Back to Top

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer

Is het je al opgevallen dat iPhones in Europa veel duurder zijn? De internationale prijsverschillen kunnen aardig oplopen. Van enkele euro’s tot wel meer dan €200 prijsverschil: waarom is de iPhone in Europa duurder? We namen een kijkje in de wereldwijde verkoopprijzen van iPhones.

Prijsvoorbeeld: de iPhone X

Om prijzen wereldwijd goed te kunnen vergelijken, hebben we een en hetzelfde product nodig. We hebben gekozen voor de iPhone X uit 2017. Met een schermgrootte van 5,8 inch, Apple A11 Bionic processor en dual camera is dit (nog steeds) een zeer geliefd toestel. Laten we maar eens gaan kijken wat je wereldwijd voor dit model betaalt.

Tip: Losse iPhone kopen - prijzen vergelijken

Bekijk ook: Abonnementen met iPhone vergelijken

Overzicht verkoopprijzen wereldwijd

Rekenen we de verkoopprijzen wereldwijd om naar euro's, dan ziet dit er voor de iPhone X ongeveer zo uit:

  • Verenigde Staten €837
  • Hong Kong €920
  • Zwitserland €1046
  • Nederland €1159
  • Hongarije €1216

Over het algemeen genomen is de iPhone X in Azië en Noord-Amerika €50 tot meer dan €150 goedkoper. Er zit echter een addertje onder het gras: de btw.

In Amerika mogen bedrijven consumentenprijzen tonen exclusief btw. In de meeste staten komt er nog eens 5 – 10% btw bovenop de verkoopprijs. En zijn echter ook staten die helemaal geen BTW in rekening brengen. Hierdoor is de lage Amerikaanse verkoopprijs niet helemaal transparant.

Kleine onderlinge verschillen in Europa

Ook binnen Europa zien we prijsverschillen, hoewel deze een stuk kleiner zijn. In Italië betaal je tot €100 meer voor een iPhone X, terwijl dit toestel in Duitsland tot €150 goedkoper is. Je moet dan echter wel goed zoeken: in het grensgebied Nederland – Duitsland ben je niet super voordeliger uit.

Waarom is de iPhone in Europa duurder? Dit heeft alles met de btw te maken. Ieder land hanteert zijn eigen btw–regels. In Nederland hebben we de pech dat de btw op smartphones maar liefst 21% bedraagt. In Zwitserland bedraagt de btw slechts 7,7%.

IPhone kopen in Duitsland: goedkoper of toch niet?

IPhones in de Duitse Apple Store zijn niet heel veel goedkoper dan in Nederland. Ga je naar een elektronicazaak, dan kun je wel voordeliger uit zijn. Zet wel even de kosten tegenover de winst: Duitsland is erg groot en je rijdt al snel een benzinetank leeg. Zo gaat de winst alweer snel verloren.

IPhone kopen in Amerika en de douane

Zelfs mét btw is een iPhone in Amerika nog altijd goedkoper. Het lijkt hierdoor aantrekkelijk om er een vanuit dit land te importeren. Je moet echter goed opletten met douanekosten. Alle pakketten met een waarde vanaf €22 zijn belast met btw. Bij bestellingen vanaf €150 komen daar ook nog eens invoerrechten bij. Het voordeel dat je denkt te halen wordt nu een stuk kleiner. Controleer vooraf de invoercalculator. Zo krijg je een indicatie van de te betalen kosten.

Hoe zit het met de garantie?

Koop je een iPhone uit het buitenland maar wel binnen Europa, dan vormt de garantie geen probleem. Bij een defect kun je gewoon bij een Nederlandse Apple Store terecht. Dit zit anders bij een geïmporteerde iPhone uit bijvoorbeeld Amerika of Japan. Ook nu kun je bij een Nederlandse Apple Store terecht, maar kan de reparatie veel langer duren. Dit komt omdat onderdelen of toestellen met een niet Europees model nummer besteld moeten worden. Hier gaan enkele weken overheen.

Onze mening: we houden het bij de aanschaf van een iPhone toch liever op het eigen Nederland. Zo zijn we verzekerd van een goede service, Nederlandstalige handleiding en recht op kopersbescherming.

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer