Back to Top

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer

Op het gebied van sociale netwerken voldoende keus, maar welke soorten social media is er allemaal? Iedereen kent Facebook, Twitter of Instagram. Er zijn echter nog veel meer interessante platformen, sommige iets minder bekend.

Bekendste social media in Nederland

In Nederland is WhatsApp in 2019 de grootste winnaar. In dat jaar gebruikt meer dan 80% van de Nederlanders deze berichten app. Facebook laat sinds 2017 een lichte daling zien en heeft in 2019 meer dan 10 miljoen Nederlandse gebruikers. Andere stijgers zijn YouTube en Instagram. Laten we eens gaan kijken wat er nog meer mogelijk is.

Tip: Losse iPhone kopen - prijzen vergelijken

Bekijk ook: Abonnementen met iPhone vergelijken

Pinterest - afbeeldingen pinnen

Een digitaal prikbord, dat is Pinterest. In 2019 zijn ruim 3,5 mln Nederlanders op Pinterest actief. Dit betekent in een jaar tijd een groei van maar liefst 18%.

Op Pinterest pin je afbeeldingen op aangemaakte borden. Idee hierachter is dat je interessante afbeeldingen en ideeën bewaart, zodat je deze later kan kopen of proberen. Gebruikers maken hun eigen prikbord en stellen deze openbaar of privé. Het is voor gebruikers ook mogelijk om samen een bord samen te stellen.

Instagram - foto's en video’s delen

Het social media platform Instagram is onderdeel van Facebook. Hierbij deel je foto's en video's, vaak voorzien van begeleidende tekst. Met behulp van hashtags maak je openbare berichten vindbaar. Steeds meer Facebookgebruikers stappen over op Instagram. Dit platform heeft in 2019 dan ook 4,9 mln gebruikers. In een jaar tijd groeide het met 20%.

Twitter - tweets oftewel korte berichten

Op Twitter deel je een kort bericht van maximaal 140 karakters. Ook is het mogelijk om afbeeldingen of video's en links te delen. Net als op Instagram werkt ook Twitter met hashtags. Sterker nog: Twitter was de eerste die hiermee begon.

Hoe populair is Twitter wanneer je kijkt naar de verschillende soorten social media? Het aantal Twitter gebruikers neemt af. Dit heeft vooral met het beperkt aantal karakters te maken, maar ook met de sfeer die op Twitter rondhangt. Overigens daalt het aantal Twitter gebruikers al sinds 2014, dus dit is niets nieuws.

Snapchat – vooral voor jongeren

Snapchat is vooral een social media app voor jongeren. Het zijn dan ook jongeren in de leeftijd 12 - 18 jaar die je op Snapchat terugvindt. Wat is Snapchat? Dit is een toepassing waarmee je foto's en video's via de smartphone deelt. Het leuke is dat je eerst een foto maakt en hierbij een filter of augmented reality toepast. Foto's blijven tot 10 seconden voor de ontvanger zichtbaar, daarna verdwijnt deze.

Tumblr – microblogging

Het sociale netwerksite Tumblr valt onder microblogging. Je kunt tekst, foto's en bewegende beelden delen. Als gebruiker volg je de blogs van andere gebruikers. Tumblr is een stuk minder populair dan andere social media. Het heeft in Nederland ongeveer 137.000 gebruikers.

LinkedIn - zakelijk netwerk

Het platform LinkedIn is voornamelijk bedoeld voor het opbouwen van een zakelijk netwerk. Je ziet hier dan ook veel bedrijven, werkgevers en werkzoekenden. Het is niet de bedoeling dat je via LinkedIn foto's van je avondeten of je hond deelt (uiteraard mag dit wel). Er zullen echter weinig mensen zijn die hier ook daadwerkelijk in geïnteresseerd zijn. LinkedIn telt in 2019 meer dan 600.000 Nederlandse gebruikers. Dit is ten opzichte van 2018 een groei van 19%.

Minder bekende social media sites

Noem het een site of app: veel van dit soort social media platformen zijn via beide bereikbaar. Minder bekende social media sites zijn WeChat, Tagged en Twilio. Het is voor Nederlandse bedrijven niet zo interessant om zich op dit soort social media platformen te profileren. Misschien in de toekomst, wanneer een van deze populairder wordt.

Vanwege verschillende privacy schandalen ziet het ernaar uit dat het aantal Facebookgebruikers blijft dalen. In 2019 zagen ze 10% van de gebruikers vertrekken. Dit komt overeen met Twitter, dat in deze periode ook 10% van de twitteraars mocht uitzwaaien. Wellicht dat deze gebruikers overstappen naar een van de minder bekende social media sites.

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer