Back to Top

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer

Wat kun je precies met de actieknop van de Apple iPhone 15 Pro en 15 Pro Max? Apple heeft met de introductie van de iPhone 15 Pro en de iPhone 15 Pro Max afscheid genomen van de zogenaamde ‘mute-schakelaar’. Het is de schakelaar die je jarenlang boven de volumeknoppen vond. Apple heeft er nu voor gekozen om de schakelaar te verwisselen met een actieknop. Met deze knop is het mogelijk om zelf een actie toe te voegen aan de knop. Uiteraard kun je de knop blijven gebruiken om je telefoon op stil te zetten of juist geluid te laten horen, maar het is ook mogelijk andere opties te kiezen. Daarvoor heeft Apple er een paar voorgeprogrammeerd, maar met de Opdrachten-app kun je ook zelf een routine aanmaken.

Wat kun je met de actieknop?

De iPhone 15 Pro en iPhone 15 Pro Max krijgen nu ook een actieknop, in navolging van de knop die je kunt vinden op de Apple Watch Ultra. De nieuwe actieknop vervangt de mute-schakelaar. Dankzij de nieuwe knop is het mogelijk om allerlei nieuwe functies aan de actieknop toe te wijzen. Het is een grote verandering, want de mute-knop was ruim 15 jaar op de iPhone 15 te vinden. Met de gloednieuwe actieknop kun je niet alleen je telefoon op stil zetten, maar bijvoorbeeld meteen de camera-app openen en een foto nemen. Of je kiest ervoor om de zaklamp aan te zetten. Dankzij de koppeling met de Opdrachten-app kun je ook een actie maken aan de hand van de focus die je op dat moment gebruikt. Bijvoorbeeld ’s nachts de zaklamp aanzetten en overdag de camera-app gebruiken.

Actieknop van de iPhone 15 Pro (Max) aanpassen

Als je je iPhone 15 Pro toestel of je iPhone 15 Pro Max toestel uit de doos haalt, krijg je de standaardfunctie zoals je met de mute-schakelaar ook gewend was. Standaard wordt daarmee het geluid dus aan- en uitgezet. Houd er rekening mee dat bij de actieknop de knop even vast moet houden. Als je tekort klikt, krijgt je een melding te zien dat je de knop langer vast moet houden. Op deze manier kun je voorkomen dat je per ongeluk een actie uitvoert die niet de bedoeling was.

Maar als je je telefoon altijd op stil hebt staan of juist altijd geluid wilt hebben, is een mute-functie wellicht niet de meest handige functie voor de knop. Daarom kun je er ook voor kiezen om een andere functie aan de iPhone 15 Pro (Max) actieknop toe te wijzen. Dit kun je gemakkelijk zelf doen aan de hand van de volgende knoppen:

 • Ga naar de Instellingen-app op je iPhone 15 Pro of iPhone 15 Pro Max;
 • Ga naar de Actieknop;
 • Kies een van de beschikbare acties.

Zodra je de instellingen van de actieknop opent, zie je een ander menu dan je van Apple gewend bent. Apple heeft de actieknop namelijk een aparte vormgeving gegeven. Door van rechts naar links over het scherm te swipen, zie je alle beschikbare opties van de actieknop. Mocht je de knop liever helemaal niet willen gebruiken, dan kun je er ook voor kiezen om geen actie toe te wijzen. Als je de actieknop wilt blijven gebruiken als mute-switch, hoef je verder niets te doen. Dit is namelijk de standaard instelling van de actieknop.

Als je kort op de actieknop drukt, zie je in je Dynamic Island of je iPhone op ‘Stil’ of ‘Bel’ staat. Aan de hand van haptische feedback merk je of je de knop voldoende lang hebt ingedrukt om een actie uit te voeren. Als je lang op de actieknop drukt, voel je namelijk drie trillingen.

Als je daarna kort op de actieknop drukt, zie je een melding in je Dynamic Island met de tekst ‘Stil’. Bovendien zie je naast de klok ook een belletje met een streep er doorheen. Als je de actieknop weer lang vasthoudt, gaat het belgeluid weer aan en voel je een enkele trilling. Maar je kunt nog meer met deze handige knop.

Toepassingen actieknop

Met de actieknop kun je bijvoorbeeld ook snel toegang krijgen tot je camera, de zaklamp activeren of een focus instellen. Daarnaast geeft de actieknop je ook snelle toegang tot toegankelijkheidsfuncties zoals een vergrootglas. Aan de hand van Opdrachten (‘Siri-shortcuts’) kun je ook zelf een actie aanmaken. Denk bijvoorbeeld aan het schrijven van een bericht op X of het openen van je favoriete app.

Je hoeft alleen de actieknop even vast te houden. Daarna gaat de actie meteen van start. Je kunt bij het instellen van de actieknop uit verschillende acties kiezen.

Deze opties kun je kiezen bij het toewijzen van de iPhone 15 Pro en 15 Pro Max actieknop

Apple heeft zelf ook al een aantal acties bedacht die je aan de actieknop van je iPhone 15 Pro of iPhone 15 Pro Max kunt toewijzen. Dat zijn onder meer: stille modus, focus, camera, voicememo, zaklamp, vertalen, vergrootglas, Siri shortcuts en Toegankelijkheid.

 • Stille modus: Standaard is de actieknop toegewezen aan de stille modus. Door de knop lang vast te houden kun je wisselen tussen beltoon en stil;
 • Focus: Met de focusmode kun je gemakkelijk wisselen van focusmode. Denk bijvoorbeeld aan de niet storen-modus, slaapmodus of andere focusopties die je hebt ingesteld;
 • Camera: Door deze functie toe te wijzen kun je meteen je camera-app openen en een fotoformaat zoals een selfie of video toewijzen. Door vervolgens de actieknop nog een keer vast te houden, begint de opname te lopen;
 • Voicememo: Start gemakkelijk een opname met de Dictafoon-app door deze functie toe te wijzen;
 • Zaklamp: Ben je iets kwijt en wil je snel iets terug vinden of heb je meer licht in de duisternis nodig? Door de zaklamp aan je actieknop toe te wijzen heb je snel meer licht;
 • Vertalen: Als je in gesprek met iemand die een andere taal spreekt, kun je snel de Vertaal-app tevoorschijn toveren om de spraak of een stuk tekst te vertalen. Deze optie voor je actieknop is erg handig als je op vakantie bent.
 • Vergrootglas: Met de vergootglas-app krijg je meteen via de camera de kleine lettertjes op bijvoorbeeld een doosje extra goed in beeld;
 • Opdrachten-app: Kun je goed programmeren? Dan kun je zelf ook een actie toewijzen via een snelkoppeling. Bijvoorbeeld om je favoriete app te openen of de verlichting via HomeKit aan te doen;
 • Toegankelijkheid: Apple breidt de homeknop uit met verschillende toegankelijkheidsinstellingen, waaronder: Voiceover, Zoom, AssistiveTouch en Live Speech. Nog niet al deze functies zijn meteen in iOS 17 beschikbaar en worden later toegevoegd.

> Vergelijk losse iPhone 15 Pro toestellen op prijs
> Vergelijk losse iPhone 15 Pro Max toestellen op prijs

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer