Back to Top

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer

In dit artikel geven we je de beste tips die er zijn voor je iPhone wekker. Heb je geen volume of geluid, gaat je wekker op je iPhone zomaar af, of wil je weten hoe je het geluid kunt laten sluimeren, of gewoon de beste muziek als je ’s morgens gewekt wordt? Lees dan even verder!

Je iPhone als wekker gebruiken

Met de komst van een iPhone heb je geen wekker meer nodig. Je kunt namelijk de wekkerfunctie van de smartphone gebruiken om ’s ochtends vroeg wakker te worden. Gelukkig heeft de wekker op de iPhone ook een snoozefunctie, zodat je niet meteen bij de eerste beste keer dat de wekker gaat naast je bed te staan. Deze functies kun je allemaal instellen, net zoals bijvoorbeeld het geluid van het alarmgeluid en het geluid dat de wekker geeft.

Je kunt dus heel rustig wakker worden met tsjirpende vogeltjes, luisteren naar je favoriete artiest of juist een extreem luide beltoon instellen om te voorkomen dat je nog een keer in slaap valt. Je kunt de wekkerfunctie van de iPhone vinden in de app die ‘Klok’ heet. In die app vind je ook nog andere handige functies, zoals: stopwatch, timer en wereldklok met tijdzones. Dit zijn de mogelijkheden als je een wekker wilt zetten op je iPhone.

Tip: Losse iPhone kopen - prijzen vergelijken

Bekijk ook: Abonnementen met iPhone vergelijken

Zet je wekker met Siri

Je kunt de wekker op je iPhone niet missen. Zelfs als je een focus zoals ‘Niet Storen’ of ‘Slaap’ aanzet, negeert de wekker deze focus. Met andere woorden; de wekker van de iPhone gaat altijd af. Ook als je de iPhone volledig op stil zet. Maar als je de iPhone helemaal uitzet, zal de wekker uiteraard niet afgaan. Het instellen van een nieuwe wekker kost even wat moeite. Daarover zullen we hieronder uitleggen hoe je dit precies voor elkaar krijgt. Maar heb je geen zin om alle instellingen bij langs te gaan? Dan kun je ook Siri vragen om de wekker te zetten.

Siri is de slimme assistent van Apple. Je kunt Siri bijvoorbeeld vragen: “Hey Siri, wil je de wekker voor me zetten om 8 uur ’s ochtends?” Vervolgens zet wekker dan binnen een mum tijd van de juiste wekker voor je. Je kunt de wekker ook aanklikken in het Bedieningspaneel. Zie je daar geen wekker staan? Klik dan op de andere icoontjes van de klok en klik vervolgens op de Wekkerfunctie. Je kunt uiteraard ook een extra knop voor de wekker toevoegen aan het Bedieningspaneel door deze aan te passen in de instellingen.

Handmatig de wekker instellen

Je kunt er uiteraard ook voor kiezen om handmatig de wekker in te stellen. Ga daarvoor naar de Klok-app en klik op ‘Wekker.’ Vervolgens druk je op het plusje om een nieuwe wekker aan te maken. Selecteer het juiste tijdstip door de tijd zoals het uur of de minuut naar boven of naar beneden te slepen. Als je elke dag op hetzelfde tijdstip, kun je op ‘Herhaal’ klikken. Je kunt daarbij aangeven dat je in het weekend niet op dit tijdstip wakker wilt worden. Klik vervolgens op ‘Bewaar.’

De volgende ochtend gaat je wekker op het gewenste tijdstip af. Door op ‘OK’ te klikken laat je aan de iPhone weten dat je uit bed bent. Wil je nog even snoozen? Klik dan op de ‘Snooze’-knop.

Wat kun je allemaal instellen?

Je kunt binnen de wekker-app verschillende zaken instellen. Bijvoorbeeld dat de wekker alleen op bepaalde dagen wordt herhaald. Je kunt bij ‘Geluid’ ook kiezen welk geluidje je wilt horen als wekker. Zo kun je je favoriete liedje instellen, of bijvoorbeeld een hoopgevend geluid zoals ‘Aan de kust.’ Bij het label kun je aangeven wat de tekst moet zijn die in beeld verschijnt. Bijvoorbeeld: “Wakker worden, Doornroosje!” En als je moeilijk uit bed komt, kun je van tevoren de snoozefunctie instellen.

Slaapschema instellen

Als je een Apple Watch hebt, kun je een slaapfocus instellen. Dit kan ook zonder Apple Watch, maar dan mis je een aantal functies. Je kunt in je slaapinstellingen onder Focus je wekker wijzigen. Dit kun je doen door aan de ronde schijf te draaien wanneer je de wekker ziet. Je kunt daarbij ook het geluid wat moet worden afgespeeld instellen, net als een sluimer (snooze)-functie en hoe hard de wekker af moet gaan. Je ziet door aan de schijf te draaien ook meteen of je de aanbevolen acht uurtjes slaap haalt met deze instellingen.

Snoozen

Wil je nog even in bed blijven liggen en heb je geen behoefte om de wekker nu uit te zetten? Dan kun je op Sluimer/Snooze klikken. De wekker gaat dan over 9 minuten nog een keer af. Maar wil je liever geen groot licht van het scherm in je gezicht als je wilt snoozen? Dan kun je ook op de volumeknop klikken om verder te snoozen. Je kunt de snoozetijd in iOS niet aanpassen. Apple heeft de tijd standaard ingesteld op 9 minuten. Wil je dus een half uur langer blijven liggen, dan zul je drie keer moeten snoozen.

Muziek en wekkerradio

Je kunt ook zelf kiezen met welke muziek je wakker wilt worden. Ga daarvoor naar de Klok-app en klik op ‘Wekker.’ Voeg vervolgens een nieuwe wekker toe en klik op ‘Geluid.’ Daarna kun je een nummer kiezen uit je muziekbibliotheek. Staat je favoriete liedje er niet bij? Dan moet je deze eerst toevoegen via de Muziek-app op je Mac. Daarna kun je deze synchroniseren naar je iPhone en verschijnt het liedje tussen de te kiezen geluiden.

Ook de wekkerradio in de slaapkamer kun je afschaffen als je een iPhone hebt. Je kunt de iPhone ook als wekkerradio gebruiken. Bijvoorbeeld door in de Opdrachten-app een Shortcut te maken. Daarvoor maak je een taak voor bijvoorbeeld 8 uur ’s ochtends op iedere werkdag. Je kunt daarna aangeven dat je via Apple Music naar Radio 1 wilt luisteren om wakker te worden. Je iPhone is dan te gebruiken als wekkerradio. Er zijn ook een handjevol apps waarbij je bij de instellingen van de app al aan kunt geven dat je die app als wekkerradio wilt gebruiken. Let er dan wel op dat je de app niet geforceerd afsluit. Snoozen is daardoor ook niet mogelijk.

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer