Back to Top

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer

Apple heeft gisterenavond (07 september) tijdens het jaarlijkse Apple Event haar nieuwste producten gepresenteerd. Zoals verwacht kregen we de nieuwe iPhones (14 series), een compleet nieuwe line-up van de Apple Watch en nieuwe AirPods Pro te zien. Langere tijd was het onduidelijk hoe het nieuwe vlaggenschiphorloge van Apple zou gaan heten. Kenners waren ervan overtuigd dat het horloge Apple Watch Pro zou gaan heten, maar Apple koos voor Apple Watch Ultra. Daarnaast heeft Apple de notch verwijderd bij de iPhone 14 Pro en iPhone 14 Pro Max en stegen de prijzen van alle producten aanzienlijk. In dit artikel belichten we de nieuwste producten van Apple, zodat je alvast een idee hebt wat je kunt gaan aanschaffen.

1.      Nieuwe iPhones

Apple heeft zoals in eerdere jaren gisteren 4 nieuwe iPhones gepresenteerd tijdens het Apple Event. Deze nieuwe iPhones zijn onderdeel van de 14 serie: de iPhone 14, de iPhone 14 Plus, de iPhone 14 Pro en de iPhone 14 Pro Max. Zoals verwacht is er aan de reguliere iPhone 14 weinig verbeterd. De iPhones 14 Pro en 14 Pro Max krijgen de meeste nieuwe functies en ook een vernieuwd design. Daarnaast ging de prijs van deze nieuwe iPhones omhoog. Dat moet wel, want deze iPhones zijn voorzien van een OLED-scherm en verbeterde camera’s. De iPhone 14 Pro (Max) heeft geen notch meer en de pilvormige uitsparing heeft een notificatiebar die uit kan klappen. Gaaf!

Tip: Losse iPhone kopen - prijzen vergelijken

Bekijk ook: Abonnementen met iPhone vergelijken

iPhone 14 en iPhone 14 Plus

De iPhone 14 en iPhone 14 Plus krijgen enkele vernieuwingen. Het ontwerp blijft hetzelfde als de iPhone 13. Wel krijgen deze telefoons een nieuwe, snellere A15-chip met 5-core GPU. De camera’s zijn ook verbeterd. Apple heeft ook de groothoek- en ultra-groothoeklens verbeterd. Verder is ook de camera aan de voorzijde verbeterd. Daardoor is het mogelijk om betere selfies te maken van een betere kwaliteit, en om – inclusief autofocus – beter te videobellen. De behuizing van dezes smartphones heeft aluminium randen en een glimmende glazen achterkant. Deze nieuwe iPhones zijn verkrijgbaar in middernacht, sterrenlicht, blauw, paars en rood tegen een vanaf prijs van 1.019 euro. Er is voor die prijs nog steeds geen ‘ProMotion’ te vinden bij dit model, de chip is slechts lichtelijk verbeterd en heeft meer werkgeheugen.

Apple heeft verder een nieuwe dienst geïntroduceerd: Emergency Service via Satellite. Daarmee is het mogelijk om naar noodnummers te bellen in een noodsituatie, ook als je geen bereik hebt met een mobiel netwerk. De antennes van de iPhone 14 maken contact met satellieten. Via de software kun je precies zien waar je de iPhone naartoe moet richten. Maar let op: deze functie werkt voorlopig alleen in de VS en Canada. De functie is twee jaar gratis, daarna volgt er een abonnement. Het is niet duidelijk wanneer de functie naar Nederland en België komt. Wel interessant om in de gaten te houden.

Apple vervangt de Mini-optie dit jaar voor een Plus-optie. Daarbij krijg je precies dezelfde voordelen als bij de iPhone 14, maar dan met een groter scherm; 6,7 inch. Het goedkoopste model kost 1.019 euro, wat geldt voor de iPhone 14 (128GB), en de iPhone Plus (256 GB) gaat 1.169 euro kosten. Het toestel is vanaf vrijdag (09 september 2022) te bestellen. Op de Plus-versie moet je even wachten…, die wordt pas vanaf 7 oktober geleverd.

iPhone 14 Pro en iPhone 14 Pro Max

De iPhone die de show heeft gestolen, is de iPhone 14 Pro. Het kleinste model heeft een 6,1 inch scherm. Ook is de grote versie van het Pro model, de Pro Max, dit jaar weer van de partij. De nieuwe iPhone 14 Pro krijgt een compleet nieuwe chip, goed voor flink verbeterde prestaties. Apple heeft de notch inmiddels verwijderd en verruild voor een pilvormige uitsparing die het bedrijf een ‘Dynamic Island’ noemt. Deze functie maakt het mogelijk om notificaties in de uitsparingen binnen te krijgen, door te klikken, en deze te vergroten aan de bovenkant. Er verschijnen balkjes en vlakken, zodat de sensoren en cameralenzen niet meer te zien zijn.

De grootste nieuwe functie voor de iPhone 14 Pro-lineup is het ‘Always On display’. Het scherm staat dus altijd aan, maar dit gaat niet ten koste van je batterij! De wallpaper wordt namelijk gedimd. Je kunt wel het tijdstip en wat widgetsinformatie aflezen. Uiteraard is er ook ondersteuning voor 120 Hz ProMotion en een verbeterd, energiezuiniger scherm. De piekhelderheid van het scherm gaat fors omhoog tot wel 2000 nits voor geschikte video’s. Daardoor kun je nog meer genieten van foto’s en video’s in HDR.

Apple gaat ook de camera van dit vlaggenschip fors verbeteren. De groothoeklens is niet meer 12 megapixel, maar 48 megapixel! Dat geldt dan wel alleen voor de Pro-modellen. Dat is dan ook de reden dat je voor deze vlaggenschepen iPhones een premium prijs gaat betalen. De foto’s maken gebruik van ‘pixel binning’, zodat meerdere foto’s samengevoegd worden en het niet te veel opslagruimte kost. Verder verbetert Apple de stabiliteit van video’s. Ren je nu door het bos met je kind, dan heb je geen last meer van schokkerige beelden. In de Verenigde Staten neemt Apple afscheid van het sim-slot en is alleen eSIM nog mogelijk. In Nederland is er (nog) wel beschikking over een fysiek simslot.

Beide nieuwe toestellen zijn voor te bestellen vanaf vrijdag 9 september, in de pre-order fase. Ze worden geleverd vanaf 16 september. Je betaalt er dus wel een flink bedrag voor: de goedkoopste iPhone 14 Pro kost 1.329 euro. De Pro Max begint bij 1.479 euro.

2.      Apple Watch Series 8

Het enige model dat een nieuw ontwerp heeft, is de Apple Watch Ultra. De Apple Watch Series 8 heeft wel een iets groter scherm gekregen. Daarnaast gingen ook de prijzen van dit nieuwe horloge omhoog.

Design

Apple kiest voor dezelfde kastgrootte. Dat betekent dat het mogelijk blijft om een kastgrootte van 41 mm of 45 mm te kiezen. Het ontwerp is verder redelijk hetzelfde. De Watch is verkrijgbaar in aluminium en rvs. In aluminium zijn de kleuren: midnight, starlight, zilver en rood in het assortiment opgenomen. Bij de stalen variant is dat: zilver, goud en grafiet.

In voorgaande jaren was het ook mogelijk om voor titanium te kiezen, maar die mogelijkheid is nu doorgeschoven naar de Apple Watch Ultra.

Functionaliteit

Apple gebruikt een nieuwe chip, maar die is geëvolueerd over de laatste twee generaties. Echt grote verbeteringen in de performance hoef je niet te verwachten. Wel voegt Apple aan dit model twee nieuwe temperatuursensoren toe: eentje aan de achterkant en een tweede sensor onder het scherm. De temperatuursensor is alleen bedoeld voor vrouwen. Het is de bedoeling dat de functie meer inzicht geeft wanneer zij vruchtbaar is.

Daarnaast voegt Apple Crash Detection toe aan deze nieuwe serie. De bewegingssensor zorgt ervoor dat een botsing in een auto wordt opgemerkt. Daarvoor is wel een verbeterde gyroscoop en nieuwe accelerometer geplaatst. Deze functie werkt alleen als je in de auto zit.

Apple voegt verder een betere batterijduur van maximaal 36 uur toe. Verder komt er een spaarstand voor als je weinig batterij overhebt. Met internationale roaming kun je overal ter wereld de cellular functie van je nieuwe Watch gebruiken. De goedkoopste Watch Series 8 kost nu 499 euro.

Het design van de nieuwe Apple Watch SE verandert niet. Wel is het model een stuk betaalbaarder, 29 procent sneller en maakt het eveneens gebruik van Crash Detection. Vanaf nu is het model ook uitgerust met een Cellular-modus, zodat je deze zonder iPhone kunt gebruiken. De nieuwe Watch is alleen verkrijgbaar in drie kleuren: middernacht, sterrenlicht en zilver. Beide modellen zijn sinds woensdag al te bestellen en worden volgende week vrijdag geleverd bij een vanaf prijs van 299 euro.

3.      Apple Watch Ultra

De Watch waar iedereen naar uitkeek, is de Apple Watch Ultra geworden. Dit nieuwe model heeft een veel grotere kast van 49 mm en de behuizing is gemaakt van sterk titanium. Er zit een nieuwe Digital Crown op met een nieuwe zijknop. Dankzij het platte scherm van een groter formaat kan het horloge wel tegen een stootje. De Apple Watch Ultra heeft dezelfde S8-chip als de Apple Watch Series 8. Uiteraard ook met de hierboven genoemde nieuwe functies.

Design

Het design is fors vernieuwd. Het model is een stuk robuuster en groter. Het model is gemaakt van duurzamer titanium. Er zit een nieuwe, grotere Digital Crown en een nieuwe zijknop op. De functie van die knop kun je zelf naar eigen inzicht instellen. Verder is het scherm een stuk platter en ligt deze boven op de behuizing, in plaats van dat deze afgerond is op de behuizing. De Apple Watch Ultra heeft geen platte zijkanten.

Functionaliteit

De Apple Watch Ultra heeft veel nieuwe functies. In ieder geval zitten ook de herkenbare functies zoals de ECG-sensor en hartslagmeter erin. Uiteraard heb je ook toegang tot de Crash Detection-functie. Doordat het scherm groter is, kun je tijdens een sport beter de metingen aflezen. Je hoeft niet meer te scrollen. Apple brengt ook nieuwe, exclusieve wijzerplaten uit. Verder heeft het sporthorloge een batterijduur van maar liefst 60 uur en een scherm met een helderheid van maximaal 2000 nits.

De Apple Watch Ultra is met een prijs vanaf 999 euro niet voor iedereen, maar is het waard als je graag een nieuwe Watch wilt en veel sporten beoefent. Deze Watch is nu al te bestellen en wordt vanaf 23 september geleverd.

4.      AirPods Pro

Ten slotte kondigde Apple de tweede generatie AirPods Pro aan. Het geluid is verbeterd, maar het design is hetzelfde gebleven. Apple heeft ervoor gezorgd dat storende geluiden tot twee keer beter worden weg gefilterd. Ook is de transparantiemodus verbeterd, zodat je ook het verkeer nog hoort als je de oordoppen in hebt. Handig: er zit nu een touch-functie op de AirPods Pro, zodat je ook veegbewegingen kunt maken. Verder is de batterijduur flink verbeterd.

Apple levert de nieuwe AirPods Pro met een MagSafe-oplaadcase. Deze kun je overigens ook opladen met de oplader van je Apple Watch. De AirPods Pro hebben een nieuwe H2-chip voor een beter geluid en een langere batterijduur. De case vind je gemakkelijk terug, want er zit nu Find My-functionaliteit op. De nieuwe AirPods Pro zijn met een vanaf prijs van 299 euro zeker niet goedkoop. Ze zijn vanaf vrijdag 9 september te bestellen en worden vanaf 23 september uitgeleverd.

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer