Back to Top

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer

iOS apparaten bieden gamers een betere gaming ervaring, met meer kwalitatieve games, minder problemen en betere gameplay. Android apparaten hebben hun plaats, maar als je kwalitatief mobiel wil gamen, dan is iOS voor jou.

Het is geen geheim dat het debat tussen fans van Apple en Android smartphones al jarenlang woedt, en natuurlijk hebben zowel Apple als Android smartphones voor- en nadelen.

Speel jij ook graag mobiele games op je smartphone? Dan is Apple iOS de beste optie, en we leggen je nu uit waarom dit het geval is.

1. Kwaliteit in plaats van kwantiteit

Een van de grootste argumenten van Android-fans is dat je op die apparaten meer gaming apps kan downloaden, en dat er dus veel meer keuze is ten opzichte van iOS. Dat is ongetwijfeld waar, zowel voor single-player games als voor gratis en multiplayer games. Android heeft het grootste aanbod – maar hierbij komt wel de kanttekening dat niet al die games even betrouwbaar of kwalitatief zijn.

Spelontwikkelaars voor Android apparaten hebben een vrij lage barrière om hun games aan te kunnen bieden via de Google Play app store. Apple daarentegen legt de lat hoger, en prioriteert kwaliteit boven kwantiteit.

Apple staat al sinds de lancering van de eerste iPhone in 2007 garant voor kwaliteit, en dit zie je niet alleen in gaming-apps, maar ook bij de laatste nieuwe technologie. Denk bijvoorbeeld aan Virtual Reality, muziek-apps, vertalings-apps, en nieuwe markten zoals cryptocurrency. Het is geen toeval dat je de beste crypto app kan downloaden op je iPhone! (Bron: https://www.techopedia.com/nl/crypto/beste-crypto-app-nederland)

Het bedrijf hanteert een strikte goedkeuringsprocedure voor apps in de App Store. Dit proces zorgt ervoor dat apps van hoge kwaliteit zijn. Alleen die games die aan hun hoge standaard voldoen mogen verschijnen op de iOS store. Dat betekent dus dat Apple-gebruikers alleen de beste, veilige en goed ontwikkelde games kunnen downloaden en spelen.

Hiermee kan je dus zowel vermijden dat je inferieure games speelt (op het vlak van gameplay, bugs etc.), maar ook dat je veel minder risico loopt om virussen of malware binnen te halen.

Tip: Losse iPhone kopen - prijzen vergelijken

Bekijk ook: Abonnementen met iPhone vergelijken

2. iOS is de beste optie voor game-ontwikkelaars

Games ontwikkelen voor Apple apparaten wordt doorgaans gezien als de beste optie voor game-ontwikkelaars. Om te beginnen is het veel makkelijker als je alleen rekening moet houden met twee soorten apparaten, namelijk iPhones en iPads.

De ontwikkeling van iOS-games vindt plaats binnen een uniforme ontwikkelomgeving: Xcode. Dit maakt het voor ontwikkelaars gemakkelijker om games te maken die goed geoptimaliseerd zijn voor iOS-apparaten. De consistente ontwikkelomgeving draagt bij aan een vlottere ontwikkelingscyclus en een betere afstemming tussen hardware en software.

Android daarentegen kan je vinden op vele honderden soorten apparaten, wat het niet zo eenvoudig maakt om er een spel voor te ontwikkelen. De ontwikkelaars moeten immers rekening houden met al die verschillende versies, en dat kost tijd, moeite en geld. Dit is duidelijk in het voordeel voor Apple-gebruikers, die doorgaans sneller toegang krijgen tot nieuwe mobiele games.

Hier komt ook nog eens bij kijken dat gebruikers op Android-apparaten vaker kiezen voor gratis games. Voor gaming bedrijven is het dus duidelijk dat ze meer geld kunnen verdienen als ze de iOS-markt prioriteit geven.

3. Krachtiger apparaten

Apple staat bekend om het leveren van krachtige hardware in zijn apparaten. De nieuwste iPhone- en iPad-modellen hebben geavanceerde processors en grafische chips, waardoor ze in staat zijn om veeleisende games soepel en met hoge grafische kwaliteit uit te voeren. Deze hardware kracht draagt bij aan een verbeterde gaming-ervaring met snellere laadtijden en indrukwekkende visuele effecten.

Hoewel er natuurlijk enorm sterke Android-toestellen bestaan die krachtiger zijn dan bepaalde iPhones, blijft het een feit dat de beste iPhones superieur zijn ten opzichte van de beste Android apparaten.

Hier komt ook nog eens bij dat Apple zijn apparaten regelmatig van software-updates voorziet, wat niet alleen de beveiliging verbetert, maar ook nieuwe functies en optimalisaties toevoegt. Deze updates dragen bij aan een verbeterde prestatie en compatibiliteit van games op iOS-apparaten. Gebruikers kunnen erop vertrouwen dat hun apparaten up-to-date blijven, waardoor ze de nieuwste gaming functies kunnen ervaren.

4. Controller-ondersteuning

Apple heeft het “Made for iPhone/iPad” (MFi)-programma, dat fabrikanten aanspoort om specifieke controllers te maken die naadloos integreren met iOS-apparaten. Hierdoor zijn er controllers beschikbaar die specifiek zijn ontworpen voor een optimale iOS gaming ervaring.

iOS biedt dus uitgebreide ondersteuning voor gamecontrollers, zoals de Xbox-controller en de PlayStation DualShock 4. Dit zorgt voor consistentie en gemak voor gebruikers. Je kunt dus kiezen voor een meer traditionele game-ervaring als je dat verkiest, waardoor de diversiteit aan speelstijlen wordt vergroot en het comfort wordt verbeterd.

Natuurlijk kan je bij Android apparaten ook met controllers spelen, maar vanwege het grote aantal fabrikanten van zowel de smartphones als de controllers, kunnen er sneller compatibiliteitsproblemen opduiken. 

5. Veel minder “bloatware”

Op iOS apparaten zal je doorgaans veel minder “bloatware” vinden dan op Android apparaten. Bloatware (een samentrekking van “bloated”(opgezwollen) en software) is een term die verwijst naar alle apps en programma’s die reeds op nieuwe apparaten staan geïnstalleerd, en die je doorgaans ook niet kan verwijderen. Deze nemen heel wat geheugen in beslag, en op Android apparaten is dit soms overdreven veel.

Apple daarentegen probeert de bloatware echt te beperken, zodat je op een nieuw iOS apparaat bijna niets kan vinden, enkel een paar handige apps. Voor de rest heb je zelf de vrijheid om je apparaat volledig naar eigen smaak in te stellen, met zoveel mogelijk vrije ruimte.

6. Integratie met andere Apple services

iOS-apparaten kunnen naadloos geïntegreerd worden met andere Apple services, zoals iCloud, Apple Music en Apple Arcade. Deze integratie maakt het eenvoudig om je spelvoortgang, aankopen en andere gegevens te synchroniseren tussen verschillende apparaten.

Bovendien kan je ook profiteren van abonnementsdiensten zoals Apple Arcade voor toegang tot een uitgebreide bibliotheek met hoogwaardige games, en functies zoals Game Center die sociale interactie en competitie tussen spelers bevorderen.

7. AR (Augmented Reality) mogelijkheden

iOS-apparaten ondersteunen geavanceerde Augmented Reality-functionaliteiten dankzij ARKit. Dit geeft je toegang tot innovatieve en meeslepende AR-games die gebruikmaken van de camera en sensoren van het apparaat.

iOS-gamers kunnen dus genieten van een nieuwe dimensie van gameplay door de integratie van de fysieke en digitale wereld. Hoewel dit momenteel nog niet veel wordt gebruikt, en de meeste gamers meer “traditioneel” gamen, blijft het een feit dat iOS ook op dit vlak een pionier is en een streepje voor heeft op Android.

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer