Back to Top

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer

Zonder toegangscode of pincode kan je de iPhone niet ontgrendelen. Ben je de toegangscode, het patroon of de pincode kwijt of vergeten? In dit artikel lees je hoe je de toegangscode wijzigt en hoe je toch het toestel kunt ontgrendelen.

Verschil tussen toegangscode en SIM pincode

Er is een duidelijk verschil tussen een toegangscode en de pincode van de SIM-kaart. Met de toegangscode ontgrendel je het toestel. Het kan hier om een patroon, wachtwoord of pincode gaan. Moderne iPhones maken ook nog eens gebruik van gezichtvergrendeling of een vingerafdrukscanner. Dit altijd in combinatie met een toegangscode (back-up).

De pincode van de SIM-kaart heb je alleen nodig wanneer je het toestel opnieuw opstart. Wanneer je de pincode van je SIM-kaart vergeten bent, moet je de pukcode invoeren. Deze speciale code ontvang je tegelijkertijd met dus een kaart. Ben je de pukcode kwijt, neem dan een contact op met de provider.

Tip: Losse iPhone kopen - prijzen vergelijken

Bekijk ook: Abonnementen met iPhone vergelijken

Toegangscode iPhone wijzigen

Heb je al een pincode of toegangscode ingevoerd? Deze kun je heel eenvoudig wijzigen. Dit doe je op de volgende manier:

 • Open de instellingen op je iPhone
 • Kies voor Touch ID toegangscode
 • Selecteer zet code aan
 • Voer de pincode van zes cijfers in

Tik op toegangscode opties om voor een kortere of langere code te gaan. Wil je de pincode wijzigen, kies dan voor wijzig toegangscode. Je kunt niet alleen de zescijferige toegangscode wijzigen maar ook overschakelen op een viercijferige code, een aangepaste numerieke code of kiezen voor een alfanumerieke code.

Toegangscode vergeten: iPhone geblokkeerd

Wanneer je de toegangscode te vaak onjuist invoert, wordt iPhone tijdelijk geblokkeerd. Na enige tijd kun je het opnieuw proberen. Is de iPhone permanent geblokkeerd of kun jij je de toegangscode echt niet meer herinneren? Bekijk hieronder de hulp bij een vergeten toegangscode of wanneer de iPhone is geblokkeerd.

Het apparaat wissen

Je hebt de toegangscode te vaak op de verkeerde manier ingevoerd. Er verschijnt een melding dat de iPhone is geblokkeerd. Hierdoor kan je deze niet meer ontgrendelen. Ben je de toegangscode vergeten of kwijt, dan moet je de iPhone wissen. Volg onderstaande stappen en verwijder de toegangscode:

 1. houd de zijknop en een van de volume knoppen tegelijkertijd ingedrukt
 2. wacht tot de schuifknop zet uit op het scherm verschijnt
 3. versleep de schuifknop
 4. de iPhone wordt uitgeschakeld
 5. sluit de iPhone op een computer aan en houd hierbij de zijknop van het toestel ingedrukt
 6. laat de zijknop los wanneer de herstelmodes op het scherm verschijnt
 7. zoek de iPhone op de computer
 8. Kies voor herstel
 9. wacht totdat het gehele proces voltooid is
 10. configureer de iPhone

Heb je een iPhone 7 of iPhone 7 Plus, dan moet je de volume omlaagknop ingedrukt houden terwijl je het toestel op de computer aansluit. Bij een iPhone 6 of ouder moet je de home knop ingedrukt houden.

Je hebt je geen computer en bent de toegangscode vergeten

Voor het wissen en opnieuw instellen van de iPhone heb je een computer nodig. Is er geen computer of laptop beschikbaar? Leen er een of ga naar een Apple Store. Hier kunnen ze je verder helpen met het wissen en instellen van het toestel.

Touch ID en Face ID

IPhones vanaf iPhone X en nieuwer maken gebruik van een andere manier van ontgrendelen: Touch ID en Face ID. Hierbij hoef je geen toegangscode, patroon of pincode in te voeren. Wel dient de toegangscode als back-up wachtwoord. Lukt het ontgrendelen middels Touch ID of Face ID niet, dan heb je de toegangscode nodig. Hiermee voorkom je dat anderen jouw toestel kunnen ontgrendelen. Het is dus belangrijk om je toegangscode goed te onthouden, zelfs wanneer je hier geen gebruik van maakt.

Verzin altijd een sterke pincode of toegangscode. Neem in ieder geval nooit je geboortedatum of die van je partner of kind: dit ligt teveel voor de hand. Schrijf de toegangscode eventueel op en berg deze veilig op.

Een pincode is nooit volledig waterdicht

Houd er rekening mee dat een pincode nooit volledig waterdicht is. Zo is het al eens eerder gebeurd dat er sprake was van een beveiligingslek en kwaadwillenden de pincode op een andere manier konden achterhalen. Heb je belangrijke gegevens op je iPhone staan? Maak hier regelmatig een back-up van. Zorg dat belangrijke applicaties zoals de bank app extra goed zijn beveiligd. Mocht iemand het toestel in kunnen, dan kan deze nog niet bij de applicaties. Zo houd je jouw gegevens veilig.

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer