Back to Top

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer

Je wilt de nieuwste iPhone aanschaffen en je oude verkopen. Het is dan handig om je iPhone leeg te maken voor de nieuwe gebruiker. Dit kan via iTunes, maar ook zonder iCloud. We geven je vijf handige tips om je iPhone verkoopklaar te maken. Dit kan zelfs wanneer je het toestel niet meer in bezit hebt.

Tip 1: Apple Watch loskoppelen

Maak je gebruik van Apple Watch, dan is het belangrijk om deze los te koppelen van de iPhone. Open de WhatsApp locatie op de smartphone en selecteer ‘mijn watch’. Ontkoppel de Apple Watch en verwijder het abonnement.

Tip: Losse iPhone kopen - prijzen vergelijken

Bekijk ook: Abonnementen met iPhone vergelijken

Tip 2: reservekopie van iPhone maken

Wil je de iPhone leegmaken voor een nieuwe gebruiker, maak dan zeker een reservekopie. Zo blijven alle gegevens zoals telefoonnummers, instellingen en applicaties behouden. Verbind het toestel met een betrouwbaar wifi-netwerk. Ga naar instellingen en selecteer icloud.com. Maak vervolgens een reservekopie terwijl je verbonden blijft met het internet.

Wat heb je aan die reservekopie? Wanneer je een nieuwe iPhone koopt dan wil je gebruik maken van je oude gegevens en instellingen. Mocht met je nieuwe iPhone op je account in. Je kunt nu de instellingen terugzetten. Dit doe je tijdens het configureren van je smartphone.

Tip 3: iPhone leegmaken via iTunes

Zorg dat je uitgelogd bent op alle privacygevoelige applicaties. Log ook uit bij iCloud en de iTunes Store. Ga hiervoor naar instellingen en selecteer (iCloud) log uit. Doe hetzelfde voor iTunes via instellingen > iTunes en App Store > Apple ID > log uit. Ga vervolgens terug naar instellingen > algemeen > stel opnieuw in > wis alle inhoud en instellingen. Voer eventueel het gevraagde wachtwoord of toegangscode en selecteer ‘wis apparaat’. Je iPhone wordt leeggemaakt.

Wees er zeker van dat je vooraf belangrijke gegevens ergens anders opslaat, bijvoorbeeld door het maken van een reservekopie. De iPhone leegmaken is een stap die je zeker niet moet overslaan, anders zien anderen al je gegevens. Denk aan je privacy!

Tip 4: iPhone leegmaken via iTunes

Met iTunes bewaar je een reservekopie op een Mac of desktop pc. Dit betreft nagenoeg alle gegevens en instellingen van de smartphone. Met ‘mijn iPhone leegmaken’ via iTunes verwijder je deze gegevens en instellingen. Ga op de Mac of pc naar iTunes en selecteer ‘voorkeuren’. Klik op apparaten en selecteer de reservekopie die je wilt verwijderen. Bevestig je keuze.

Wil je de iPhone leegmaken voor verkoop, dan is het zeker aan te raden om een reservekopie met iTunes te creëren.

Tip 5: iPhone leegmaken zonder iCloud of Apple ID

Ben je de inloggegevens van je Apple ID kwijt, dan kun je toch de iPhone via een omweg leegmaken. Hiervoor heb je een computer en usb kabel nodig. Start iTunes op de computer. Verbind de iPhone via de usb kabel met de pc. Schakel je iPhone uit en houd de homeknop 3 seconden ingedrukt. Houd vervolgens de power- en homeknop tegelijkertijd 10 seconden ingedrukt. Laat de powerknop los wanneer het Apple logo verdwijnt. Laat de homeknop los wanneer de iPhone in herstelmodus staat. Volg vervolgens de stappen via iTunes op.

Bij nieuwere smartphones hoef je dit niet zo omslachtig te doen. Je sluit de iPhone met een USB-kabel op de computer aan. Open iTunes op de pc en ga naar het overzicht. Kies vervolgens voor de optie ‘reservekopie maken’.

IPhone klaarmaken voor verkoop

Is het toestel voorzien van een reset, dan wordt het tijd om je iPhone klaar te maken voor verkoop of een nieuwe gebruiker. Haal een eventuele screenprotector van het scherm af. Maak de microfoon, speaker en andere openingen stofvrij met behulp van spuitlucht. Gebruik een speciaal doekje voor het reinigen van het scherm en de achterkant. Bied de iPhone in de originele verpakking aan. Zorg dat de originele oplader en eventueel ongebruikte oordopjes erbij zitten. Dit verhoogt de verkoopwaarde van het toestel.

Verkoop de iPhone via Marktplaats of een andere website. Je kunt het toestel ook inruilen tegen een nieuwere iPhone. Neem hiervoor contact op met het dichtstbijzijnde verkooppunt of een iPhone webshop.

Let op met de simkaart

De iPhone leegmaken voor een nieuwe gebruiker? Haal altijd je simkaart uit het toestel. De simkaart is namelijk persoonsgebonden, deze heb je van je provider gekregen. Wanneer je de simkaart erin laat zitten dan kan de koper van de iPhone op jouw kosten bellen en gebruik maken van het mobiele internet.

De simkaart kun je in veel gevallen in je nieuwe iPhone stoppen. Mocht dit niet passen dan vraag je bij de provider gewoon een nieuwe simkaart aan. Eventueel kun je de oude simkaart aanpassen door hem uit te drukken of erin te knippen. Dit laatste is niet aan te raden, of je moet wel heel secuur te werk gaan.

De prijs bepalen

Eindelijk, je hebt de iPhone leeg gemaakt voor een nieuwe gebruiker. Wat kun je nog voor je oude iPhone terugkrijgen? Op de website van Apple zie je de inruilwaarde van veel iPhones. Houd er rekening mee dat een iPhone ouder dan drie jaar een stuk minder waard is. Is het toestel vijf jaar of ouder dan krijg je er bijna niets meer voor terug.

Heb je de originele verpakking nog? Zitten er ongebruikte oordopjes en de originele oplader bij? Dan is je iPhone meer waard dan wanneer je hem los verkoopt. Kun je geen prijs bepalen, kijk dan naar voorbeelden van andere verkopers. Eventueel kun je potentiële kopers ook laten bieden, zo ontdek je vanzelf wat je iPhone waard is.

Een gevonden iPhone doorverkopen

Misschien heb je ergens een iPhone gevonden en wil je hem doorverkopen. Kan dit zomaar? Dat hangt ervan af of de oorspronkelijke eigenaar de ‘Zoek mijn iPhone’ functie heeft ingeschakeld. Dankzij deze functie is soms al duidelijk waar de iPhone zich bevindt.

Wanneer je een iPhone of ander voorwerp vindt dan ben je verplicht om hier aangifte bij de gemeente van te doen. Je mag de iPhone ook zelf in bewaring houden. Meldt de eigenaar zich binnen een jaar niet dan ben je officieel de nieuwe eigenaar en kun je de iPhone doorverkopen. Maak de iPhone leeg volgens bovenstaande methode.

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer