Back to Top

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer

Een iCloud lock van je iPhone verwijderen? Wij leggen uit hoe je dit kunt doen. 

Je ziet ze regelmatig op Marktplaats verschijnen tegen stuntprijzen: iPhones en iPads met een zogenaamde iCloud Lock. Dat betekent dat het apparaat via iCloud is vergrendeld. Als je te maken krijgt met zo’n lock, betekent het meestal dat het toestel is vergrendeld omdat het als verloren of gestolen is opgegeven. Daarom is het niet erg aantrekkelijk om zo’n toestel te kopen. Want in veel gevallen krijg je de lock er niet meer af. Maar als je het toestel bij Apple hebt gekocht en last hebt van een iCloud Lock, kun je deze wel laten verwijderen.

iPhone met iCloud Lock gekocht?

Heb je een iPhone met iCloud Lock via Marktplaats of op een andere manier gekocht? Dan kan het lastig zijn om de blokkade weer te verwijderen. Dit is een beveiligingsmaatregel van Apple en het is bedoeld om de eerlijke bezitters van de iPhone te beschermen tegen diefstal van gevoelige bestanden zoals foto’s en notities wanneer het toestel verloren gaat. In grote steden op vakantie zijn er namelijk vaak bendes actief die je iPhone binnen een mum van tijd uit je jaszak grissen. Vaak zie je zo’n toestel nooit meer terug, want ze worden snel naar het buitenland geëxporteerd.

De iPhone toestellen verschijnen soms ook nog weleens op Marktplaats voor een lage prijs. Zo’n toestel kopen dat van de vrachtwagen is gevallen of op een andere manier illegaal is verkregen lijkt aantrekkelijk, maar je maakt je schuldig aan heling. Bovendien kun je weinig met het toestel, totdat de vergrendeling eraf is. Want eigenaren van iPhones kunnen online hun toestel onklaar maken, totdat het toestel terug is bij de rechtmatige eigenaar. Tot die tijd kan niemand anders het toestel gebruiken.

Tip: Losse iPhone kopen - prijzen vergelijken

Bekijk ook: Abonnementen met iPhone vergelijken

Wat is een iCloud Lock op een iPhone?

Een iCloud Lock is een beveiliging die op je iPhone is gezet. Op die manier kunnen anderen niet bij je gegevens komen. Geeft de eigenaar van het toestel bij Apple aan dat deze is gestolen of verloren is, dan kan daarmee voorkomen worden dat onrechtmatige eigenaren het toestel nog kunnen gebruiken.

Om een iCloud Lock te activeren, wordt de functie ‘Zoek mijn iPhone’ gebruikt. Deze kun je gebruiken als je inlogt op je iCloud-account met je Apple ID. Het toestel kan dan op afstand vergrendeld en eventueel ook gewist worden. De enige manier om van de blokkade af te komen, is door weer in te loggen op het Apple ID dat gekoppeld is aan de iPhone. Je kunt dan pas ‘Find My iPhone’ weer uitschakelen en je toestel weer gebruiken.

iCloud Lock legaal verwijderen van de iPhone

Als je een toestel hebt gekocht of hebt gekregen van een vriend, kun je geconfronteerd worden met het feit dat het toestel vergrendeld is. Dat is vaak niet voor niets, want deze toestellen zijn meestal verloren of gestolen. Zonder bewijs dat je het toestel legaal hebt gekocht en ook de rechtmatige eigenaar van het toestel bent, kun je het toestel als nutteloos beschouwen. Je kunt de iCloud Lock door Apple laten verwijderen. Zelf een lock verwijderen is vaak niet mogelijk.

Er zijn allerlei bedrijven en softwaremakers die beweren dat ze de versleuteling van het toestel kunnen activeren. Apple heeft de beveiliging goed op orde en dat betekent ook dat het kopen van zulke software vaak het probleem niet op zal lossen. Bovendien is vaak bij oudere toestellen de blokkade nog wel te verwijderen, maar bij de nieuwste toestellen is het onmogelijk. De enige manier om het toestel weer te kunnen gebruiken, is door de lock zelf te verwijderen of hulp bij Apple te zoeken.

Activeringsslot verwijderen als je apparaat offline is

Als je het toestel netjes bij Apple hebt gekocht en je eigen toestel per ongeluk hebt vergrendeld, kun je dit probleem gemakkelijk oplossen. Je ziet dan het woord ‘Activeringsslot’ op je iPhone verschijnen. Ook als je toestel offline is, kun je het slot verwijderen. Heb je dus je iPhone net verkocht aan iemand en krijgt deze te maken met het Activeringsslot, dan kun je dit probleem op afstand oplossen.

Je hebt daarvoor wel toegang nodig tot je Apple ID. Dit moet het Apple ID zijn dat je gebruikt hebt op je iPhone. Weet je het gebruikte Apple ID niet meer? Probeer dan eens in te loggen met een e-mailadres of telefoonnummer dat je vaker gebruikt om toegang te krijgen tot de diensten van Apple. Ben je ingelogd, dan kun je via iCloud het Activeringsslot deactiveren. Volg hiervoor de volgende stappen:

  • Ga naar http://www.icloud.com/find;
  • Meld je aan met je Apple ID, het e-mailadres of telefoonnummer dat je gebruikt hebt op deze iPhone en voer je wachtwoord in;
  • Kies het apparaat dat je wilt verwijderen uit iCloud;
  • Klik op ‘Verwijder uit account’.

Hierdoor verdwijnt het toestel uit je Apple ID en wordt het slot geopend. Iedereen die je iPhone in handen heeft, kan er nu gebruik van maken. Gebruik je een toegangscode? Degene die het toestel nu gebruikt, moet deze code wel weten. Het Activeringsslot is dus een extra beveiliging.

Als niets meer helpt

Helpt echt niets meer en krijg je het Activeringsslot of iCloud Lock niet meer van de iPhone verwijderd? Dan kun je uiteraard vragen om hulp bij Apple. Loop dus eens de Apple Store binnen of vraag op afstand hulp via de telefonische helpdesk van Apple. Apple heeft namelijk de mogelijkheid om zo’n slot weer van je iPhone te verwijderen.

Maar let op: je dient een aankoopbewijs van het toestel te hebben. Heb je dus een open doos-model bij een APR gekocht, dan dien je je daarvoor eerst te wenden tot de APR. Geld terug of omruilen voor een nieuw toestel is vaak een stuk gemakkelijker. Heb je het toestel bij Apple gekocht en ben je de eerste eigenaar? Dan kun je het slot ongedaan laten maken via de helpdesk of de Apple Store.

Apple doet dit overigens niet zomaar. Je moet daarvoor aan kunnen tonen dat je in het bezit bent van een aankoopbewijs en dat je de rechtmatige eigenaar van het toestel bent. Als je het toestel hebt gekocht van Marktplaats of gekregen hebt van een vriend, heb je dus pech.

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer