Back to Top

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer

We zouden soms vergeten wat de hoofdfunctie van een iPhone eigenlijk is. We gebruiken de smartphone steeds minder om te bellen er zijn meer actief op social media en het internet. Toch is het wel handig om te weten hoe je anoniem bellen aan- of uitzet op je iPhone. Dankzij anoniem bellen ziet de ander niet jouw telefoonnummer. Handig bij het voeren van zakelijke of lastige gesprekken waarbij je niet wil dat de ander je telefoonnummer in beeld ziet verschijnen.

Zo zet je anoniem bellen aan

Niet iedereen belt anoniem, het zijn voornamelijk grote organisaties die dit te doen. Nadeel van anoniem bellen is dat je niet altijd beantwoord wordt. Dit komt omdat de ander niet weet wie hij aan de lijn krijgt.  Bedenk dus goed of je ook echt anoniem wilt bellen.

Anoniem bellen aanzetten op je iPhone werkt als volgt:

  • Ga naar instellingen
  • Navigeer naar ‘telefoon’
  • Klik op ‘nummerherkenning’
  • Zet de nummerherkenning aan

Bij uitgaande oproepen is je telefoonnummer niet langer zichtbaar. Inkomende oproepen blijven hetzelfde werken, ongeacht of je anoniem bellen aan of uit hebt staan.

Anoniem bellen uitzetten op je iPhone

Bij het aanzetten van bellen blijft je telefoonnummer onzichtbaar voor de ontvanger, waar je ook naartoe belt. Wil je dat je telefoonnummer weer zichtbaar is, dan moet je anoniem bellen weer uitzetten. Dit doe je via bovenstaande stappen, waarbij je dit keer nummerherkenning uitzet.

Eenmalig anoniem bellen

Je vindt het geen probleem dat je telefoonnummer zichtbaar is voor anderen, uitgezonderd bij specifieke personen. Wil je eenmalig anoniem bellen en hiermee je telefoonnummer afschermen? Je kunt dit via de instellingen inschakelen, maar hierna moet je dit ook weer uitschakelen. Gaat het om eenmalig anoniem bellen dan kun je ook gebruik maken van een snelcode.

Vóór het invoeren van de telefoonnummer voor je de volgende code in: #31#. Dit ziet er in de praktijk zo uit: #31#0612345678. Je telefoonnummer wordt bij deze uitgaande oproep afgeschermd. Dit betekent dat de ontvanger je telefoonnummer niet in zijn scherm ziet verschijnen. Wanneer je deze snelcode gebruikt is dit echt eenmalig, dus bij een volgende keer bellen is je telefoonnummer wel weer zichtbaar. Tenzij je dan weer gebruik maakt van de snelcode.

Anoniem bellen met een applicatie

Tegenwoordig zijn er ook apps verkrijgbaar die je de mogelijkheid bieden tot anoniem bellen. Je voegt zelf contacten toe en kunt deze tot favoriet maken. Het is ook mogelijk om gewoon een telefoonnummer in te toetsen. Een dergelijke applicatie doet precies hetzelfde als de ingebouwde app op je iPhone. Wanneer de ingebouwde app normaal werkt dan heeft het eigenlijk geen zin om een aparte applicatie te installeren.

Een anoniem nummer achterhalen

Word je door een anoniem nummer gebeld? Op je scherm zie je geen telefoonnummer staan maar een melding zoals ‘anoniem’. In meer dan 80% van de gevallen gaat het om een (groot) bedrijf. Het zijn immers bedrijven die vaak anonieme oproepen doen. Maar het kan ook om een zorginstelling gaan, deze bellen ook vaak anoniem.

Het is helaas niet mogelijk om een anoniem nummer te achterhalen. Installeer zeker geen app die belooft dit wel te kunnen: dit is gewoon niet mogelijk. Wanneer je deze app toch installeert is de kans groot dat dit schade aan je iPhone, instellingen of gegevens toebrengt.

Lastig gevallen worden door een anoniem nummer

Helaas kan het ook voorkomen dat je misschien wel dagelijks door een anoniem nummer wordt gebeld. Heb je het idee dat je lastig wordt gevallen? Dan kun je contact opnemen met de provider. De provider kan uitzoeken of het telkens hetzelfde nummer was en kan de beller eventueel blokkeren. De provider mag alleen niet melden wie jou zo vaak geprobeerd heeft te bellen.

Anonieme oproepen automatisch weigeren

Er is nóg een mogelijkheid om van anonieme oproepen af te komen. Je kunt deze namelijk via je telefoon app automatisch weigeren. Dit doe je volgens onderstaande methode:

  • Open de instellingen app
  • Navigeer naar het onderdeel ‘telefoon’
  • Schakel de functie ‘houd onbekende bellers stil’ in

Wanneer iemand je anoniem belt dan wordt deze oproep geblokkeerd. Je bent dus niet onbereikbaar maar je iPhone toont deze oproep niet. Dit soort oproepen vind je wel in de oproepen historie terug. Zo kun je achteraf bekijken hoe vaak je anoniem gebeld bent.

Nog een voordeel van automatisch anonieme oproepen weigeren is dat ze worden doorgestuurd naar de voicemail. Je hoeft je dus niet af te vragen wie er anoniem belt. De anonieme beller heeft de mogelijkheid om de voicemail in te spreken, later terug te bellen of helemaal niet meer te bellen. Mocht er een bericht op je voicemail zijn achtergelaten, dan merk je dit vanzelf. Je weet dan ook direct wie anoniem gebeld heeft.

Inkomende oproepen blokkeren op je iPhone

Naast anonieme oproepen kun je ook andere inkomende oproepen blokkeren. Bijvoorbeeld van een specifiek telefoonnummer. Hiervoor open je de telefoonapplicatie. Ga naar het tabblad ‘recent’ en zoek het nummer op dat je wil blokkeren. Naast het nummer staat een i-icon. Van hieruit kun je de optie ‘blokkeer deze beller’ selecteren.

Alle oproepen die afkomstig zijn van dit nummer zul je niet meer op je scherm zien verschijnen. Wel zie je deze terug in de oproepenhistorie. Je kunt dus altijd achteraf bekijken of het desbetreffende nummer je gebeld heeft. Ook kan de beller een bericht op je voicemail achterlaten.

IPhone op stil zetten

Wil je even helemaal niet lastig gevallen worden? Dan kun je de iPhone ook gewoon op stil zetten. Binnen de stille modes ontvang je geen belsignaal wanneer je gebeld wordt of berichten binnenkrijgt (meldingen). Vanaf iPhone 7 of nieuwer ga je naar instellingen en selecteert vervolgens ‘horen en voelen’. Op oudere iPhones ga je naar instellingen en dan naar ‘geluiden’. Je kunt kiezen uit de stille modes of de trilfunctie. Wanneer je beide instellingen uitschakelt dan maakt de iPhone geen geluid en zal ook niet trillen. De perfecte manier om even helemaal niet gestoord te worden en hiermee tot rust te komen.

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer