Back to Top

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer

Stelt je iPhone camera niet meer scherp, net op het moment dat je een mooie foto wilt maken? Dit is te verhelpen. Het kan zo maar zijn dat je het belangrijkste moment mist als je camera niet goed scherp is als je een foto wilt maken. Het niet scherpstellen van de camera van je iPhone is een frustrerend probleem, en het is belangrijk om dit probleem op te lossen. De oorzaken van het niet scherpstellen van de camera kunnen verschillend zijn. Zo kan het uiteraard zijn dat je camerasysteem niet meer naar behoren werkt, bijvoorbeeld door vuil of schade. Maar het kan ook gaan om een probleem in de software van je iPhone. De eerste stap om het probleem op te lossen, is dan ook achterhalen waar het probleem door veroorzaakt wordt.

Problemen met scherpstellen iPhone camera

Er zijn verschillende redenen denkbaar waarom je iPhone camera niet goed scherp kan stellen. Heb je al vanaf het begin dat je je iPhone uit de doos haalde problemen met scherpstellen, dan is de kans aanwezig dat je een toestel hebt ontvangen dat niet goed geproduceerd is. Maar als het aanvankelijk wel goed werkte, is het goed om je camera’s op je iPhone eerst te controleren op vuil en schade. Als dat niet werkt, is het tijd om te kijken naar de software van je iPhone. En zo zijn er nog wel meer tips om de fotokwaliteit op je iPhone te verbeteren.

Fysieke problemen met de camera van je iPhone

Bij het achterhalen van de oorzaak van problemen met scherpstellen van je iPhone camera, doe je er goed aan om je camerasysteem eerst eens goed te inspecteren op vuil en schade. Pak een microvezeldoekje en maak de lenzen aan de voor- en achterkant van je iPhone goed schoon. Hier hoef je niet veel kracht voor uit te oefenen; even rustig met het doekje wrijven is voldoende.

Als je je iPhone veelvuldig neerlegt, is er een kans dat je cameralens beschadigd is geraakt. Als je schade zit aan de lens of het glas van je camera, dan doe je er goed aan je camera te laten repareren door Apple. Een krasje op de lens kan ertoe leiden dat je iPhone niet meer goed scherp kan stellen. Tegenwoordig brengen steeds meer fabrikanten van accessoires zogenaamde ‘lens protectors’ uit. Deze beschermers zijn ervoor bedoeld om de lenzen van je iPhone te beschermen tegen krassen en overige schade. Toch is het maar de vraag of deze accessoires echt helpen. Het gebeurt in de praktijk vaak dat de lens protectors juist tot problemen leiden bij het scherpstellen van je camera’s. Heb je dus dergelijke lens protectors geïnstalleerd, haal ze er dan eens af en probeer het opnieuw. Het glas van de lenzen van je camera’s op de iPhone zijn van saffier en hoeven in principe niet beschermd te worden. Saffier is namelijk al van zichzelf een sterk materiaal.

Probeer andere instellingen

Zie je geen vuil of schade aan de lenzen van je iPhone, dan is de kans aanwezig dat het probleem voort komt uit onjuiste instellingen op je toestel. Schakel de flitser in je camera-app eens uit en probeer dan opnieuw scherp te stellen. Sta je in een omgeving waar het relatief donker is, dan heeft de iPhone altijd meer moeite met correct scherpstellen. Experimenteer dus gerust met de belichting, focus- en zoomopties.

Controleer of je de laatste update van iOS hebt

Een ander veelvoorkomende oorzaak van een iPhone camera die niet goed scherp stelt, is door problemen met de software. Apple brengt regelmatig updates uit om dit soort problemen te verhelpen. Controleer dus altijd of de je laatste software hebt geïnstalleerd, voordat je een trip naar de Apple Store boekt of de klantenservice belt. Onder ‘Instellingen’ vind je het kopje ‘Algemeen’. Klik hierna door naar ‘Software-update’.

Zie je een melding dat er een update beschikbaar is? Installeer deze dan en probeer vervolgens opnieuw scherp te stellen. Als het probleem dan is opgelost, kun je weer naar hartenlust fotograferen.

Schakel autofocus voor de camera van je iPhone uit

Autofocus is een handige optie waarmee je de camera van je iPhone zelf scherp kunt laten stellen. Maar het kan voorkomen dat deze functie juist voor onscherpe foto’s zorgt. Daarom kun je eens proberen autofocus weer uit te schakelen. Ga naar de instellingen in je camera-app en zoek vervolgens naar de optie ‘autofocus’. Schakel deze functie vervolgens uit en probeer opnieuw een foto te maken en scherp te stellen. Zie je dan wel weer scherp beeld? Dan kun je eens proberen om je iPhone te resetten.

iPhone resetten

Als je de Apple Support belt, is de eerste vraag die je krijgt of je je iPhone al hebt hersteld naar de fabrieksinstellingen. Wanneer je je iPhone hersteld hebt naar de systeeminstelingen, worden ook de instellingen van je camera-app teruggezet naar deze instellingen. Op deze manier kun je uitsluiten dat je iets verkeerd hebt ingesteld en dat je daardoor problemen hebt met scherpstellen. Dit kun je als volgt doen:

  • Ga naar de Instellingen-app op je iPhone;
  • Klik op Algemeen;
  • Klik op ‘Stel opnieuw in’;
  • Kies voor ‘Herstel alle instellingen’.

Na het opnieuw instellen worden ook alle camera-instellingen verwijderd en opnieuw ingesteld. Probeer vervolgens nog eens om een foto te maken en scherp te stellen. Als je deze reset uitvoert, blijven je persoonlijke gegevens en apps wel bewaard. Wel kan het voorkomen dat je bij sommige apps opnieuw in moet loggen. Deze functie is dus iets anders dan je iPhone herstellen naar de fabrieksinstellingen. Als je kiest voor deze optie, raak je wel al je gegevens kwijt. Een goede back-up is dan absoluut nodig. Wees dus voorzichtig met deze opties!

Als niets meer helpt om je iPhone camera weer goed scherp te stellen…

Heb je alles al geprobeerd? Probeer dan eens een andere camera-app te gebruiken. Er zijn verschillende apps in de App Store te vinden waarmee je gratis beperkt foto’s kunt maken. Je hebt alle betaalde extra’s niet nodig, want je hoeft alleen maar uit te sluiten dat het probleem aan de camera-app op je iPhone ligt.

Heb je dan nog problemen met scherpstellen? Dan doe je er goed aan om je tot de Apple Support te wenden. Problemen met scherpstellen valt onder de garantie. Mogelijk is je camerasysteem toch kapot en moet deze gerepareerd worden. Als je Apple Care hebt, ben je het meest gemakkelijk af. Je kunt dan je huidige toestel binnen een dag om laten wisselen. Anders is het tijd voor reparatie. Je kunt door Apple te bellen en je probleem uit te leggen een afspraak maken voor reparatie. Uiteraard kun je er ook voor kiezen om een bezoekje aan de Apple Store in Amsterdam, Haarlem of Den Haag te brengen.

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer