Back to Top

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer

Maak jij gebruik van WhatsApp? Overstappen van Android naar iPhone betekent verlies van gegevens. Je zult merken dat ook je WhatsApp gesprekken verloren gaan. Dit is natuurlijk hartstikke zonde want mogelijk wil je belangrijke gesprekken bewaren. Daarom maak je een WhatsApp back-up van Android naar iPhone. In dit artikel laten we je zien hoe je een WhatsApp back-up op je Android toestel maakt en overzet naar je nieuwe iPhone.

WhatsApp Android, een back-up naar iCloud

De berichtendienst WhatsApp slaat geen chats op de eigen server op. Gelukkig maar want dit zou de privacy ernstig aantasten. Aan de andere kant heeft het ook wat nadelen want wanneer je WhatsApp verwijdert of overstapt naar een andere smartphone, dan ben je ook gelijk al je WhatsApp gesprekken kwijt. Hier zitten soms belangrijke gesprekken tussen, iets dat je niet kwijt wil raken.

Gelukkig heeft WhatsApp hier wat op bedacht. Afhankelijk van je toestel maak je heel eenvoudig een back-up. Deze back-up zet je bij het opnieuw installeren van WhatsApp terug op de iPhone, zodat al je bewaarde gesprekken weer zichtbaar zijn.

Via een Android toestel worden de gegevens opgeslagen op Google Drive. IPhones doen dit juist op iCloud. Zoals je misschien wel weet werken deze twee opslagdiensten niet samen. Hierdoor kun je een WhatsApp Android back-up niet naar iCloud overzetten. Tenminste, niet vanaf je Android toestel. Gelukkig zijn er wel andere manieren, zoals het gebruik maken van speciale software.

WhatsApp berichten overzetten met software

Je stapt van een Android smartphone over naar een iPhone. Natuurlijk wil je WhatsApp gesprekken meenemen. Dit doe je met behulp van een desktop pc en speciale software. Een aanrader is Backuptrans Android WhatsApp to iPhone Transfer. Heb je een Apple computer (Mac)? Voor deze computer heb je een andere versie nodig, let dus even goed op welke software je gebruikt.

Het gebruik van deze software is gratis. Helaas zitten er dan wel beperkingen aan. Met de gratis versie kun je tot 20 chats exporteren. Voor twee tientjes zet je alle chats en media over. Het is even een investering maar het zorgt ervoor dat alle gesprekken behouden blijven.

Het programma is voorzien van een duidelijke handleiding. Tip: deze software werkt alleen als er een WhatsApp back-up beschikbaar is. Maak deze vooraf. Op deze manier is een WhatsApp Android back-up naar iPhone overzetten kinderspel.

Android app Move to iOS

Heb je de Android smartphone nog niet de deur uitgedaan? Mooi, want dan kun je ook een speciale applicatie downloaden en installeren. Hiermee maak je een WhatsApp Android back-up en zet dit over naar je iPhone.

Wat je nodig hebt is de app Move to iOS. Hiermee draag je gegevens over van Android naar iPhone, en het werkt echt. Wel belangrijk om te weten: de app Move to iOS kan niet alle gegevens overdragen, maar het is zeker de moeite waard om dit uit te proberen. Maak vooraf een back-up en exporteer voor de zekerheid de belangrijkste gesprekken via de e-mail. Dan weet je zeker dat het niet mis kan gaan. Kun je bovenstaande applicatie niet gebruiken of vinden? In de Google Play Store vind je ook wat alternatieven. Er komen telkens nieuwe applicaties bij en oudere verdwijnen, bekijk zelf het meest actuele aanbod.

WhatsApp berichten exporteren via de e-mail

Nu we het toch over een WhatsApp back-up via de e-mail hebben, ook dat is natuurlijk een mogelijkheid. Je kunt namelijk de chatgeschiedenis via e-mail aan jezelf verzenden en hiermee bewaren. Het is wel veel werk want je moet alle chatberichten afzonderlijk versturen.

Open hiervoor de chat die je wilt exporteren en tik vervolgens op chatgeschiedenis exporteren. Kies of je media wil bijvoegen. Selecteer het gewenste e-mail programma en doorloop de stappen. Er wordt nu een kopie van de chatgeschiedenis naar je e-mailadres verzonden. Heb je veel te verzenden, zorg er dan voor dat je e-mailbox over voldoende vrije ruimte beschikt.

Het is helaas niet mogelijk om alle WhatsApp gesprekken tegelijkertijd via de e-mail te importeren, je kunt alleen de gesprekken en eventuele media verzenden. Toch is bovenstaande methode handig om je belangrijkste gesprekken te bewaren.

Dezelfde telefoon, ander telefoonnummer

Misschien stap je niet over van Android naar iPhone maar neem je alleen een nieuw telefoonnummer. Dan is het helemaal makkelijk want je hoeft geen WhatsApp Android back-up te maken naar een iPhone. Het enige wat je hoeft te doen is je account telefoonnummer te wijzigen.

Open de WhatsApp applicatie en ga naar instellingen. Selecteer account nummer wijzigen. Volg de aanwijzingen en voer je nieuwe mobiele telefoonnummer in. Je hele chatgeschiedenis blijft behouden. Stap je later toch over van Android naar iPhone, volg dan één van bovenstaande methoden.

Waar staat WhatsApp back-up in iCloud?

Heb je een WhatsApp back-up van Android naar iCloud gemaakt? Dan kun je deze back-up op je iPhone zetten. Waar staat de WhatsApp back-up in iCloud? Hiervoor ga je via WhatsApp naar instellingen. Ga vervolgens naar chats en kies voor reservekopie chats. Hier kun je ook zien wanneer de laatste reservekopie is gemaakt. Kies er eventueel voor om weer een nieuwe reservekopie te maken.

Voordat je WhatsApp verwijdert en opnieuw installeert is het altijd verstandig om te controleren of er een WhatsApp back-up in de iCloud staat. Vervolgens verwijder en installeer je WhatsApp. Nu is het zaak om je telefoonnummer te verifiëren. Volg hierna de instructies en herstel de chatgeschiedenis.

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer