Back to Top

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer

Je iPhone langer laten meegaan, met een aantal goede tips. Welke iPhone bezitter wil dat nou niet? Bij iedere grote software update van de iPhone is het raak; mensen die klagen over de batterijduur. Het gebeurt vaker dat na een update de batterij minder lang meegaat. Dat kan allerlei oorzaken hebben. Zeker de eerste dagen na het updaten gaat je batterij minder lang mee. Ook als je een nieuwe iPhone hebt gekocht en een back-up terugzet, kan de batterij de eerste dagen minder lang meegaan. Dat komt doordat de iPhone bezig is met het verwerken van alle nieuwe gegevens. Maar als je batterij altijd binnen mum van tijd leeg is, kun je een aantal tips proberen om het probleem op te lossen.

Batterij langer gebruiken

Een iPhone heeft een relatief grote batterij. Apple belooft om die reden dat je iPhone toch minstens een hele dag mee zou moeten gaan, voordat je deze weer moet opladen. Maar zeker na het uitrollen van een grote update zijn er veel gebruikers die klagen dat de iPhone zo snel ‘leegloopt’. Er zijn verschillende manieren om te zorgen dat je de batterijduur kunt verlengen. Bovendien heeft Apple zelf ook een methode om je batterijduur te verlengen als je geen updates hebt geïnstalleerd. Handig als je in de trein zit en nog maar 20 procent dekking op je batterij overhebt.

Tip: Losse iPhone kopen - prijzen vergelijken

Bekijk ook: Abonnementen met iPhone vergelijken

Gebruik energiebesparingsmodus

Of je nu een nieuwe update hebt geïnstalleerd of niet, Apple heeft een handige functie waarmee je meer tijd uit je batterij kunt halen. Zo kun je de energiebesparingsmodus inschakelen. Deze functie bestaat al een paar jaar binnen iOS. Het voordeel van deze functie is dat je tijdelijk allerlei animaties en andere processen die op de achtergrond spelen uit kunt zetten. Je iPhone kan daardoor wel wat trager aanvoelen. Je hoeft de iPhone niet altijd in energiebesparingsmodus te zetten.

Als je bijvoorbeeld in de trein zit en nog maar 20 procent batterijlading overhebt, kan energiebesparingsmodus handig zijn om thuis te komen. Daarvoor wordt de helderheid wel wat lager gezet en worden bepaalde functies minder vaak uitgevoerd. Je kunt de iPhone dus niet optimaal gebruiken, maar het scheelt wel batterij. De energiebesparingsmodus wordt geactiveerd als je minder dan 20 procent batterijlading hebt. Je kunt door in het bedieningspaneel op het icoontje met de batterij te klikken de functie ook zelf aanzetten.

Gebruik minder widgets

Met de komst van iOS 16 zijn widgets steeds belangrijker geworden. Je kunt de widgets niet alleen op je thuisscherm, maar ook op het Always on Display van je iPhone 14 of nieuwer zetten. Zulke widgets brengen je altijd op de hoogte van de laatste actualiteiten, zoals de aandelenbeurs of het weer. Maar het probleem van zulke widgets is ook dat het relatief veel moeite kost om die gegevens bij te werken. Om ervoor te zorgen dat je altijd de nieuwste gegevens ziet, worden de gegevens op de achtergrond steeds weer opnieuw uitgevoerd.

Daardoor kost het gebruik van veel widgets ook meteen flink wat batterijlading. Om deze reden kun je ervoor kiezen om alleen de widgets die je echt altijd gebruikt aan te laten staan. Als je een paar widgets van je beginscherm of thuisscherm wilt verwijderen, kun je dat doen door de widget aan te klikken en dan op ‘verwijder widget’ te klikken. Zeker het Always on Display kan met veel widgets veel batterij verbruiken. Je kunt er daarom ook voor kiezen om op dit scherm geen widgets te tonen.

Zet je locatie uit

Tegenwoordig zijn er heel wat apps die willen volgen waar je je precies bevindt. Denk bijvoorbeeld aan apps van winkels – zodat de winkel weet of je binnen bent – of dating apps. Ook andere apps kunnen om je locatie vragen. Denk bijvoorbeeld aan de apps van nieuwsmedia om zo het lokale weerbericht te kunnen tonen. De gegevens over je locatie kunnen dus door heel wat apps tegelijkertijd worden opgevraagd. Daardoor gaat je batterij ook een stuk sneller leeg. Door je locatie tijdelijk uit te zetten of te beperken welke apps je locatie op mogen vragen, kun je voorkomen dat je batterij leegloopt.

Mocht je willen kiezen welke apps wel of niet je locatie mogen opvragen, dan kun je dit aanpassen in de instellingen van je iPhone.

  • Ga naar ‘Instellingen’ op je iPhone;
  • Kies voor ‘Privacy en beveiliging’;
  • Klik op ‘Locatievoorzieningen’;
  • Kies welke apps je locatie mogen zien en welke apps niet.

Wil je de locatievoorzieningen voor alle apps uitschakelen? Dan kun je ook het schuifje bovenin beeld naar links zetten. Maar let op: ook locatie delen met Find My, WhatsApp of je navigatiesysteem werkt dan niet meer zoals je verwacht.

Kies voor geoptimaliseerd laden

Een handige functie van iOS is geoptimaliseerd laden. Zeker als je net een nieuwe iPhone hebt gekocht, wil je dat de batterij lang meegaat. Natuurlijk hoeft het checken van je batterijcapaciteit geen obsessie te worden, maar er is wel een manier om het maximale uit je batterij te halen. Apple heeft namelijk geoptimaliseerd opladen ingebouwd. Op die manier kun je voorkomen dat je batterij snel ouder wordt. De iPhone leert met geoptimaliseerd opladen precies wanneer je je iPhone aan de lader legt en wanneer je hem er weer afhaalt.

Leg je je iPhone bijvoorbeeld aan de lader tijdens het slapen? Dan weet de iPhone precies om hoe laat je het toestel weer van het nachtkastje pakt. Op die manier heb je altijd een volle batterij, maar blijft de batterijcapaciteit tijdens de nacht op 80 procent steken. Zo kan de iPhone voorkomen dat de batterij snel ouder wordt. Je kunt de instelling zelf inschakelen of uitzetten.

  • Ga naar ‘Instellingen’;
  • Klik op ‘Batterij’;
  • Klik op ‘Batterijconditie’;
  • Schakel Geoptimaliseerd laden in’.

Er is een grote kans dat deze functie al aan staat. Apple zet de functie namelijk standaard aan bij nieuwe toestellen en het herstellen van je instellingen. Door je iPhone geoptimaliseerd op te laden, haal je het maximale uit je iPhone.

Minder verversen

Ten slotte kun je ervoor kiezen om je apps minder vaak data op te laten halen op de achtergrond. Ook als je er geen erg in hebt, zijn veel apps de hele dag door bezig om nieuwe gegevens op te halen. Handig, want zo zie je meteen de laatste gegevens. Maar ondertussen kan je accu daardoor wel snel leeglopen. Mocht je liever alleen apps verversen als je Wifi hebt, dan kun je dit gemakkelijk instellen.

  • Ga naar Instellingen;
  • Klik op ‘Algemeen’;
  • Kies ‘Ververs op achtergrond’;
  • Selecteer de gewenste optie.

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer