Back to Top

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer

In dit artikel leggen wij jou uit hoe je jouw iPhone terugzet naar alle fabrieksinstellingen. Je oude iPhone in de verkoop doen? Dan is het terugzetten van alle start instellingen handig om te doen. Zo kan niemand je gegevens of persoonlijke instellingen achterhalen. Bovendien ziet dit er bij verkoop een stuk netter uit.

Fabrieksinstellingen herstellen op een iPhone

Dit stappenplan kan zowel voor de iPhone als iPad gebruikt worden. In dit stappenplan hebben wij ook een back-up verwerkt. Mocht je in de toekomst spijt krijgen van het wissen van alle data, kun je dit eenvoudig terugzetten. Voer de volgende stappen op volgorde uit, dan weet je zeker dat je een goede reset naar fabrieksinstellingen uitvoert.

Tip: Losse iPhone kopen - prijzen vergelijken

Bekijk ook: Abonnementen met iPhone vergelijken

Back-up van je iPhone maken

Voordat je de iPhone terugzet naar fabrieksinstellingen maak je eerst een back-up. Wat houdt dit precies ei? Bij een back-up worden je gegevens en instellingen opgeslagen. Wanneer je de iPhone reset gaan deze namelijk verloren. Ook wanneer je niet meer in de iPhone kan en deze opnieuw moet instellen dan zijn alle gegevens en oude instellingen weg. In dit geval kun je altijd gebruik maken van de eerder gemaakte  back-up waarmee je alles weer terugzet.

Een back-up maken is altijd aan te raden, ook wanneer je de iPhone niet van de hand wil doen. Zo maak je een back-up van je iPhone:

Back-up van je iPhone maken:

 • Ga naar de Instellingen app
 • tap op iCloud
 • Druk op Reservekopie
 • Vervolgens op Maak nu reservekopie

Heb je bovenstaande handelingen uitgevoerd dan is er een back-up van je iPhone beschikbaar. Wil je de back-up oftewel reservekopie bekijken, open dan de instellingen app. Tik vervolgens op je naam en ga naar ‘iCloud’ > ‘beheer opslag’ > ‘reservekopieën’. Van hieruit kun je altijd een reservekopie verwijderen. Selecteer deze reservekopie en tik op de optie ‘Verwijder reservekopie’.

Instellingen en data herstellen naar fabrieksinstellingen

Nu is het tijd om de iPhone terug te zetten naar fabrieksinstellingen. Dit noem je ook wel een harde reset. Feitelijk komt het erop neer dat alle gegevens en persoonlijke instellingen verloren gaan. Na de reset lijkt het alsof je iPhone rechtstreeks vanuit de fabriek afkomstig is. Zo zet je de iPhone terug naar de fabrieksinstellingen:

 • Ga terug naar de Instellingen app
 • Tap op Algemeen
 • Druk op Stel opnieuw in
 • Tap op Wis alle inhoud en instellingen
 • Voer je toegangscode in en selecteer ‘Wis iPhone

Let op want het kan even duren voordat alles is uitgevoerd. Je iPhone zal opnieuw opstarten. Na het opstarten wordt je eventueel gevraagd om de back-up terug te zetten. Is de iPhone bedoeld voor verkoop, dan moet je die back-up zeker niet terugzetten (data herstellen). Doe je dit wel dan had je net zo goed geen reset naar fabrieksinstellingen kunnen doen.

Voordelen van reset naar fabrieksinstellingen

Het terugzetten van alle originele instellingen op een iPhone kan vele voordelen hebben. Veel mensen voeren deze optie uit als ze het toestel willen verkopen. Ook dan raden wij aan om eerst een back-up, zoals hierboven uitgelegd, uit te voeren. Dan kun je alle instellingen weer overzetten naar je nieuwe iPhone.

Problemen en oplossingen

Lukt het niet om de iPhone terug te zetten naar fabrieksinstellingen? Hier kunnen diverse oorzaken voor zijn. Hieronder vind je de meest voorkomende problemen en oplossingen.

Back-up maken lukt niet

Om de een of andere reden lukt het niet om een back-up via je iPhone te maken. Je kunt dan ook een reservekopie via je Mac of Windows pc creëren. Hierbij is het belangrijk dat je de iPhone via een kabel op de computer aansluit. Zo werkt een back-up via de Mac maken:

 • Sluit de iPhone op Mac aan (via een kabel of wifi)
 • Open Finder wanneer je MasOS 10.15 of hoger hebt
 • Klik in het venster op Algemeen
 • Selecteer de optie Maak een reservekopie van alle gegevens op je iPhone

Het is aan te raden om de gegevens middels een wachtwoord te versleutelen. Deze optie zie je ook staan. Als laatste klik je op Maak nu reservekopie.

Wil je een reservekopie met je Windows pc maken, dan sluit je de iPhone eerst via een kabel of wifinetwerk op de computer aan. Het is belangrijk dat je de iTunes app op je Windows pc hebt staan. Doorloop de volgende stappen:

 • Sluit de iPhone op de Windows pc aan
 • Open de iTunes app
 • Klik op overzicht
 • Klik op Reservekopie maken

Ook nu weer kun je de reservekopie het beste beveiligen middels een wachtwoord.

Reset naar fabrieksinstellingen werkt niet

Je wil je iPhone terugzetten naar fabrieksinstellingen maar dit lukt niet. Probeer het dan eens via je computer. Hierbij is het belangrijk dat de software op de computer is bijgewerkt. Maak je gebruik van iTunes, dan moet je de laatste versie gebruiken.

Heb je een Mac met besturingssysteem MacOS 10.15 of hoger, dan open je Finder. Bij een ouder besturingssysteem of een Windows pc open je iTunes. Verbind de iPhone nu met de computer. Dit kan middels een kabel of wifi. Soms wordt er eerst een toegangscode gevraagd, voer deze in. Selecteer vervolgens het apparaat dat je terug wil zetten naar fabrieksinstellingen.

Klik nu op het onderdeel Herstel Apparaat. In plaats van Apparaat zie je de naam van je toestel staan. Bevestig je keuze, de computer wist nu alle gegevens op de iPhone. Tegelijkertijd wordt ook de nieuwste versie van het mobiele besturingssysteem geïnstalleerd.

Wanneer het nog steeds niet lukt

Je hebt geprobeerd de iPhone terug te zetten naar fabrieksinstellingen. Allereerst doe je dit via de iPhone zelf en anders via de computer. Lukt het nog steeds niet? Het is niet zo eenvoudig om de oorzaak te achterhalen. Er kan sprake zijn van een softwareprobleem of een hardwareprobleem. Het beste kun je langs een officieel iPhone servicepunt of een verkooppunt.

Houd er rekening mee dat je garantie mogelijk verlopen is, al helemaal wanneer je een ouder toestel wil verkopen. Vraag daarom eerst naar de eventuele kosten. Vallen die kosten vrij hoog uit dan heeft het niet echt zin om je iPhone nog te verkopen. Mogelijk kun je er dan nog wel wat voor terugkrijgen middels een inruilactie.

Lees ook: back-up (reservekopie) maken van een iPhone of iPad

fabrieksinstellingen resetten iphone

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer