Back to Top

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer

Wanneer je net een nieuwe iPhone hebt ervaar je hier weinig problemen mee. Vroeg of laat blijft de iPhone mogelijk hangen. Vaak loopt een bepaalde app vast, maar het kan ook dat het toestel in zijn geheel niet reageert. Blijf je iPhone hangen? In dit artikel lees je mogelijke oorzaken en de oplossingen die er zijn voor dit probleem.

Het vastlopen van je iPhone

Wanneer de iPhone blijft hangen reageren de toetsen niet meer. Wat je ook probeert, het scherm blijft er als bevroren uitzien. Dit kan ontstaan doordat je teveel apps tegelijkertijd gebruikt. Wanneer dit regelmatig voorkomt moet je eens kritisch naar de gebruikte apps kijken. Helaas kan er ook iets anders aan de hand zijn.

Tip: Losse iPhone kopen - prijzen vergelijken

Bekijk ook: Abonnementen met iPhone vergelijken

Applicatie blijft hangen

In de meeste gevallen blijf je iPhone hangen door een applicatie. Gebruik multitasking om de geopende apps af te sluiten. Veeg de apps naar boven weg, zo sluit je deze geforceerd af. Multitasking vind je door vanaf de onderkant van je scherm naar boven te vegen.

Probeer vervolgens de apps een voor een uit. Zo achterhaal je welke applicatie blijft hangen. Heb je hem gevonden, verwijder deze dan. Door de app opnieuw te installeren is het probleem vaak verholpen. Blijft dit probleem toch aanhouden? Bekijk of er een alternatief is. Daarnaast is het aan te raden om alleen applicaties vanaf de officiële Apple App Store te downloaden, dus niet van derden.

Veilige apps voor je iPhone

Ondanks dat het besturingssysteem van de iPhone redelijk veilig is kun je toch te maken krijgen met nep apps. Deze schieten er wel eens tussendoor en zijn via de App Store te downloaden. Het is belangrijk om dit soort nep applicaties te herkennen. Voordat je een app downloadt lees je eerst de naam en de beschrijving. Op de website App Exposed vind je een overzicht van nep applicaties.

Kijk ook kritisch naar de reviews. Bij veel negatieve reviews laat je de app liever links liggen. Wees ook voorzichtig met apps die vragen om je Face ID of Touch ID vast te leggen. Het zou zomaar om een onbetrouwbare app kunnen gaan.

Bevriezing van het scherm

Soms loopt de iPhone zelf vast. Het scherm ziet er bevroren uit en knoppen reageren niet meer. In dit geval spreek je van bevriezing van het scherm of het toestel. Wanneer dit gebeurt kun je de iPhone het beste opnieuw opstarten. Houd de aan/uit knop ingedrukt en wacht totdat het toestel zich uitschakelt. Hierna kun je hem gewoon weer opstarten.

Waarom je iPhone blijft hangen is niet altijd duidelijk. Soms heeft de processor het zwaar, al helemaal wanneer je verschillende apps open hebt staan en tegelijkertijd andere taken uitvoert. Bijvoorbeeld films of muziek downloaden. Je iPhone is een minicomputer met een processor en werkgeheugen. Net als bij alle andere computers moet je de iPhone af en toe ook opnieuw opstarten.

De iPhone resetten

Het is niet altijd mogelijk om een vast hangende iPhone uit te schakelen. Je komt dan bij een reset uit. Het resetten gaat per toestel anders. Heb je een iPhone 12, 11, iPhone Xr, Xs of iPhone SE dan werkt dit zo:

  • Druk de volume plusknop kort in
  • Druk de volume minknop kort in
  • Houd de aan/uit knop ingedrukt

De iPhone 7 of ouder resetten werkt net wat anders. Je moet de volume omlaagknop en de aan/uit knop tegelijkertijd indrukken.

IPhone terugzetten naar fabrieksinstellingen

Blijf je iPhone hangen en werkt het resetten ook niet? Dan moet je de iPhone terugzetten naar de fabrieksinstellingen. Dit betekent dat alle instellingen en gegevens verloren gegaan. Daarom is het belangrijk om regelmatig hier een back-up van te maken. Heb je eenmaal een reservekopie dan kun je deze na de reset naar fabrieksinstellingen eenvoudig terugzetten.

Heb je geen reservekopie gemaakt? Dat is met een vasthangende iPhone helaas niet meer mogelijk.

Laten we de iPhone terugzetten naar fabrieksinstellingen. Zorg dat het programma iTunes is geïnstalleerd op je MacBook. Heb je een Windows pc dan kun je hier iTunes ook gratis op installeren.

Sluit de iPhone middels een kabel op de PC aan. Open ITunes op de pc. Selecteer in het linkermenu je iPhone. Ga nu naar het onderdeel Overzicht en klik op het gedeelte Herstel. Volg de stappen die je op het beeldscherm ziet staan. Je iPhone wordt nu teruggezet naar de fabrieksinstellingen. Dit kan enkele minuten duren.

Na afloop wordt je iPhone opnieuw opgestart. Je kunt nu een eventuele reservekopie terugzetten. Heb je geen reservekopie, ga dan door naar de volgende stap. Volg de aanwijzingen op het scherm van je iPhone, dan kom je er wel.

Een nieuwe iPhone kopen

Dat je iPhone een enkele keer vast blijft hangen, dat is vrij normaal. Wanneer dit regelmatig gebeurt volg je bovenstaande stappen. Is het probleem hiermee niet opgelost? Mogelijk is je iPhone aan vervanging toe. Wanneer je een zeer oud toestel hebt dan kan deze de huidige internetsnelheid en je moderne applicaties niet meer aan.

Bekijk eerst even of een nieuw toestel aanschaffen wel noodzakelijk is. Is je iPhone jonger dan drie jaar dan is het vaak voordeliger om hem na te laten kijken. Mogelijk zit er ergens een probleem. Vraag vooraf naar de reparatiekosten. Vallen de kosten vrij hoog uit, dan kun je toch beter een nieuwe iPhone kopen. Ga dan wel voor een goed toestel met een snelle processor. De nieuwste iPhones hebben uitstekende specificaties. Koop zeker geen tweedehands toestel dat ouder dan drie jaar is, hier heb je vrij weinig aan.

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer