Back to Top

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer

Een crimineel doet zich voor als je broer, zus of als je beste vriend en probeert op die manier geld te vangen. Dat noemt de politie Whatsapp fraude en het komt helaas steeds vaker voor. Met deze tips bescherm jij jezelf tegen de criminelen.

Het Centraal Planbureau kwam afgelopen week met een rapport over cybercriminaliteit. Dit is tegenwoordig niet alleen maar een phishingsmail, maar criminelen gaan steeds verder. De financiële schade is vaak groot en je gestolen geld wordt niet altijd terug gevonden.

Tip: Losse iPhone kopen - prijzen vergelijken

Bekijk ook: Abonnementen met iPhone vergelijken

Wat is Whatsapp fraude?

Whatsapp fraude is een ander soort criminaliteit dan een ‘simpele’ phishingmail. Criminelen doen zich namelijk voor een bekende van je. Vaak kiezen voor een bekende die dicht bij je staat en waarbij het verhaal dat zij je voorschotelen dus ook geloofwaardig klinkt. Criminelen hebben je telefoonnummer achterhaalt en sturen je een appje als een familielid of goede vriend. Ze gebruiken zelfs een foto van die persoon. Vervolgens vragen ze in een appje dat ze een rekening open hebben staan die snel betaald moet worden. De ‘bekende’ heeft alleen één probleem.. ze hebben op dit moment het geld niet. Ze vragen je dan ook al snel of jij de rekening wil betalen. Helaas komt het geld dan op een rekening van een handlanger terecht en ben jij met je goede daad je geld kwijt.

Hoe voorkom je Whatsapp fraude?

Er zijn verschillende manieren om de fraude te herkennen en ervoor te zorgen dat jij er niet in trapt. Hoe goed het verhaal van de crimineel ook is met deze tips trap jij er niet in.

Het onbekende telefoonnummer

De crimineel gebruikt altijd een telefoonnummer dat jij helemaal niet kent. Vertrouw dit nummer niet! Ook al staat er wel een recente foto van de ‘bekende’ bij. 

Stel vragen

Wil je in gesprek gaan met de ‘bekende’, stel dan vooral persoonlijke vragen. Hierdoor weet je snel genoeg of dit ook echt de persoon is die je kent. Een crimineel heeft hier waarschijnlijk geen goed antwoord op en dan weet je genoeg. 

Bellen!

Bel de bekende op het nummer dat je wel hebt opgeslagen. Doe navraag wat er aan de hand is en of de bekende zich herkent in het probleem dat de crimineel zegt te hebben. Waarschijnlijk hoor je dan al snel genoeg dat er niets waar is van het verhaal.

Scherm je profiel af

De criminelen komen aan de foto’s en telefoonnummers via sociale media. Zorg ervoor dat jouw persoonlijke gegevens niet openbaar staan. Op deze manier wordt het voor een crimineel heel moeilijk om jou op te kunnen lichten.

Is het telefoonnummer frauduleus? 

Een telefoonnummer kan op een zwarte lijst staan gemeld als frauduleus. Dit kan je online opzoeken. Criminelen gebruiken soms een telefoonnummer meerdere malen achter elkaar voordat ze overschakelen naar een nieuw nummer. 

Ik ben slachtoffer geworden, wat nu?

Ben je voor deze tips toch wel slachtoffer geworden van Whatsapp fraude? Doe dan vooral aangifte bij de politie. Er wordt nog relatief weinig aangifte gedaan bij de politie, maar dit betekent niet dat jouw aangifte niet meetelt. De politie krijgt steeds meer handvatten om Whatsapp fraude aan te pakken.

 

Beste iPhone deals:

Staat je gewenste abonnement er niet bij? Ga naar de uitgebreide abonnementen met toestel vergelijker, inclusief filters en zoekwoorden, naar de uitgebreide Sim Only vergelijker, of naar de uitgebreide vergelijker voor losse toestellen.


Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer