Back to Top

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer

Bij het kopen van een nieuwe iPhone betaal je altijd € 4,24 thuiskopieheffing. Meestal is deze heffing al verwerkt in de prijs. Waarom betalen we dit bedrag eigenlijk, en waar gaat dit geld naartoe?

 

Veel mensen weten niet waarom we thuiskopieheffing betalen, daarom lichten wij het in dit artikel duidelijk toe.

Tip: Losse iPhone kopen - prijzen vergelijken

Bekijk ook: Abonnementen met iPhone vergelijken

Wat is thuiskopieheffing?

Bij het kopen van een nieuw toestel betaal je € 4,24 thuiskopieheffing, dit is een verplichte afdrage. Waarom betaal je thuiskopieheffing? Je mag voor je eigen gebruik namelijk een kopie maken van muziek of films die auteursrechtelijk beschermd zijn; met de thuiskopieheffingen worden de makers van deze films (die zogenaamde 'schade oplopen) hiervoor gecompenseerd.

Voor verschillende type media betaal je een ander bedrag aan thuiskopieheffing. Niet iedere aanbieder houdt zich aan de officiële tarieven. Voor 2015 - 2017 zijn dit:

  • CD/DVD: € 0,02
  • E-reader:€ 0,70
  • Harddisk: € 0,70
  • MP3/MP4 speler: € 1,40
  • Smartphone: € 3,50
  • Tablet: € 3,50
  • Computer: € 3,50
  • HD Recorder: € 3,50

Wat gebeurt er met de thuiskopieheffing?

Volgens Stichting de Thuiskopie wordt de thuiskopieheffing verdeeld onder de rechthebbenden: auteurs, uitvoerend kunstenaars (muzikanten) en producten van audio(visueel) materiaal. De verdeelorganisaties die de thuiskopieheffingen verdelen zijn: Stemra, LIRA, STAP, SPM, VEVAM, Pictoright, NORMA, Sekam-Video en diverse omroepen. Vervolgens zijn er nadere verdelingen van thuiskopieheffing in de drie verdeelsleutels. 

In 2015 is de thuiskopieheffing met 30% verlaagd naar de huidige heffingen. Eerder werd namelijk de schade uit illegaal downloaden meegerekend, sinds daar een downloadverbod voor is ingevoerd is het meerekenen van deze schade niet meer van toepassing. 

Kortom: we hebben er geen inzicht in hoe de thuiskopieheffing wordt verdeeld, maar dit lijkt eerlijk te gebeuren. Zal deze heffing in de toekomst nog blijven bestaan met de constant toenemende populairiteit van streaming services voor audio en video?

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer