Back to Top

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer

iPhone XR – prijzen en smartphone informatie overzicht

De Apple iPhone XR is naast de iPhone Xs en de Xs Max de derde nieuwste Apple smartphone van 2018 geworden! De XR is hierbij het budget model geworden, en heeft een veel lagere prijs dan de iPhones XS en XS Max. De XR kun je inmiddels via onze website bestellen:

iPhone Xr met abonnement - prijzen vergelijken

iPhone Xr los toestel - prijzen vergelijken

Op vrijdag 19 oktober 2018 is deze smartphone namelijk in de 'pre-sale' gekomen, en vanaf vrijdag 26 oktober 2018 is deze smartphone daadwerkelijk leverbaar. Wil je een van de nieuwste iPhones in je bezit hebben? Dan kun je dus kiezen uit de XR, de XS of de XS Max!

Op deze pagina geven we je nu uitgebreide uitleg en informatie over de nieuwe iPhone Xr, waarbij we dieper ingaan op o.a. de opslagcapaciteit, de kleuren, het design, het formaat, gewicht, de schermgrootte, de camera's en de kwaliteit daarvan. Wil je hier meer over weten, lees dan verder op deze pagina, onder de abonnementen vergelijker wordt deze tekst vervolgd.

Opmerking: de informatieve tekst over de nieuwste Apple iPhone Xr smartphone gaat verder onder deze vergelijker!

De eerdere naamgeving van de iPhone XR, de derde (budget) 2018 smartphone van Apple

Pas op de dag van het Apple event werd bekend dat de derde iPhone van 2018 de XR zou gaan heten. Tijdens het Event werd de iPhone XR ook daadwerkelijk gepresenteerd, tezamen met allerlei andere Apple producten zoals een nieuwe iPad en een Apple Watch 4 en de twee andere smartphones van dit jaar, de iPhone Xs en de iPhone Xs Max smartphone.

Eerder werd de iPhone 9, en daarna nog de iPhone Xc gezien en genoemd als het derde smartphone model van dit jaar. Nu de XR een feit is lijkt het aannemelijk dat de 9 nooit het daglicht zal zien. Of er volgend jaar iPhones binnen een 11 serie komen is nu nog afwachten, maar voorlopig kunnen mensen met de XS (Max) en de XR budget smartphone weer leuk vooruit.

Kleuren en de geheugencapaciteit van deze nieuwe smartphone

Opvallend is dat Apple dit jaar komt met vele kleuren voor haar derde smartphone model, namelijk maar liefst zes! Bij de toestellen uit de 7 series konden wij nog vijf nieuwe kleuren verwelkomen, maar bij de toestellen uit de 8 series waren dit er maar drie.

Je hebt keuze uit de volgende kleuren:

  • Wit
  • Zwart
  • Rood
  • Blauw
  • Koraal
  • Geel

De fraaie kleuren doen denken aan de iPhone 5C modellen van enige jaren geleden, die nu nog steeds te koop zijn, alleen niet met abonnement, maar zonder en in refurbished conditie.

Voor wat betreft de geheugencapaciteit heeft Apple mogelijk geleerd van vorig jaar. Toen kon je alleen kiezen uit 64GB en 256GB, maar nu is er ook keuze voor een tussenliggende hoeveelheid, namelijk 128GB. Dit maakt het voor gebruikers aantrekkelijk om te kiezen voor deze smartphone, omdat precies de juiste hoeveelheid opslag kan worden gekozen, die niet teveel is, maar ook niet te weinig. Bovendien kan zo een zo goed mogelijk passende prijs worden betaald voor de iPhone Xr. Anders dan misschien verwacht komt Apple voor het derde jaar op rij niet met een 512GB versie, iets wat eveneens geldt voor de Xs en de Xs Max, die met gelijke opslagcapaciteit komen. Zou Apple deze stap volgend jaar wel gaan zetten…?

iPhone XR prijs

Wil je de nieuwe iPhone XR kopen? De Xr pre-order begint in Nederland 'officieel' op vrijdag 14 september 2018, maar de iPhone X was bij een aantal webwinkels al vooruit te bestellen vanaf de avond van de lancering... De introductie prijs van de iPhone XR was erg vriendelijk ten opzichte van die van andere iPhones, en daar krijg je ook nog een geweldig toestel voor.

  • De introductieprijs van de iPhone XR 64GB: 859 euro
  • De introductieprijs van de iPhone XR 128GB: 919 euro
  • De introductieprijs van de iPhone XR 256GB: 1.029 euro

Uiteraard zijn dit de prijzen waarmee deze smartphones starten (in de iPhone XR pre-order), maar de ervaring leert elk jaar weer dat er aanbieders zijn die direct nog onder de adviesprijzen gaan zitten, om zo kopers te verleiden om juist bij hen een iPhone te bestellen. En geef hen eens ongelijk… 

De relatief lage prijs van deze derde 2018 smartphone van Apple kan worden gezien als een zegen. Voor veel mensen zijn iPhones gewoonweg te duur, en dit is één van de redenen waarom het smartphonebedrijf al enige jaren klanten verliest aan andere ontwikkelaars van mobiele telefoons, zoals Samsung en Huawei, maar ook aan fabrikanten die zich (vooral) richten op de budget markt, zoals Xiaomi, Wileyfox en Honor.

iPhone XR - alle andere specificaties en eigenschappen

Hieronder lichten we nu alle eigenschappen uit die deze nieuwe 2018 budget smartphone heeft, en die we hierboven nog niet hebben genoemd.

LCD scherm en schermgrootte:

Anders dan de iPhone XS en de ‘supersized’ versie daarvan de XS Max, krijgt deze smartphone geen OLED scherm. Het laatstgenoemde scherm is prijziger dan een LCD scherm, en dat past uiteraard niet bij een telefoon die zich moet onderscheiden als ‘budgetversie’ van dit jaar.

Qua schermgrootte is de Xr precies tussen de Xs en de Xs Max in komen te liggen, want deze is namelijk 6,1 inch… Een slimme keuze van de smartphone-ontwikkelaar? Wellicht wel, want de Xs heeft een schermgrootte van 5,8 inch en de Xs Max een schermdiagonaal van 6,5 inch. Daardoor is er dit jaar ook nog eens keuze uit drie schermgroottes, naast de vele kleuren waaruit je dit jaar al kunt kiezen, in dit in combinatie met de 3 opslagcapaciteiten, en een goedkope smartphone variant. Apple lijkt dit jaar een slimme koers te varen, om het verlies aan klanten ‘the churn’ zoveel mogelijk tegen te gaan. Wellicht dat Apple eind 2018 en 2019 haar marktaandeel weer ziet stijgen, in plaats van dalen? Deze koerst lijkt wel gezet in ieder geval.

De camera’s:

De Xr onderscheidt zich van de XS-iPhones doordat deze maar met 1 camera is uitgerust. Ergens is dat ook logisch, een budgetmodel kan niet alles hebben wat een niet-budget model wel heeft, ergens moet op bezuinigd zijn. De camera komt overeen met die van de iPhone 8, één van de geweldige toestellen van vorig jaar. Deze maakt weliswaar mindere foto’s en video’s dan de 8 Plus en de X, maar dit neemt niet weg dat de foto’s en video’s nog steeds van geweldige kwaliteit zijn, die bovendien hoger is dan bij de camera’s van alle iPhones uit eerdere series zoals de 6 en de 7.

Face ID gezichtsherkenning:

De thuisknop (met touch id / vingerafdrukken herkenning) is net als bij de gewone iPhone X verdwenen, in plaats daarvan is gekozen voor een True Depth-camera, voor gezichtsherkenning. Iedereen heeft net als een ‘unieke vingerafdruk’ tenslotte ook een uniek gezicht waaraan hij herkent kan worden. In de praktijk lijkt de gezichtsherkenning ook gemakkelijker te werken dan inloggen op een smartphone via een vingerafdruk.

De chip:

Ook de interne chip van de 2018 modellen is weer verbeterd, iets wat eigenlijk jaarlijks zo is. In alle drie de modellen van dit jaar vinden we namelijk de A12 chip, opvolger van de A11 chip. Het gevolg is dat processen op deze telefoon sneller lopen, en dat er gemakkelijk(er) meerdere processen tegelijk kunnen worden voltrokken. Met de betere A12 chip kan voorts energie worden bespaard, waardoor de batterij langer mee kan.

Besturingssysteem:

De iOS versie is bij alle drie de nieuwe iPhones (waaronder dus ook de XR) geüpdatet naar iOS 12, het nieuwste besturingssysteem voor Apple devices. Dit nieuwe systeem moet meer mogelijk maken,

Display:

Het display van deze smartphone is een Retina display, met een pixel dichtheid van 1792 x 828 / 326ppi.

Draadloos opladen:

Wil je een iPhone XR kopen, dan kun je draadloos opladen, net zoals bij de Xs en de Xs Max. Dit kon ook al met de in 2017 verschenen iPhone 8 en 8 Plus, en X. Eerdere smartphones van Apple hadden deze functionaliteit nog niet.

Overige:

Deze Apple smartphone is – net als de XS en de Max versie daarvan - al voorbereid om de toekomstige 5G netwerken van de provider, waardoor nog snellere gegevensoverdracht ten tijde van de komst van deze netwerken eenvoudig werkelijkheid wordt.

Een iPhone XR vooruit bestellen, of pas kopen vanaf de echte start van de sale?

Hieronder geven we nu aan wat je kunt verwachten qua pre-orderen en het starten van de echte verkoop, in zowel webwinkels als offline winkels.

Woensdagavond 12 september 2018, 19:00hr:

Het Apple Event vindt plaats, alle producten die Apple dit jaar op de markt brengt worden gepresenteerd. Dit zijn drie nieuwe iPhones waaronder de op deze pagina beschreven XR, een nieuwe iPad (Pro) en een vernieuwde Apple Watch.

Donderdag 13 september 2018:

Sommige webwinkels bieden hun klanten al de mogelijkheid om een losse XS en XS Max vooruit te bestellen. Hetzelfde geldt voor nieuwe XS en XS Max iPhone toestellen met abonnement, ook deze zijn bij sommige prominente partijen al te bestellen, nog voordat de officiele pre order fase van start gaat.

Vrijdag 14 september 2018:

De officiële start van de XS en XS Max pre-order fase. Je kunt de gepresenteerde Apple producten, waaronder de Xr smartphone van Apple, nu alvast vooruit bestellen bij de webwinkel van jouw keuze. Je device/smartphone wordt geleverd vanaf de echte verkoop, dus op zijn vroegst vanaf 21 september 2018.

Vrijdag 21 september 2018:

De officiële verkoop van de iPhone XS (Max) is gestart. Je kunt je toestel nu bestellen zonder vooruit te bestellen. Levering is direct na bestelling. Hier moet wel een kanttekening bij geplaatst worden. Vorig jaar waren er leveringsproblemen met de gewone X, mensen die toen vanaf de start van de verkoop een toestel (met abonnement of zonder) wilden bestellen, moesten veelal (alsnog) wachten op levering. Dit had te maken met de voorraden die Apple had uitgeleverd aan (web)winkels, Apple schoot hierin tekort. We hopen dat er dit jaren minder of het liefst zelfs helemaal geen leveringsissues zijn met de nieuwe 2018-iPhones. Een order wordt echter in principe altijd uitgeleverd, in het slechtste geval zal je ook dit jaar even moeten verwachten. Sommige aanbieders geven op hun website aan wat de voorraad is, en wat je kan verwachten op het gebied van de levertijd. Het is mogelijk goed om hier naar te kijken, mocht je lang wachten hinderlijk vinden.

Vrijdag 19 oktober 2018:

De pre-order fase van de Xr-iPhone start (om 09:01hr). Het vooruit bestellen van de iPhone Xr is nu mogelijk. Zodra je toestel op voorraad komt bij de aanbieder waar je je bestelling plaatst, wordt deze toegezonden aan je. Dit is vanaf 26 oktober 2018, het moment waarop de echte verkoop start.

iPhone Xr pre-orderen - als los toestel

iPhone Xr pre-orderen – i.c.m. een abonnement

Vrijdag 26 oktober 2018:

Net zoals de iPhone Xs en Xs Max is de Xr nu ook echt verkrijgbaar (en op voorraad) bij winkels en webwinkels. Na bestelling wordt je toestel direct uitgeleverd.

iPhone XR Kopen - als los toestel

iPhone XR kopen met een abonnement

Deze Apple telefoon in verhouding tot de andere 2018-iPhones

Twijfel je over het aankopen van een XR van Apple? Of is een van de andere 2018 smartphone modellen misschien meer iets voor jou? Kijk dan even op de informatiepagina’s van de iPhone XS en iPhone XS Max. Wil je de prijzen zien van de laatstgenoemde smartphones en weten hoe deze zich verhouden tot de prijzen van de XR? Kijk dan even in de vergelijkers van deze toestellen of in de algemene prijs vergelijkers. Hieronder vind je de betreffende links.

Losse iPhone XS toestellen op prijs vergelijken

Losse iPhone XS Max toestellen op prijs vergelijken

Abonnementen met iPhone XS

Abonnementen met iPhone XS Max

Algemene vergelijker – alle losse toestellen

Algemene vergelijker voor abonnementen met toestel

Dit toestel in refurbished staat kopen?

Het is op dit moment nog veel te vroeg om een refurbished iPhone XR te kunnen kopen, hiervoor zal je moeten wachten tot in 2019. Waarschijnlijk dat de eerste aanbieders – zoals Swoop – in april, mei of juni volgend jaar met een refurbished variant van deze Xr komen. Uiteraard zijn hiervoor goede redenen te noemen, immers moeten er eerst nieuwe iPhones van dit model worden ingeleverd / worden verkocht aan opkopende (refurbished) smartphone aanbieders. De meeste mensen doen hun toestel niet binnen een half jaar tot een jaar van de hand. Pas na de komst van nieuwe iPhones in september 2019 zal er vermoedelijk veel refurbished aanbod ontstaan voor dit model. Omdat de Xr een relatief goedkope smartphone is zijn wij van mening dat het geen hout snijdt om 6-12 maanden te wachten totdat deze Apple telefoon in refurbished staat op de markt verkrijgbaar is. Het beste koop je de losse iPhone XR gewoon in nieuwe staat, of als toestel met abonnement.

iPhone xr - bestellen