Back to Top

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer

Niet alle iPhones zijn waterbestendig. Wil je weten welke iPhone waterdicht is? Kies in ieder geval voor de nieuwere modellen. Deze zijn op zijn minst ip67 gecertificeerd. Hieronder laten we je zien welke iPhones zeker waterdicht zijn. Zo hoef jij je geen zorgen te maken wanneer je smartphone per ongeluk in het water valt.

Wat is ip67 - ip68 bij de smartphone?

Bij veel moderne smartphones zie je de specificatie ip67 of ip68. Wat betekent dit eigenlijk? De ip-codering geeft aan in hoeverre de smartphone beschermd is tegen binnendringen van voorwerpen, stof en water. Het eerste getal geldt voor voorwerpen en stof en heeft een waarde tussen 0 en 6. Een smartphone met ip67 of ip68 certificering is dus volledig stofdicht.

Het tweede getal geeft de bescherming tegen binnendringen van water aan. Dit getal varieert van 0 tot 9. Een 7 betekent dompeldicht. Het toestel kan maximaal 30 minuten op 1 meter diepte onder water gedompeld worden. Met een 8 zit je beter: deze smartphone is waterdicht. Over het algemeen betekent dit dat de smartphone tot 2 meter onder water kan en toch blijft werken.

Tip: Losse iPhone kopen - prijzen vergelijken

Bekijk ook: Abonnementen met iPhone vergelijken

Deze iPhones zijn echt waterdicht

Vanaf iPhone 7 heeft Apple aan waterdichte Smartphones gewerkt. Dit komt dus neer op de iPhone 7 en 7 Plus, de 8 en 8 Plus en de iPhone X-modellen. Deze zijn allemaal ip67 of ip68 gecertificeerd.

  • Ip67 gecertificeerd: iPhone 7, 7 Plus, iPhone 8, 8 Plus iPhone X, XR
  • Ip68 gecertificeerd: iPhone X en XS Max

Een ip69 certificering heeft bij iPhones niet veel zin. Dit zou betekenen dat ze waterdicht zijn wanneer de smartphone onder hoge druk besproeid wordt. Niemand die zijn mobiele telefoon met een hogedruk gaat afspuiten!

Hoe zit het met oudere iPhones?

Welke iPhone is waterdicht? Alle iPhones vóór de iPhone 7 zijn niet waterdicht. Toch betekent dit niet dat ze bij aanraking met water ook direct waterschade op lopen. Uit (oudere) testen is gebleken dat bijvoorbeeld de iPhone 6 een onderdompeling overleeft. Toch is het niet aan te raden om dit zelf uit te proberen. Ben je in het bezit van een oudere iPhone? Ga dan voorzichtig om met afwaswater, een regenbui of een wandeling langs het kanaal.

Controleer of je iPhone waterproof is

Voor nieuwe toestellen (zie hierboven) hoef je niet te controleren of deze waterproof is. De Apple fabrikant garandeert de waterdichtheid. Let op dat de ip waarde niet constant blijft. Zo kan een waterdichte smartphone onder bepaalde omstandigheden toch waterschade oplopen.

Hoe controleer je of je iPhone waterproof is? Dit staat nergens op het toestel aangegeven. Je moet dus uitgaan van de specificaties die de fabrikant doorgeeft.

Wat te doen bij waterschade?

Ook al is je iPhone waterdicht, vermijd zeker de volgende omstandigheden:

  • Water met zout, chloor, afwasmiddel of een ander product
  • Met opzet onderdompelen in water
  • Onderdompelen in zeer koud of warm water

Is je iPhone per ongeluk in het water gevallen? Haal deze er zo snel mogelijk uit. Droog de iPhone af en laat deze minimaal 5 uur liggen. Probeer hem niet op te laden; ook niet draadloos. Voor het opladen houd je de iPhone rechtop en tik hier zachtjes tegen. Eventueel water kan er zo nog uitlopen. Zie je nog waterdruppels, laat de iPhone dan nog enkele uren verder drogen.

Apple heeft zich ingedekt en beweert dat de iPhones niet waterdicht maar waterbestendig zijn. Bij waterschade is Apple dan ook niet verantwoordelijk.

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer