Back to Top

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer

Met WhatsApp zakelijk kom je dichter bij je doelgroep. Er zijn geen kosten verbonden aan het zakelijk gebruik. In Nederland zijn er verschillende bedrijven die WhatsApp gebruiken. Hoe werkt WhatsApp zakelijk en heeft het echt meerwaarde voor jouw onderneming? We laten je de voor- en nadelen zien.

Zo werkt WhatsApp business

Met WhatsApp business is het mogelijk om automatische antwoorden op te stellen, maar ook welkomstboodschappen of een melding met betrekking tot afwezigheid. Zo kan een groot gedeelte van klanten en geïnteresseerden direct van antwoord worden voorzien. WhatsApp voor bedrijven betekent ook een eigen profielpagina, net zoals we van Facebook gewend zijn. Op deze pagina kan de bezoeker informatie terugvinden, zoals de locatie en openingstijden. Voor een grotere betrouwbaarheid verifieert WhatsApp bekende ondernemingen met een vinkje.

 

Tip: Losse iPhone kopen - prijzen vergelijken

Bekijk ook: Abonnementen met iPhone vergelijken

De voordelen van zakelijk gebruik van WhatsApp

WhatsApp zakelijk maakt contact tussen consument en ondernemer vooral heel toegankelijk. Het is laagdrempelig en bereikt een heel groot publiek. Alleen in Nederland heeft WhatsApp al meer dan 12 miljoen actieve gebruikers. Deze applicatie is dan ook een perfecte aanvulling op de traditionele klantenservice. Zo blijkt dat consumenten gemakkelijker een appje sturen in plaats van bellen of e-mailen. Het is voor ondernemers zelfs mogelijk om chats een bepaalde label toe te wijzen, bijvoorbeeld ‘klacht’ of ‘nieuwe bestelling’. Dat het zakelijk gebruik hiervan ook nog eens gratis is, mag als bijkomend voordeel worden gezien.

 

Toch een aantal nadelen

WhatsApp business biedt diverse functionaliteiten, toch kleven er ook een aantal nadelen aan. Zo is er een gebrekkige controle over app groepen en kan WhatsApp de scheidingslijn tussen werk en privé vervagen. Bovendien bestaat het vermoeden dat gebruikersinformatie wordt uitgewisseld met Facebook. Hierdoor zijn encrypted berichten niet langer anoniem. Voor wie het nog niet wist: Whatsapp is onderdeel van Facebook, dat de laatste tijd aardig onder vuur ligt met betrekking tot de privacy van gebruikers.

 

Het alternatief voor WhatsApp business

Is er een alternatief voor het gratis zakelijke WhatsApp? Dit kan door middel van een eigen chatoplossing of een ander systeem. Zo wordt Slack veel binnen het bedrijfsleven ingezet. Ook Skype of andere communicatiekanalen bieden verschillende mogelijkheden. Toch moet gezegd worden dat niet alle consumenten hier van gecharmeerd zijn: ze moeten het zelf ook willen gebruiken.

Met name AI is een snelle en efficiënte manier van communiceren. Het is tegenwoordig mogelijk om een chatbot heel persoonlijk te maken. Toegeven: het is en blijft kunstmatige intelligentie en kan direct persoonlijk contact nooit vervangen. Grote bedrijven zoals KLM, TravelBird en de NS maken gebruik van dit soort chatbots. Overigens was KLM het eerste bedrijf dat óók voor WhatsApp business koos.

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer