Back to Top

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer

Eind maart verwachten we de aankondiging van de nieuwe iPhone 5se of SE. Wij zijn er van overtuigd dat dit een bijzonder slimme stap is van Apple. Waarom? Omdat er meer dan genoeg markt voor is.

Welke kenmerken krijgt de iPhone SE?

Qua uiterlijke kenmerken wordt dit toestel bijna gelijk aan de iPhone 5s. Het is echter verkeerd om te denken dat de iPhone SE binnen de lijn van de iPhone 5s valt: het is namelijk een compleet nieuwe telefoon met simpelweg hetzelfde formaat. De iPhone SE zal een A9 processor krijgen, waarmee dit toestel qua snelheid gelijk is aan de iPhone 6s, daarnaast kan Siri altijd aan staan. Ook de camera zal in lijn zijn met de 6s met 12MP en 4K video mogelijkheden. 

Qua uiterlijke kenmerken is er nog niet veel bekend. Zou het Apple lukken om de camera weg te werken in dit nieuwe toestel? Het gerucht gaat dat de nieuwe iPhone wellicht rondere hoeken krijgt (zoals de iPhone 6/6s) en een aan/uit knop aan de zijkant van het toestel. Welke kleuren er geleverd worden is nog onbekend, maar wij vermoeden spacegrijs/zilver/zwart. Apple kiest liever niet voor een wijde reeks kleuren omdat het toestel dan doet denken aan de minder succesvolle iPhone 5c.

Renders uitgelekt via de website van 9to5mac

Tip: Losse iPhone kopen - prijzen vergelijken

Bekijk ook: Abonnementen met iPhone vergelijken

Waarom is dit toestel een geniale stap?

Apple is bijzonder succesvol. Er is echter één enorm feit waar het bedrijf niet omheen kan. 60% (!!) van de gebruikers gebruikt nog een toestel kleiner dan de iPhone 6. Wij weten zeker dat Apple de iPhone 5se/se niet als prijsvechter op de markt gaat brengen, maar het biedt wel mogelijkheden. De 5se is een perfecte keus voor consumenten die een kleiner toestel willen. Om het andere grote deel van de consumenten aan de spreken die een goedkoper toestel willen zal Apple de prijs van de iPhone 5s met 50% verlagen naar zo'n € 249.

Aangezien de specificaties van de iPhone 5se gelijk zijn aan die van de iPhone 6s doet Apple hiermee geen 'stap terug' zoals met de iPhone 5c. Een stap terug doen is bovendien niet in lijn met het beleid van Apple.

En de naam?

Je merkt het waarschijnlijk al in dit artikel: over de naam bestaat nog discussie. Gaat Apple de markt aansnijden met een nieuwe 'SE' lijn, of kiest het bedrijf ervoor om vanwege het formaat de '5' in de naam te houden. Dit kan ook voor verwarring zorgen omdat het dan lijkt of de iPhone 5se een ouder toestel is dan de iPhone 6, wat natuurlijk niet het geval is.

Prijsstelling en levertijd iPhone (5)se

Wij verwachten dat de iPhone 5se zo'n € 549 gaat kosten voor het 16GB toestel. Het 64GB toestel zal iets duurder zijn. Daarmee is dit toestel wel iets goedkoper dan de iPhone 6s, maar alsnog 'premium'.

Wij verwachten dat het toestel zo om en nabij 29 maart leverbaar zijn, een week na de aankondiging op 22 maart. Wil jij op de hoogte blijven? Houd dan onze website in de gaten!

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer


Beste iPhone deals:

Staat je gewenste abonnement er niet bij? Ga naar de uitgebreide abonnementen met toestel vergelijker, inclusief filters en zoekwoorden, naar de uitgebreide Sim Only vergelijker, of naar de uitgebreide vergelijker voor losse toestellen.