Back to Top

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer

Hoe vervelend is dat, je iPhone heeft een zwart scherm. Wanneer je zeker weet dat de iPhone aanstaat en het scherm blijft zwart, dan heeft dit een duidelijke oorzaak. Het kan dat de iPhone is vastgelopen. Een andere oorzaak is een defect scherm. Veel van deze problemen kun je zelf oplossen. Lees wat je allemaal kunt doen om van dat zwarte scherm op je iPhone af te komen.

De iPhone staat helemaal uit

Eerst het belangrijkste probleem uit de weg helpen: staat je iPhone misschien helemaal uit? Vergeet niet dat de iPhone zichzelf uitschakelt wanneer de batterijstatus erg laag is. Zie je een zwart scherm, sluit dan eerst het toestel op de oplader aan. Al vrij snel zie je de batterijstatus. Wanneer dit minder dan 5% is dan is het vrij begrijpelijk dat je iPhone zich heeft uitgeschakeld.

Wacht tot de batterijstatus minimaal 50% aangeeft. Dat is het moment om het toestel weer in te schakelen. Vervolgens laad je de batterij nog tot 99% op. Om de batterij lang gezond te houden zou je hem af en toe kunnen kalibreren.

Tip: Losse iPhone kopen - prijzen vergelijken

Bekijk ook: Abonnementen met iPhone vergelijken

Het toestel is vastgelopen

De iPhone is eigenlijk een minicomputer. Net als elke andere computer kan ook de smartphone vastgelopen. Vaak heeft dit met meerdere applicaties te maken die met elkaar in conflict komen en. Maar ook slechts één applicatie kan de boosdoener zijn. Soms komt het omdat de processor verouderd is en al die taken niet meer aankan. Het vastlopen heeft dus verschillende oorzaken.

Bij een vastgelopen toestel moet je deze geforceerd opnieuw opstarten. Bij een nieuwe iPhone (iPhone acht of hoger) druk je hiervoor kort op de volume omhoogknop. Dit zelfde doe je kortdurend met de volume omlaag knop. Je hoeft nu alleen nog maar de aan/uit knop ingedrukt gehouden. Nu start het toestel zich opnieuw op.

Heb je een oudere iPhone met een zwart scherm? Deze start je opnieuw op door de bovenste knop (zijknop) tegelijkertijd met de volume omlaagknop ingedrukt te houden.

Een defect scherm

De iPhone bestaat uit verschillende kwetsbare onderdelen. Het scherm is het meest kwetsbare gedeelte, denk maar eens aan krassen, stoten of vallen. Het komt dan ook regelmatig voor dat het scherm van een iPhone kapot gaat. Wanneer de schade erg groot is dan kan het scherm op zwart gaan.

Probeer eerst of je de iPhone opnieuw kunt starten. Soms is dit mogelijk en ligt de oorzaak toch ergens anders. Doet de iPhone helemaal niets en heb je het toestel onlangs laten vallen? Dan zal het scherm waarschijnlijk kapot zijn. In andere gevallen gaat het om een fabricagefout. Om de oorzaak te achterhalen moet je de iPhone naar een reparatieservice brengen. Let op de garantieperiode, want soms heb je hier nog recht op.

Waterschade aan de iPhone

De moderne iPhones zijn allemaal waterdicht (IP67 of IP68). Hierdoor zijn ze goed bestand tegen water en stof. Veel modellen kunnen gedurende een half uur tot een diepte van 1,5 tot 4,5 meter onder water. Helaas kan het toch voorkomen dat een iPhone waterschade oploopt. Bijvoorbeeld omdat de behuizing of het scherm beschadigd is. Op deze manier kan er water naar binnen dringen. Bij waterschade zal de iPhone een zwart scherm vertonen. Hij schakelt zich uit of hij reageert helemaal niet meer. Soms zijn er andere kleuren op het scherm zichtbaar, veroorzaakt door de weerschittering van water en licht.

Houd er rekening mee dat oudere iPhones niet waterdicht zijn. Deze zijn altijd gevoelig voor waterschade. Valt een verouderde iPhone per ongeluk in het water, dan heb je geluk wanneer het scherm niet zwart wordt. In de meeste gevallen zal de iPhone niet meer werken.

Waterschade kun je in sommige gevallen herstellen. Haal het eventuele hoesje, aangesloten apparaten zoals een koptelefoon en screenprotector van het toestel af. Laat vervolgens de iPhone gedurende minimaal 48 uur goed drogen. Leg hiervoor de iPhone in een droge ruimte maar niet op de verwarming. Probeer na 48 uur of je de iPhone krijgt ingeschakeld. Lukt het niet dan moet je hem ter reparatie wegbrengen.

IPhone via iTunes herstellen

Kun je de oorzaak voor het zwarte scherm op je iPhone niet vinden? Probeer het toestel dan te resetten via iTunes. Hier heb je de iPhone, een computer met iTunes en een kabel voor nodig. Allereerst verbind je de iPhone met de computer middels het kabeltje. Nu start je het programma iTunes. Druk op de volume omhoogknop en laat hem los. Herhaal dit met de volume omlaag knop. Druk nu op de zijknop en wacht tot het Apple logo verschijnt. Blijf dit ingedrukt houden totdat je ook het iTunes-logo op het scherm ziet.

Op iTunes zie je nu de iPhone herstelmodes. Klik hierop en volg de stappen. Je kunt je iPhone herstellen en bijwerken. Heb je eerder een back-up gemaakt, dan zet je hier de opgeslagen gegevens en instellingen mee terug.

Heb je een iPhone die ouder is dan de iPhone 8? Sluit de iPhone op de computer aan en open iTunes. Je moet nu de volume omlaagknop op de iPhone ingedrukt houden. Tegelijkertijd druk je ook de aan/uit knop in. Houd deze twee knoppen ingedrukt totdat je het Apple logo en het iTunes logo ziet verschijnen. Ook nu weer kun je naar de iPhone herstelmodes gaan.

De hardware laten repareren

Een zwart scherm op de iPhone heeft niet altijd met software te maken. Net zo goed kan hardware de oorzaak zijn. Denk hierbij aan de processor of het intern geheugen. Een zwart scherm kan zomaar aan de processor liggen, meestal gaat het dan om een fabrieksfout. Valt je iPhone binnen de garantie dan is het belangrijk om dit zo snel mogelijk te laten herstellen. Maar ook wanneer je geen garantie meer hebt zou je processor niet zomaar uit mogen vallen of kapot gaan. Mogelijk heb je nog recht op een gedeeltelijke garantie.

Laat de iPhone altijd bij een officiële Apple Store repareren. Heb je een verzekering voor de iPhone afgesloten? Kijk dan of de reparatie onder de verzekering valt.

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer