Back to Top

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer

Misschien valt het jou wel helemaal niet op, maar via misleidende advertenties op social media worden veel Nederlanders ieder jaar opgelicht. Met deze tips zorg jij ervoor dat dit jou niet gebeurd!

Uit een onderzoek uitgevoerd door Autoriteit Consument en Markt (ACM) blijkt dat steeds meer mensen slachtoffer worden via de misleidende advertenties op de sociale netwerken. In de advertentie wordt een product getoond je via een link direct kan bestellen. Wanneer je je gegevens hebt achtergelaten en betaald hebt, wordt vaak het product niet geleverd. Als je achter de dader aan wilt gaan om je product alsnog te krijgen, ben je al te laat. Het is volgens de onderzoekers namelijk kinderlijk eenvoudig om een website aan te maken, snel wat advertenties online te zetten en vervolgens na een paar dagen de website weer offline te halen. 

Naar aanleiding van het onderzoek is de ACM een campagne gestart om jou als consument bewust te maken van de advertenties die voorbij komen. Met deze tips maak jij jezelf bewuster van alle mooie advertenties op sociale media.

Tip: Losse iPhone kopen - prijzen vergelijken

Bekijk ook: Abonnementen met iPhone vergelijken

Bekijk de afbeelding goed

De advertentie zal er waarschijnlijk te mooi om waar te zijn uitzien, maar bekijk de afbeelding goed. Oplichters zijn wellicht niet goed in photoshop en kunnen zijn vergeten om een watermerk weg te halen of de resolutie is slecht. Een echte webshop heeft goede kwaliteit afbeeldingen van de originele fabrikant van het product.

Zijn er reviews?

Controleer of de webshop waar jij gaat bestellen reviews heeft. Google de naam en je ziet snel genoeg of de partij betrouwbaar is. Kan je niets over de webshop vinden? Dan zou ik toch maar niet gaan bestellen. 

Achteraf betalen

Criminelen willen zo snel mogelijk je geld ontvangen, probeer daarom achteraf te betalen. Is achteraf betalen geen optie? Betaal dan via Paypal of creditcard. Hiermee betaal je ook achteraf en creditcardmaatschappijen geven vaak je geld terug wanneer je pakket niet is geleverd. Als je iDeal betaalt, ben je gegarandeerd je geld kwijt. 

Rapporteer

Heb jij vermoedens over een advertentie die niet klopt? Rapporteer dit dan bij het sociale netwerk. Hiermee kan jij voorkomen dat anderen slachtoffer worden.

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer