Back to Top

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer

De code op een iPhone beschermt tegen verlies van gegevens en media. Zo kunnen anderen niet in je toestel kijken. Ben je de toegangscode of het patroon vergeten? De iPhone ontgrendelen zonder code is mogelijk. Hieronder lees je hoe je dat doet.

Verschillende soorten vergrendelingen

De iPhone vergrendelen kan op verschillende manieren. Je kiest voor de ouderwetse pincode of wachtwoord, maar bijvoorbeeld ook voor een patroon. Afhankelijk van het model iPhone kun je ook voor een vingerafdruk vergrendeling of iris scanner gaan. Daarnaast is er gezichtsherkenning, dat voor het eerst bij de iPhone X geïntroduceerd werd.

Tip: Losse iPhone kopen - prijzen vergelijken

Bekijk ook: Abonnementen met iPhone vergelijken

Toegangscode vergeten, wat te doen?

Je iPhone unlocken zonder wachtwoord, het is mogelijk. Houd er rekening mee dat na een aantal mislukte ontgrendelpogingen de iPhone blokkeert. Is de iPhone geblokkeerd, dan is het nodig om het apparaat te wissen. Hiermee worden alle gegevens en instellingen verwijderd, ook de toegangscode of de pincode. Het is daarom praktischer om eerst te kijken of je het toestel op een andere manier kunt ontgrendelen. Hieronder een aantal methoden.

Toegangscode achterhalen

Let op: na 6 tot 10 keer een foutieve toegangscode blokkeert de iPhone. Probeer daarom eerst de toegangscode te achterhalen. Misschien heb je dit ergens opgeschreven. Veel mensen verzinnen een toegangscode die overeenkomt met hun geboortedatum of die van de partner/ kind. Het kan ook om een veel gebruikt woord gaan, de naam van een persoon of misschien wel de naam van het huisdier.

Weet je de toegangscode echt niet, staak de pogingen na drie keer dan. Het heeft geen zin om door te gaan met de kans dat de iPhone voorgoed blokkeert.

Unlocken via een beveiligingslek

Soms is er sprake van een beveiligingslek in iOS, waardoor je zonder code toegang krijgen tot de iPhone. Dit was in 2016 het geval, waarbij er binnen iOS 9 en iOS 10 een bug zat. Via Virtual Assistant Siri konden gebruikers in een vergrendelde iPhone komen. Apple heeft dit beveiligingslek gedicht, maar mogelijk ontstaat er ooit een soortgelijk beveiligingslek. Even goed in de gaten houden.

Contact opnemen met Apple ondersteuning

Mocht het echt niet lukken om de toegangscode te achterhalen of er via een beveiligingslek in te komen, neem dan contact op met Apple ondersteuning. Mogelijk kunnen deze met het probleem helpen. Houd er rekening mee dat ze vaak maar één oplossing hebben: de recovery modus. Hiermee wis je al je gegevens maar ook de toegangscode. Op deze manier heb je weer toegang tot de iPhone.

Toegangscode verwijderen met iTunes

Om de toegangscode te verwijderen heb je iTunes nodig. Download en installeer dit programma op Mac of pc. Zonder computer ben je op iemand anders aangewezen. Je kunt eventueel ook naar een Apple Store: hier helpen ze je verder. Zo verwijder je de toegangscode met behulp van iTunes:

 • Houd de zijknop en één van de volumeknoppen op de iPhone ingedrukt
 • Wacht tot de schuifknop zet uit op het scherm zichtbaar is
 • Versleep de schuifknop om uit te schakelen
 • Sluit de iPhone middels een kabel op de computer aan, houd hierbij de zijknop ingedrukt
 • Laat de zijknop los zodra de herstelmodus op het scherm zichtbaar is
 • Kies binnen iTunes voor herstel
 • Wacht tot het herstel is voltooid
 • Configureer de iPhone

Heb je een iPhone 7 (Plus) of ouder, houd dan de zijknop ingedrukt totdat er op het scherm zet uit verschijnt. Versleep de schuifknop om uit te schakelen. Sluit nu de iPhone op de computer aan en houd hierbij de volume-omlaag knop ingedrukt. Laat deze knop los zodra de herstelmodus op het scherm zichtbaar is.

De iPhone op afstand wissen

Heb je geen toegang meer tot je iPhone en heb je geen iTunes? Met de functie zoek mijn iPhone kun je het toestel op afstand wissen. Hiervoor log je in met je Apple ID. Zo werkt het wissen op afstand:

 • Ga via een computer naar www.icloud.com/find
 • Log in met je Apple ID
 • Klik bovenin op alle apparaten
 • Klik op de iPhone die je wilt wissen
 • Bevestig je keuze

Je iPhone wordt nu gewist. Dat betekent dat alle instellingen en gegevens verloren gaan. Heb je eerder een back-up gemaakt, dan kun je deze terugzetten. Kies altijd voor de meest recente back-up. Zo zijn al je instellingen en gegevens weer actief beschikbaar. Dit geldt ook voor opgeslagen media zoals foto’s en filmpjes. Mogelijk moet je betaalde apps opnieuw downloaden, maar via je Apple ID hoef je hier niet opnieuw voor te betalen.

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer