars gebeurde onlangs nog met Juniper switches, waarvoor een backdoor bekend gemaakt werd. Binnen 24 uur zijn ongeveer een kwart van alle Juniper switches getroffen."

Hoger beroep

Apple gaat in hoger beroep tegen de rechter. Wij hopen dat het resultaat voor Apple positief is, zodat privacy van de miljoenen iPhone gebruikers gewaarborgd kan blijven. Lees hier zelf de open brief die Apple naar de rechter stuurde.

Beste iPhone deals:

Staat je gewenste abonnement er niet bij? Ga naar de uitgebreide abonnementen met toestel vergelijker, inclusief filters en zoekwoorden, naar de uitgebreide Sim Only vergelijker, of naar de uitgebreide vergelijker voor losse toestellen.


Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer