Back to Top

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer

Face ID is de nieuwe manier van inloggen op de iPhone X. Er is ook geen alternatief met Touch ID, omdat de homeknop op dit nieuwste toestel van Apple ontbreekt. Gezichtsherkenning helpt bij het beschermen van informatie op de smartphone, maar is dit wel zo veilig?

Bij het activeren van het display wordt de speciale truedepth camera aan de voorzijde ingeschakeld. Deze scant het gezicht, controleert op verschillende punten en stuurt het beeld door naar de a11 bionic chip. Deze vergelijkt het beeld met eerder opgeslagen data en bepaalt of je toegang hebt tot de iPhone X.

Het systeem is zó geavanceerd en beveiligd dat het niet mogelijk is om deze manier van gezichtsherkenning te misleiden. Een foto of masker worden door de tweede camera als zodanig herkend en geweigerd. De truedepth camera zou je zelfs moeten herkennen met andere gezichtsbeharing, een bril of een hoofddeksel.

Instellen van Face ID

Bij een nieuwe iPhone X moet gezichtsherkenning eerst worden ingesteld. Dit gaat eenvoudig in een aantal stappen. Al tijdens het instellen van het nieuwe toestel wordt de gebruiker gevraagd om Face ID in te stellen. De truedepth camera begint met het scannen van het gezicht. Hierbij is het belangrijk dat het gezicht in het kader valt. Bij een pieptoon is het nodig het hoofd langzaam te bewegen, totdat de cirkel compleet is. Het hele gebeuren wordt tijdens een tweede scan herhaald. De gegevens worden opgeslagen op de a11 bionic chip.

Mogelijk interessant: iPhone X met abonnement vergelijken

Over de veiligheid van Face ID

Apple heeft samengewerkt met visagistes en maskermakers. Hierdoor belooft het een hoge veiligheid. De kans dat iemand anders het toestel door middel van Face ID kan ontgrendelen is 1:1000000. Bij Touch ID ligt deze kans een stuk hoger, namelijk 1:50000.

Face ID werkt niet alleen als ontgrendeling van het toestel, ook kan het toegepast worden bij een bankieren app of wachtwoorden app.

Ondanks de hoge veiligheid verklaart Apple dat geen enkel biometrisch systeem volledig waterdicht is. Verschillende bedrijven hebben geprobeerd om het gezichtsherkenning systeem te kraken. Dit gebeurde door middel van een masker, maar is tot op heden niet gelukt. Het cyberveiligheidsbedrijf Bkav verklaart echter dat het de techniek achter Face ID heeft ontdekt en doormiddel van 2D en 3D prints de iPhone X heeft weten te ontgrendelen.

De doodgewone burger heeft echter niets te vrezen: er zullen er maar weinig zijn die al deze moeite zullen nemen om een paar van je privé foto’s in bezit te krijgen.

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer


Beste iPhone deals:

Staat je gewenste abonnement er niet bij? Ga naar de uitgebreide abonnementen met toestel vergelijker, inclusief filters en zoekwoorden, naar de uitgebreide Sim Only vergelijker, of naar de uitgebreide vergelijker voor losse toestellen.