Back to Top

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer

De iPhone loopt vast en je weet niet wat je hiermee moet. Dit heeft namelijk verschillende oorzaken. Zo kan je toestel vastlopen bij het opstarten, na een update maar ook vastlopen op het Apple logo. Bekijk wat je moet doen wanneer de iPhone vastloopt (of het scherm).

IPhone loopt vast door een softwareprobleem

In veel gevallen loopt de iPhone vast door een probleem met de software. Het is dan het beste om de iPhone te herstarten. Controleer vervolgens of je de laatste versie van iOS op je toestel hebt staan. In veel gevallen is een (kleine) update voldoende om het probleem op te lossen. Kijk ook eens op de website van Apple zelf, vaak geven ze aan wanneer er een bug in de software is gevonden en wanneer ze dit hebben opgelost.

Wist je trouwens dat je de meeste beveiligingsupdates automatisch ontvangt? Hier hoef je niet zelf naar op zoek te gaan. Houd de meldingen op je toestel in de gaten en installeer een nieuwe beveiligingsupdate zo snel mogelijk te.

De iPhone resetten

Je iPhone loopt vast en je kunt het niet oplossen door hem opnieuw op te starten. Mocht het probleem zich blijven voordoen ga dan voor een complete reset. Maar let op, met een reset raak je ook je gegevens kwijt. Maak daarom vooraf een back-up van al je bestanden en gegevens. Open hiervoor de instellingen app op je iPhone, tik op je naam en vervolgens op iCloud. Zorg dat synchronisatie automatisch aanstaat. Je kunt via deze instelling ook handmatig een back-up maken.

Laten we de iPhone resetten:

  • Open de instellingen app
  • Ga naar algemeen
  • Selecteer stel opnieuw in
  • Kies voor herstel alle instellingen

Heb je een reservekopie gemaakt, dan kun je deze nu terugzetten. Praktisch want je maakt direct weer gebruik van je vertrouwde gegevens en instellingen.

Een kapot scherm

Het scherm van je iPhone kan vastlopen, grijze strepen vertonen, volledig zwart zijn of gewoon blijven hangen. Is dit niet op te lossen middels het opnieuw opstarten of een reset? Waarschijnlijk is het scherm dan defect. Het kan hierom een fabrieksfout gaan maar het scherm kan ook door onzorgvuldig gebruik kapotgaan.

Beoordeel zelf waarom het scherm kapot is. Een fabrieksfout valt onder de fabrieksgarantie, maar alleen wanneer je dit binnen een bepaalde periode constateert. Onzorgvuldig gebruik is soms extra verzekerd, bijvoorbeeld via Apple Care. Let hierbij wel goed op de voorwaarden, mogelijk krijg je met een eigen risico te maken.

Een probleem met een of meerdere apps

Vaak loopt de iPhone vast op een of meerdere apps. Check welke apps je als laatste geïnstalleerd hebt. Verwijder een voor een deze apps. Controleer na elke verwijdering of het probleem is opgelost. Niet? Verwijder dan de volgende. Standaard apps die al op de iPhone geïnstalleerd stonden hoef je niet te verwijderen of uit te schakelen.

Let op met het downloaden van onbekende applicaties. Haal alleen apps uit de officiële Apple app store. Kijk hierbij ook goed naar reviews van anderen, dit zegt ook veel over de betrouwbaarheid en werking van een app.

IPhone loopt vast bij update

Soms loopt de iPhone vast bij een update. De installatie kan dan niet worden voltooid. Zo los je dit op:

  • Druk de volume omhoog knop kort in (laat weer los)
  • Doe hetzelfde met de volume omlaag knop
  • Houd de zijknop ingedrukt en wacht tot het scherm uitgaat
  • Houd de zijknop nog steeds ingedrukt totdat je het Apple logo ziet verschijnen

Hiermee herstart je de iPhone opnieuw op. In veel gevallen herstart je hiermee ook weer de update en het installatieproces. Mocht dit niet werken probeer het dan gewoon opnieuw. Is het probleem nog steeds niet opgelost? Dan moet je de iPhone aan je Mac of PC koppelen en via iTunes herstellen.

Zorg dat iTunes op de computer staat geïnstalleerd. Koppel de iPhone middels een USB kabel aan de computer. Herstel je iPhone via iTunes. Doorloop hierbij de stappen die je op het scherm ziet verschijnen.

Vastlopen tijdens het opstarten

De iPhone is niets anders dan een minicomputer waarmee je kunt bellen. Zoals bij elke computer gewenst is moet je ook de iPhone af en toe opnieuw opstarten. Hiermee reset je alles en kan de processor meer nieuwe taken aan.

De iPhone loopt vast bij het opstarten, wat is er aan de hand? De oorzaak kan heel divers zijn. Bijvoorbeeld een te warm toestel (oververhitting), een bug in iOS of een illegale iOS- versie.

Wanneer de iPhone vastloopt bij het opstarten zul je hem geforceerd opnieuw op moeten starten. Je kunt ook een back-up vanaf je pc op de iPhone zetten (via iCloud). Een trucje dat zeer goed werkt is de batterij helemaal leeg laten lopen. Leg hierna het toestel aan de oplader, wacht even en start de iPhone op.

IPhone loopt vaak vast

Jaarlijks worden er een aantal nieuwe iPhones uitgebracht. Sommigen met een klein scherm, anderen juist met een opvallend groot scherm. Ook de processor, batterij en camera’s is van invloed op de werking van je toestel. Bij sommige toestellen zijn er meer klachten over vastlopen aanwezig. Maar het kan ook aan je eigen gebruik liggen.

Controleer eerst bovenstaande punten. Kom je er niet uit, ga dan langs de verkopende partij of een officiële Apple store. Het kan ook zomaar om een fabrieksfout gaan. In dit geval heb je recht op (gratis) reparatie of vervanging van het toestel. Doe dit echter wel binnen de garantieperiode. Wanneer de iPhone buiten de garantieperiode vastloopt heeft dit vaak toch een andere oorzaak. De kosten voor reparatie of vervanging zijn dan voor eigen rekening.

Heb je een ouder toestel dat eigenlijk aan vervanging toe is? Denk dan eens over de aanschaf van een nieuwe iPhone na. Eventueel in combinatie met een mobiel abonnement. Check onze toestelvergelijker en ontdek welke iPhone het beste bij je past.

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer