Back to Top

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer

Je contactgegevens delen via NameDrop met je iPhone is erg handig en bovendien heel gemakkelijk! Apple heeft met het uitgeven van iOS 17 in september een hoop nieuwe functies toegevoegd aan het besturingssysteem van de iPhone, en het bedrijf heeft daarbij ook bestaande functies fors verbeterd. Een van de functies die nieuw is toegevoegd aan het nieuwste besturingssysteem van Apple, is de functie NameDrop. Met NameDrop is het mogelijk om contactgegevens van de ene iPhone naar het andere te verzenden. Aan de hand van nieuwe technologie en mooie animaties wordt het delen van gegevens nog een stuk gemakkelijker. Maar hoe krijg je NameDrop precies aan de praat, zodat het werkt zoals je ook in de video’s van Apple zag?

Verbeterde NameDrop

De verbeterde NameDrop-functionaliteit is alleen beschikbaar voor toestellen die gebruikmaken van het nieuwste besturingssysteem voor de iPhone van Apple, iOS 17. Het is een handige manier om gegevens uit te wisselen, zonder dat je steeds bijvoorbeeld een telefoonnummer hoeft op te zoeken of door een hele lijst met contacten hoeft te scrollen. Alle toestellen die geschikt zijn voor iOS 17 en watchOS 10 moeten eerst naar dat besturingssysteem zijn bijgewerkt. Daarna kun je gebruikmaken van NameDrop. Het is het vermelden waard dat op sommige modellen van de Apple Watch de nieuwe functie nog niet beschikbaar is. Het ligt er dus echt aan of beide iPhone toestellen al zijn bijgewerkt naar de nieuwste versie.

Tip: Losse iPhone kopen - prijzen vergelijken

Bekijk ook: Abonnementen met iPhone vergelijken

NameDrop op je iPhone activeren

Met NameDrop hoef je alleen twee iPhones of de iPhone en de Apple Watch bij elkaar te houden om je eigen gegevens uit te wisselen met de ontvanger. We zouden kunnen stellen dat NameDrop vergeijkbaar is met het uitwisselen van het traditionele visitekaartje. Naamkaartjes zijn overbodig, want met twee geschikte toestellen heb je binnen een paar seconden, zonder het overtypen van gegevens, je gegevens al gedeeld. Daarvoor moet je wel een bepaalde handeling uitvoeren, zodat je niet zomaar je gegevens deelt met iedereen die voorbij loopt.

NameDrop is onderdeel van AirDrop. Zodra je iOS 17 hebt geïnstalleerd, wordt NameDrop ook meteen ingeschakeld. Heb je liever zelf meer controle over het wel of niet delen van je gegevens, dan kun je dat uiteraard ook zelf in je instellingen inschakelen of juist uitschakelen:

  • Ga naar de Instellingen op je iPhone;
  • Tik op ‘Algemeen’;
  • Kies voor ‘AirDrop’
  • Schakel onder ‘Begin met delen door apparaten samen te brengen’ in.

Hierna is NameDrop geactiveerd en kun je beginnen met het delen van je gegevens. Dat gaat overigens vrij eenvoudig aan de hand van een gesture. Door deze gesture te maken, weet de iPhone dat het de bedoeling is om gegevens te delen. Alleen aan de hand van dit gebaar worden de gegevens gedeeld. Je hoeft dus niet bang te zijn dat je gegevens met iedereen die langs je toestel loopt, worden gedeeld.

Het NameDrop gebaar doen

Om je gegevens snel met anderen te delen, kun je je NameDrop-gebaar doen. Daarvoor heb je wel iOS 17 nodig. Het enige wat je hoeft te doen, is jouw contactkaart te delen door de bovenkant van je iPhone met iOS 17 te houden tegen de bovenkant van een andere iPhone met iOS 17. Het werkt ook als je de bovenkant van je iPhone houdt tegen een Apple Watch, die is voorzien van minimaal WatchOS 10. Je voelt vervolgens de telefoons trillen. Dan zie je vervolgens je contactkaart eerst op je eigen scherm verschijnen. Op die manier kun je zelf bepalen welke gegevens je wel of niet wilt delen.

Wil je bijvoorbeeld wel je telefoonnummer, maar niet je e-mailadres delen? Dan kun je dat nu nog aanpassen, voordat je je gegevens deelt met een andere iPhone of Apple Watch. Als je de gegevens hebt goedgekeurd, worden de gegevens verzonden en zie je een animatie over je scherm verschijnen. Diezelfde animatie komt van bovenaf ook op het andere toestel tevoorschijn. Daarna zijn de gegevens gedeeld.

De gegevens van je contacten aanpassen in je contactkaart

De gegevens die worden gedeeld tijdens het gebruik van NameDrop, zijn de gegevens van je contactkaart. Deze kun je eventueel aanpassen bij de contacten op je iPhone. Handig als je bijvoorbeeld nog je oud telefoonnummer of e-mailadres op je contactkaart hebt staan. Hiervoor kun je naar de Contacten-app gaan.

  • Ga naar de Contacten-app op je iPhone;
  • Klik op je naam en profiel icoon;
  • Klik op ‘Mijn kaart’.

Vervolgens kun je hier extra gegevens toevoegen of je bestaande gegevens aanpassen. Denk bijvoorbeeld aan je telefoonnummer, je e-mailadres of het adres dat door Siri is gevonden als belangrijkste locatie. Met name die laatste gegevens zijn belangrijk bij het selecteren van NameDrop; wellicht wil je helemaal niet dat deze gegevens ooit gedeeld of opgeslagen worden. Je kunt deze gegevens dan verwijderen. Verder zie je in je contactkaart ook je Game Center-ID staan, zodat je meteen je gegevens over spelletjes spelen met je contacten kunt delen. Je ziet bij de gegevens ook je Medische ID staan. Deze gegevens worden in verband met je privacy uiteraard niet gedeeld met je contacten tijdens het delen van je gegevens aan de hand van NameDrop.

Contactposter

Een van de nieuwe functies die iOS 17 heeft, is een contactposter. Op die manier kun je bijvoorbeeld een Memoji aan jezelf toewijzen of een andere foto instellen. Wanneer je met jouw iPhone met iOS 17 belt naar een andere iPhone met iOS 17, krijg je deze contactposter te zien. Je kunt deze gemakkelijk wijzigen en samenstellen door op ‘Wijzigen’ te klikken. Je contactposter wordt verder ook gedeeld als je je gegevens deelt via NameDrop. Op die manier kunnen andere gebruikers die ook gebruikmaken van deze functie, al je gegevens gemakkelijk terugvinden.

Als NameDrop en je contactgegevens delen niet werkt op je iPhone

Het kan voorkomen dat NameDrop het niet doet op je toestel. Zorg er in ieder geval voor dat beide toestellen voorzien zijn van iOS 17. Verder moeten beide toestellen AirDrop hebben ingeschakeld en moet de functie ‘Breng apparaten samen’ zijn ingeschakeld in het Instellingen-menu. Onthoud verder dat beide toestellen gebruik moeten maken van WiFi en Bluetooth. Als je een van beide hebt uitgeschakeld, werkt NameDrop niet. Controleer ten slotte dat beide toestellen tijdens het overbrengen van de informatie ontgrendeld zijn. Zo kun je gemakkelijk gebruikmaken van deze nieuwe handige functie van Apple!

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer