Back to Top

Bestel de iPhone 12 en ontvang € 100 korting op je AirPods

Wil jij als één van de eersten pronken met de nieuwe iPhone 12? Bestel deze dan nu met abonnement bij KPN!

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer

Je wilt met je iPhone anoniem bellen zodat je telefoonnummer niet zichtbaar is. Met anoniem bellen voorkom je dat anderen je herkennen of terugbellen. Weet jij al hoe dit werkt? Er zijn verschillende methoden om je telefoonnummer af te schermen.

De effecten van anoniem bellen

Nummerherkenning staat standaard ingeschakeld. Dit geldt voor alle mobiele telefoons (smartphones). Dankzij nummerherkenning ziet de ander wie jij bent of met welk telefoonnummer je belt. Dit maakt het makkelijker om contact op te nemen.

Nummerherkenning moet je niet verwarren met nummerweergave. Bij uitgaande telefoontjes (jij belt iemand) wordt jouw nummer meegezonden. Wanneer het nummer bij de ander op het display zichtbaar is, spreek je van nummerweergave.

Tip: Losse iPhone kopen - prijzen vergelijken

Bekijk ook: Abonnementen met iPhone vergelijken

Anoniem bellen met je iPhone

Waarom wil je met je iPhone anoniem bellen? Omdat je niet wil dat de ander jou herkent. Bellen zonder nummerherkenning kan ook handig zijn wanneer je met een bedrijf belt. Hiermee voorkom je dat het bedrijf jouw nummer opslaat en later met een verkooppraatje terugbelt.

Wist je dat je nummerherkenning uit kunnen schakelen en hiermee anoniem belt? Dit werkt echter niet bij het landelijk alarmnummer 112. Zelfs als nummerherkenning is uitgeschakeld ziet 112 toch vanaf welk telefoonnummer je belt. Dit is om misbruik van het alarmnummer te voorkomen, maar ook om jou eventueel terug te bellen.

Zo bel je anoniem

Anoniem bellen met de iPhone is heel eenvoudig, je stelt dit namelijk via je smartphone in. Weten hoe je dit doet? Bekijk hieronder de handleiding:

  • Open de instellingen app op de iPhone
  • Scrol naar beneden tot aan het onderdeel telefoon
  • Tik op nummerherkenning
  • Zet nummerherkenning uit (of aan)

Vanaf nu bel je anoniem vanaf je iPhone. Je ziet dat je deze optie onbeperkt kunt aan - en uitzetten.

Nummerherkenning uitschakelen via de provider

Lukt het niet om via de instellingen van je iPhone nummerherkenning uit te schakelen? Je kunt hiervoor ook bij de provider terecht. Hiervoor log je in op je persoonlijk account. Vervolgens heb je de optie om nummerherkenning aan- of uit te zetten.

Wil je jouw keuze later ongedaan maken? Dan moet je opnieuw op je account bij de provider inloggen. Weet je de inloggegevens niet meer, vraag dan een nieuw wachtwoord op of neem rechtstreeks contact met de provider op.

Anoniem bellen via de toetsen van je smartphone

Ja wil een enkele keer anoniem bellen met je iPhone. Dan is het lastig om de instellingen telkens opnieuw aan te passen. Gelukkig is er nog een methode: gebruik maken van de toetsen op je toestel.

Hiervoor is het wel nodig dat je het telefoonnummer handmatig invoert. Met deze methode kun je dus geen gebruik maken van je telefoonboek (contacten). Zo werkt anoniem bellen middels de toetsen:

  • Open de telefoon app
  • Toets de volgende combinatie in: #31#
  • Toets hier achteraan het normale telefoonnummer
  • Tik op bellen (of de beltoets)

Let erop dat je geen gebruik maakt van *31*. Dit is namelijk de code die je gebruikt voor anoniem bellen vanaf een vaste telefoon.

Je vergeet #31#

Wat gebeurt er wanneer je alleen het telefoonnummer invoert zonder #31 #ervoor? Dan is je telefoonnummer gewoon zichtbaar. Let er dus op dat je dit niet vergeet. Ben je bang dat er iets misgaat of dat je het toch per ongeluk vergeet? Zet dan nummerherkenning vanuit de instellingen app uit. Het is altijd beter om hiervoor te kiezen dan een fout te maken.

Ik zie geen nummerweergave

Je wordt anoniem gebeld. Je ziet geen naam of telefoonnummer op het scherm verschijnen. Vaak zie je wel de melding anoniem of onbekend. Aan jou de keus om de oproep te beantwoorden of over te laten gaan op de voicemail. Beantwoord je de oproep niet, houd er dan wel rekening mee dat je mogelijk niet weet wie er gebeld heeft.

Wie belt er allemaal anoniem? Vaak zijn dit mensen die net als jij liever niet hun telefoonnummer doorgeven. Maar het kunnen ook bedrijven zijn. Daarnaast bellen veel zorgverleners anoniem: de huisarts, het ziekenhuis of de geestelijke gezondheidszorg.

Anonieme oproepen blokkeren

Wist je dat je anonieme oproepen kunt blokkeren? Dit is handig wanneer je regelmatig wordt lastiggevallen. Je blokkeert anonieme oproepen via de telefoon app op je iPhone. Open deze app en ga naar instellingen. Kijk vervolgens bij oproepen of oproepinstellingen. Kies nu voor anonieme nummers blokkeren.

Met deze instelling kan een ander jou nog wel bellen maar krijgen ze direct de voicemail eraan. Zelf zie je geen oproepen van anonieme of onbekende nummers binnenkomen. Wel kun je deze later in de oproepenlijst opzoeken. Zo werkt anoniem bellen en gebeld worden op je iPhone.

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer