Back to Top

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer

Apple heeft een venijnige manier om de namen en kenmerken van de nieuwste producten zo lang mogelijk geheim te houden. Opgeteld is deze truc al ruim 340 keer uitgevoerd.

De truc waar het hier omgaat is er om te zorgen dat handelsmerken beschermd worden tegen het uitlekken hiervan. De sectie 44(d) van de Amerikaanse wetgeving zorgt hiervoor en je krijgt dan een merknaam bescherming van 6 maanden lang. Een van de eisen die hieraan gekoppeld is, is dat je het merk al eerder in een ander land hebt geregistreerd.

Tip: Losse iPhone kopen - prijzen vergelijken

Bekijk ook: Abonnementen met iPhone vergelijken

Merknamen geregistreerd in Jamaica

In het grootste deel van de wereld zijn alle handelsmerken online terug te vinden. Dus ook de nieuw aangevraagde van grote bedrijven zoals Apple en Google. Sommige landen hebben liever niet dat alles online vindbaar is en schermen dit af door alleen offline aanvragen aan te nemen. In Jamaica is dit het geval en kan je alleen een merknaam aanvragen door persoonlijk langs te komen bij een lokaal kantoor van de overheid. Apple had dit door en maakte een apart bedrijf aan die dit voor hen regelt. Hoe dit bedrijf heet is niet bekend.

Lees ook: Apple krijgt patent voor 360 graden gebogen display

Drie keer zoveel aanvragen als Google

Roberto Ledesma, een onderzoeker naar handelsmerken, ontdekte het ‘geheime’ bedrijfje van Apple en kwam erachter dat zij dit drie keer zoveel doen dan andere bedrijven. Het totale aantal zou uitkomen op 340 keer. Hij kwam hierachter, via US Trademark Act, waar hij kon inzien waar en wanneer de officiële registratie heeft plaatsgevonden. Overigens biedt deze methode van offline merknamen registreren geen garantie tot succes. Zo was de naam ‘AirPods’ al vorig jaar zomer uitgelekt omdat men bij Apple een spoedaanvraag deed.

Siri, Apple Watch en macOS

Apple heeft bijvoorbeeld de merknamen Siri, Apple Watch en macOS via Jamaica geregistreerd. De kosten van zo’n merkaanvraag reizen de pan uit vandaar dat dit alleen is weggelegd voor de grotere bedrijven. Degene die zo’n merknaam aanvraagt in Jamaica moet 3 weken lang op hetzelfde adres verblijven voordat men de goed- of afkeuring opstuurt. Naast het tropisch eiland zijn er nog 65 andere landen die hun merknamen niet online publiceren.

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer