Back to Top

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer

Apple heeft op dinsdag 12 september haar iPhone 15-serie en nieuwste series Apple Watches aangekondigd. De iPhone 15 bestaat dit jaar uit de iPhone 15, iPhone 15 Plus, iPhone 15 Pro en de iPhone 15 Pro Max. Alle toestellen krijgen dit jaar Dynamic Island, waardoor het bedrijf nu afscheid neemt van de ‘notch’. Met Dynamic Island is het mogelijk om live activiteiten bij te houden. De functie kwam vorig jaar voor het eerst naar de iPhone 14 Pro-modellen en nu naar alle toestellen. Daarnaast kondigde Apple de Apple Watch Series 9 en de Apple Watch Ultra aan. Apple neemt na tien jaar afscheid van de Lightning-aansluiting.

De nieuwe iPhone 15 en iPhone 15 Plus zien het levenslicht

Tim Cook kondigde de nieuwe iPhone 15-serie aan, welke dit jaar vanaf 969 euro verkrijgbaar is. De achterkant is gemaakt van stevig, doorkleurd glas en de behuizing is dit jaar van aluminium. Ook dit model krijgt opladen via USB C, wat betekent dat de Lightning-kabels niet meer gebruikt kunnen worden. Apple kiest voor USB C, omdat hiermee ook al de MacBooks en iPads opgeladen konden worden. Bij introductie van de nieuwe iPhone werd ook meteen een nieuwe case voor de AirPods Pro aangekondigd.

De nieuwe iPhone 15 krijgt een 48 megapixel hoofdcamera, waarmee het mogelijk is om adembenemende foto’s te nemen, zo zegt Apple zelf. Het is mogelijk om tot vier keer de resolutie vast te leggen voor meer detail en het toestel krijgt een twee keer telelens, welke als een derde camera fungeert. Apple belooft dat de iPhone 15 tot wel 20 uur meegaat als je video’s kijkt, en voor de iPhone 15 Plus is dat zelfs 26 uur. Voor muziek luisteren is dat respectievelijk 80 en 100 uur.

Verder krijgen de iPhone 15 en de iPhone 15 Plus een A16 Bionic-chip. Deze was vorig jaar al te vinden in de iPhone 14 Pro en iPhone 14 Pro Max. Daardoor is de videochip van het toestel tot wel 40 procent sneller in vergelijking met een iPhone 12.

De nieuwe iPhone 15 heeft een introductieprijs van 969 euro en is verkrijgbaar in de kleuren blauw, roze, geel, groen en zwart. De iPhone 15 Plus is beschikbaar in dezelfde kleuren, met een vanafprijs van 1.119 euro. De verwachting is dat deze prijzen in de weken en maanden na de introductie flink zullen dalen als gevolg van de onderlinge concurrentie tussen aanbieders van de nieuwste Apple smartphones van 2023.

> Losse iPhone 15 toestellen – vergelijken en bestellen

> Losse iPhone 15 Plus toestellen – vergelijken en bestellen

> iPhone 15 met abonnement – vergelijken en bestellen

> iPhone 15 Plus met abonnement – vergelijken en bestellen

iPhone 15 modellen

De iPhone 15 Pro en iPhone 15 Pro Max: de vlaggenschepen van 2023

Wie dit jaar echte vernieuwing wil, kan het best kiezen voor de iPhone 15 Pro en de iPhone 15 Pro Max. Het nieuwe toestel heeft een behuizing van titanium en een A17 Pro chip. Het model is de eerste iPhone die gemaakt is van dit materiaal. Het materiaal biedt daardoor een lichter gewicht; de iPhone 15 Pro is de lichtste iPhone ooit. Apple heeft beloofd dat je dat meteen voelt zodra je er één oppakt.

Apple drijft de iPhone 15 Pro en iPhone 15 Pro Max aan met een A17 Pro-chip. Deze nieuwe chip zou vooral het verschil moeten maken voor mensen die regelmatig games spelen op hun iPhone. Games zien er levensecht uit dankzij geavanceerde hardwarematige raytracing, waardoor spellen efficiënter en sneller tot uiting komen.

Uiteraard kiest Apple dit jaar weer voor een vernieuwd camerasysteem. Het systeem heeft verschillende brandpunts-afstanden, wat vergelijkbaar is met zeven verschillende pro-lenzen. De hoofdcamera is 48 megapixel en biedt meer detail en kleur dan ooit tevoren. Het is niet meer nodig om naar Portretmodus te schakelen als je een foto van een mens, hond of kat maakt, want Apple stelt automatisch de dieptegegevens voor je in. Daardoor ziet je foto er meteen als een portret uit. Het is met de nieuwe Pro-serie ook mogelijk om alvast beeldmateriaal vast te leggen voor de Apple Vision Pro, die Apple volgend jaar uitbrengt. Dat komt mede door de 120 mm professionele zoom. Het camerasysteem heeft een vijf keer optische zoom, die dan weliswaar alleen is te vinden bij de iPhone 15 Pro Max; de langste in een iPhone ooit. Daardoor maak je ook scherpe close-ups als je verder weg staat.

Met de iPhone 15 Pro-modellen heeft Apple afscheid genomen van de geluids-switch en deze vervangen met een actieknop. De actieknop kan zelf worden ingesteld. Op deze manier kun je nog steeds de beltoon aan- en uitzetten, maar is het ook mogelijk om bijvoorbeeld de camera-app te lanceren of een memo op te nemen. Verder biedt Apple ondersteuning voor USB 3, waardoor je sneller bestanden over kunt zetten. Daarvoor dien je wel een speciale kabel aan te schaffen. Verder upgradet Apple het modem naar Wifi 6E, voor dubbel zo hoge snelheden op Wifi. Met de nieuwe Ultra Wideband-chip kun je nauwkeuriger zoeken waar je iPhone gebleven is. Apple lanceert bovendien nieuwe FineWoven-hoesjes, die de leren hoesjes moeten vervangen. Deze hoesjes zijn gemaakt van geweven materiaal en beter voor het milieu.

Apple belooft met de iPhone 15 Pro een batterijduur van 23 uur en maar liefst 29 uur op de iPhone 15 Pro Max. Dat is tot 9 uur langer dan de iPhone 12 Pro Max en tot 6 uur langer dan de iPhone 12 Pro.

De nieuwe 15 Pro toestellen krijgen een vriendelijker prijskaartje. Dit jaar betaal je voor de iPhone 15 Pro 128 GB een bedrag van 1.229 euro. De iPhone 15 Pro Max krijgt standaard 256 GB en is te koop vanaf 1.479 euro. Vorig jaar kostte een iPhone 14 Pro Max 256 GB nog 1.609 euro. Het lijkt erop dat Apple heeft ingezien dat te hoge verkoopprijzen commercieel niet handig zijn. Dit jaar zijn de iPhone 15 Pro modellen te koop in de kleuren: naturel titanium, blauw, wit en zwart.

> Losse iPhone 15 Pro toestellen – vergelijken en bestellen

> Losse iPhone 15 Pro Max toestellen – vergelijken en bestellen

> iPhone 15 Pro met abonnement – vergelijken en bestellen

> iPhone 15 Pro Max met abonnement – vergelijken en bestellen

De Apple Watch Series 9 en Apple Watch Ultra 2

Net als in voorgaande jaren blijft het niet alleen bij de komst van nieuwe iPhones. Apple introduceerde aan het begin van het Apple evenement de Apple Watch Series 9. Deze heeft de krachtigste chip ooit en er is bovendien een nieuwe manier om je Watch te bedienen, zonder je scherm aan te raken. Hiervoor hoef je alleen maar met je vingers dubbel te tikken. Het scherm is tot twee keer zo helder en bovendien zijn er nieuwe bandjes gepresenteerd, die volledig CO2-neturaal zijn. Apple belooft dat de Apple Watch Series 9 tot wel 60 procent sneller is dan de Apple Watch Series 8. Het scherm heeft een helderheid van 2000 nits en is daarmee twee keer zo helder als de Series 8, waardoor je het scherm gemakkelijker afleest in de zon. Een primeur voor Apple is dat de Watch volledig CO2-neutraal wordt gemaakt. De Apple Watch Series 9 is al te bestellen tegen een prijs van 449 euro.

De Apple Watch Ultra 2 krijgt eveneens de nieuwe S9 SiP en een nieuwe manier om je Apple Watch te bedienen, zonder het scherm aan te raken. Apple upgradet het scherm naar 3000 nits, wat het helderste Apple Watch-display ooit is. Bij weinig licht dimt het scherm automatisch naar een veel lager aantal nits, zodat je niet meer gestoord wordt bij het slapengaan. De nieuwe wijzerplaat laat je langs de buitenste randen nieuwe dynamische informatie zoals hoogte of diepte zien. Ook dit nieuwe model is volledig CO2-neutraal geproduceerd. Bovendien biedt de Watch Ultra 2 meer hardloopgegevens dan de Apple Watch Ultra, mede omdat de GPS preciezer is. Ook voor dit model zijn nieuwe bandjes beschikbaar. De Apple Watch Ultra 2 is dit jaar 100 euro goedkoper geworden tegenover de Apple Watch Ultra van vorig jaar en krijgt een prijs vanaf 899 euro. Het model is nu al te bestellen.

 

Apple Watch Series 9

Prijzen en beschikbaarheid

Wil je ook een nieuwe iPhone of Apple Watch bestellen? Hieronder vind je een overzicht van alle prijzen. De Apple Watch Series 9 en de Apple Watch Ultra zijn meteen te bestellen. De iPhones gaan op vrijdag 15 september om 14:00 in de voorverkoop (de zogeheten pre-sales fase). Alle bestellingen worden – als je snel bent – op vrijdag 22 september geleverd.

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer