Back to Top

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer

De Focus ‘Autorijden’ op je iPhone bij de instellingen, kan je goed helpen om je aandacht erbij te houden tijdens het autorijden. De overheid voert er volop campagne voor: houd je smartphone niet vast tijdens het autorijden en laat je niet afleiden. Deze campagne heet ‘MONO’ en geldt dus ook voor het gebruik van je smartphone. Om ervoor te zorgen dat je je telefoon echt links laat liggen tijdens het autorijden, heeft Apple een handige functie bedacht waarmee je veilig de weg op kunt. Zo kun je tijdens het autorijden de Autorijden-focus inschakelen. Op die manier word je onderweg niet meer gestoord door meldingen, want deze worden tijdens het autorijden geblokkeerd.

Niet meer gestoord worden tijdens het autorijden

De iPhone heeft een handige functie waarmee je een stuk veiliger de weg op gaat: Niet Storen tijdens autorijden. Op deze manier word je niet meer afgeleid als je achter het stuur zit en kun je je ogen op de weg houden. Tijdens het rijden krijg je geen meldingen meer te zien, waardoor je niet meer geneigd bent om erop te reageren. Alle notificaties staan uit, zodat je je aandacht echt bij de weg kunt houden. Deze functie is beschikbaar vanaf iOS 15 en maakt onderdeel uit van de zogenaamde Focus-opties. Uiteraard kun je nog wel je contactpersonen bereiken in het geval van nood, zoals een auto-ongeluk.

Wil je zelf eens proberen om MONO te rijden door deze functie te gebruiken, dan kun je deze Focus zelf inschakelen en het uitproberen.

Tip: Losse iPhone kopen - prijzen vergelijken

Bekijk ook: Abonnementen met iPhone vergelijken

Zo schakel je Niet Storen tijdens autorijden in

De functie ‘Niet storen tijdens autorijden’ kun je op twee manieren inschakelen. Ten eerste automatisch. Je iPhone merkt dan op wanneer je gaat autorijden en schakelt automatisch deze focus-mode in. De automatische inschakeling werkt aan de hand van de koppeling met de autoradio via een bluetooth-verbinding. Eventueel kan de iPhone ook aan de hand van sensoren vaststellen dat je aan het rijden bent. Goed om te weten: deze functionaliteit kun je ook met de hand inschakelen als je gaat fietsen of op de brommer zit. Want voor iedere verkeersdeelnemer geldt: je bent veiliger af als je niet met je telefoon bezig bent. Je kunt een boete verwachten als je wel met je telefoon bezig bent in het verkeer. Ook als je op de fiets zit.

Om boetes en afleiding te voorkomen kun je de Focus-mode inschakelen. Ten eerste kun je deze automatisch inschakelen door de volgende stappen te volgen:

 • Ga naar de Instellingen-app op je iPhone;
 • Kies voor ‘Focus’;
 • Klik nu op ‘Autorijden’;
 • Klik op ‘Schakel automatisch’ en tik op ‘Tijdens autorijden’;
 • Kies hoe je de functie wilt activeren: via bluetooth in de auto of op basis van beweging.

Het kan voorkomen dat je je iPhone niet kunt koppelen met een autoradio. Je kunt er dan ook voor kiezen om voor het autorijden met de hand de focusmode in te schakelen en weer uit te schakelen als je op je bestemming bent aangekomen.

 • Ga naar het Bedieningspaneel door van boven naar onder op je beeldscherm te swipen;
 • Tik op de Focus-knop;
 • Tik op ‘Autorijden’.

De focusmode wordt nu meteen ingeschakeld. Zo kun je je hoofd bij het verkeer houden en word je niet meer gestoord door allerlei appjes of andere dingen die nu niet belangrijk zijn. Natuurlijk kun je deze functie uitschakelen als je de bijrijder bent of in het openbaar vervoer zit. Je ziet op het toegangsscherm onder het tijdstip een icoontje dat deze functie is ingeschakeld. Door op dit icoontje te klikken, kun je deze ook weer uitschakelen.

Voor- en nadelen van Niet Storen tijdens autorijden

Wil je voorkomen dat je afgeleid wordt door je iPhone, dan kun je deze functie dus maar beter aanzetten. Zo hoef je niet bang te zijn dat bijvoorbeeld je navigatiesoftware op je toestel niet meer werkt. Deze blijft namelijk gewoon werken. Er zijn weinig verschillen met de normale Niet Storen-functie. Je blijft gewoon de instructies van je navigatie-app horen, dus kun je op basis van deze aanwijzingen naar je bestemming rijden.

Houd er wel rekening mee dat je geen notificaties meer in beeld krijgt, want deze kunnen afleidend werken. Als je je iPhone wilt ontgrendelen en Niet Storen tijdens autorijden hebt aangezet, moet je eerst aangeven dat je gestopt bent met autorijden. Anders kun je de functie niet ontgrendelen. Maar CarPlay en navigatie blijven werken, in geval van nood kun je nog steeds je favoriete contactpersonen bellen en de knoppen om muziek en podcasts aan- of uit te zetten kun je ook gewoon blijven gebruiken. Een melding als die van Flitsmeister zie je niet meer op je scherm, al hoor je wel een uitgesproken melding. Zo ben je toch op de hoogte, zonder steeds met je telefoon bezig te zijn.

Wanneer schakel je de functie uit?

Je kunt zelf de functie weer uitschakelen als je bent aangekomen op je bestemming. Door op het beginscherm onder de klok op het focus-icoontje te klikken, kun je de modus zelf weer uitschakelen. Maar de iPhone kan ook automatisch deze modus weer uitzetten als je de automatische instelling hebt ingesteld. De iPhone zorgt er dan voor dat de functie uitgezet wordt als je minder dan 20 kilometer per uur rijdt. Daarnaast kun je de functie uitschakelen door op ‘Ik ben niet aan het rijden’ te klikken. Verder schakelt de iPhone de functie uit als je de verbinding met je bluetooth autoradio verbreekt.

Wil je deze functie helemaal niet meer gebruiken, dan kun je de instelling op ‘handmatig’ zetten of de hele focus verwijderen. Dat werkt als volgt:

 • Ga naar de Instellingen-app op je iPhone;
 • Klik op ‘Focus’;
 • Klik op ‘Autorijden’;
 • Klik op ‘Verwijder focus’.

We raden aan om deze functie zeker te proberen, want in Nederland en België doet de overheid er alles aan om je van het gebruik van je iPhone tijdens het autorijden af te houden. Je krijgt namelijk een behoorlijke boete als je toch je toestel bedient als je aan het autorijden bent. Dat geldt uiteraard ook als je een andere smartphone in de hand hebt. Door gebruik te maken van deze focusmode kun je behoorlijk wat geld aan boetes uitsparen en zo zorgt Apple ervoor dat de verkeersveiligheid in ons land verbeterd wordt.

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer