Back to Top

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer

Wil je de modus van je iPhone op stil zetten, of de stille modus van je iPhone juist weer uitzetten? We leggen je graag uit hoe je dat precies doet. Apple heeft de afgelopen jaren verschillende functies geïntroduceerd zodat je even niet gestoord wordt bij bijvoorbeeld een belangrijke vergadering. Je hebt uiteraard het hendeltje aan de zijkant van de telefoon waarmee je de iPhone op stil kan zetten. Maar wist je dat er nog meer manieren zijn om zelfs te voorkomen dat je iPhone in stille modus alsnog gaat trillen bij een binnenkomend berichtje?

Zo houd je je iPhone stil

Tijdens sommige momenten wil je liever even niet gestoord worden. Denk bijvoorbeeld aan een belangrijke vergadering, een uitvaart, Dodenherdenking of bijvoorbeeld een examen. Het zijn allemaal momenten dat je je telefoon wellicht beter uit kunt zetten. Maar vind je dat een stapje te ver gaan? Dan zijn er nog een aantal andere manieren om je iPhone stil te houden. Je kunt uiteraard de muteknop links op je toestel gebruiken. Dit is een hendeltje waarmee je de telefoon geen geluid meer laat maken, maar waarbij je wel notificaties binnenkrijgt aan de hand van zoemgeluiden. Het kan zomaar zijn dat dit ook niet helemaal is wat je zoekt, en je je iPhone echt helemaal stil wilt houden. Ook daar zijn verschillende functies voor.

Je kunt bijvoorbeeld de Niet Storen-functie gebruiken, wat Apple ‘Focus’ noemt. Daarnaast kun je je telefoon helemaal van het draadloze netwerk en mobiele netwerk weren door je iPhone in vliegtuigmodus te zetten. De meest rigoureuze manier om zeker te weten dat je iPhone geen geluiden meer zal maken, is door je iPhone helemaal uit te schakelen. Dan dien je wel je toegangscode en SIM-pincode te onthouden, want daar word je naar gevraagd als je de iPhone weer inschakelt.

Tip: Losse iPhone kopen - prijzen vergelijken

Bekijk ook: Abonnementen met iPhone vergelijken

Gebruik de muteknop

Sinds jaar en dag heeft de iPhone een muteknop. Dit is de knop die je aan de zijkant van je iPhone vindt. Deze hendel zie je precies boven de volumeknoppen zitten. Met deze knop kun je voorkomen dat je iPhone geluid maakt bij binnenkomende telefoontjes of berichtjes. Je toestel zal je in plaats daarvan laten voelen dat iemand je nodig heeft aan de hand van trilsignalen. Zo weet je precies wanneer er een telefoontje binnenkomt.

Wil je dat je iPhone geen trillingen meer laat voelen als je de muteknop van de iPhone hebt overgehaald? Dan kun je via ‘instellingen’ kiezen voor ‘horen en voelen.’ Zet vervolgens de optie ‘trillen bij geluid uit’ op uit. Zit je in een belangrijke vergadering en krijg je net een telefoontje dat je nu niet op kunt nemen? Je kunt de beller meteen doorschakelen naar je voicemail door even op de powerbutton te drukken. Deze knop werkt ook als sluimerknop. Op die manier stopt je iPhone met trillen en wordt de beller uiteindelijk doorgeschakeld naar de voicemail.

Door de muteknop te gebruiken zal ook het geluid van de toetsenbordaanslagen stil worden. Je kunt uiteraard nog wel naar je favoriete muziekluisteren. Let er wel op dat als je Netflix kijkt en de iPhone nog in stille modus hebt staan, er mogelijk geen geluid op je oordopjes wordt weergegeven.

Kies voor focus op je iPhone

Apple vindt het belangrijk dat je niet gestoord wordt door belletjes en berichtjes als je daar niet op zit te wachten. Sinds een paar jaar heeft Apple daarom een nieuwe functie aan iOS toegevoegd. Dit is de zogenaamde ‘focus-functie.’ Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor ‘slaap’ als focus, zodat je geen berichten binnenkrijgt tijdens het slapen. Als je gaat vergaderen, kun je de ‘niet storen-functie’ gebruiken. Op die manier wordt je iPhone volledig op stil gezet. Je krijgt geen geluidjes meer bij binnenkomende berichten. Het scherm zal ook niet meer oplichten bij een berichtje en bovendien zal je iPhone ook niet meer trillen. Daarmee kun je ongestoord verder vergaderen en word je niet afgeleid door je mobiele telefoon.

Je kunt Niet Storen op je iPhone instellen door deze aan te klikken in het Bedieningspaneel. Dan kun je deze functie handmatig inschakelen. Maar ben je altijd op gezette tijden niet beschikbaar? Dan kun je Niet Storen ook inplannen via de instellingen. Eventueel kun je de focus ook aanzetten via je Apple Watch als je zo’n horloge hebt. Veeg dan omhoog en klik op het maantje. Deze functie werkt alleen als je van tevoren een instelling hebt gemaakt in de Watch-app. Ga hiervoor naar ‘Algemeen’, ‘Niet Storen’ en stel vervolgens ‘Match iPhone’ in. Met dezelfde knoppen op het bedieningspaneel kun je ook de overige modi inschakelen, zoals bijvoorbeeld stilte of vliegtuigmodus.

Vliegtuigmodus

Wil je echt helemaal geen berichtjes meer krijgen en ook niet gebeld kunnen worden? Gebruik dan de vliegtuigmodus. Zo weet je zeker dat er geen telefoontjes of berichtjes meer binnenkomen. Deze functie kun je het best gebruiken tijdens bijvoorbeeld Dodenherdenking of een uitvaart. Je krijgt nog wel waarschuwingen van apps die geen internet nodig hebben. De vliegtuigmodus kan je in ieder geval helpen als je iPhone op een moment afgaat, wanneer je dat liever niet zou willen. Je kunt de vliegtuigmodus uiteraard ook op een ander moment gebruiken, namelijk op het moment dat je in een vliegtuig zit. Daar is de modus eigenlijk voor ontworpen, maar het is ook een goede functie om je telefoon stil te houden.

Helemaal uitzetten

Wil je dat je iPhone echt helemaal stil is en dat je ook niet meer afgeleid kunt worden? Dan is de gemakkelijkste en meest veilige manier het toestel uitzetten. Dit doe je bijvoorbeeld tijdens een gehoortest of belangrijk examen. Als je een iPhone met Face ID hebt, kun je het toestel uitschakelen door de zijknop en een volumeknop in te drukken. Er verschijnt dan een schermpje waarop je ‘zet uit’ naar rechts kunt vegen. Als je dit doet, zal de iPhone uitgaan. Bij een iPhone met Touch ID hoef je alleen de zijknop van je iPhone een tijdje in te drukken. Vervolgens kun je het toestel uitschakelen door de zet uit-balk naar rechts te swipen.

Onthoud wel je toegangscode en je sim-pincode, want daar word je naar gevraagd zodra je het toestel weer aanzet!

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer