Back to Top

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer

Wil je je iPhone wachtwoord instellen of wijzigen? Dit lijkt op elke iPhone hetzelfde te werken, maar de praktijk vertelt ons iets heel anders. Je hebt namelijk nieuwe iPhones maar ook oudere modellen. Op die verouderde toestellen werkt het instellen anders maar makkelijker. Terwijl je met een nieuwe iPhone om moet leren gaan. In dit artikel vind je de beste tips om je iPhone wachtwoord te wijzigen of in te stellen.

Dit is waarom je gebruik maakt van een wachtwoord

Waarom zou je een wachtwoord op je iPhone instellen? Omdat je hiermee je privégegevens beschermt. Stel je voor dat je de smartphone ergens laat liggen of dat je hem kwijtraakt. Een ander zou zomaar in je telefoon kunnen kijken. Hiermee ziet degene alle WhatsAppberichten die je verstuurd hebt, van welke applicaties je gebruik maakt maar bijvoorbeeld ook je bankgegevens. Dan hebben we het nog niet eens over de vele privéfoto’s die iemand onder ogen krijgt.

Het is dus belangrijk om altijd gebruik te maken van een wachtwoord. Hiermee vergrendel je het scherm waardoor niemand zomaar in je telefoon kan rondneuzen.

Tip: Losse iPhone kopen - prijzen vergelijken

Bekijk ook: Abonnementen met iPhone vergelijken

Een toegangscode instellen op de iPhone

Voor de veiligheid stel je een toegangscode in wanneer je de iPhone inschakelt of wanneer deze uit de sluimerstand komt. Wist je dat je bij het instellen van een toegangscode ook gebruik maakt van de gegevensbescherming? Dit wordt automatisch ingeschakeld, hier heeft Apple voor gezorgd.

Zo stel je een toegangscode op een iPhone met Face ID in:

 • Open de instellingen app
 • Tik op ‘Face ID en toegangscode’
 • Tik op ‘Zet code aan’

Op dat moment is de toegangscode ingesteld. Je kunt het toestel ontgrendelen middels Face ID. dit betekent dat de iPhone een scan van je gezicht maakt. Komt deze overeen met de eerder gemaakte scan dan wordt het toestel ontgrendeld.

Je kunt je afvragen of dit wel een veilige methode is, want wat gebeurt er wanneer iemand een foto van jouw gezicht voor de camera houdt? Dit is diverse malen getest. Face ID werkt middels 3D en zal een foto van jouw gezicht niet accepteren.

Een pincode instellen

In sommige gevallen werkt het ontgrendelen middels Face ID niet maar moet je een pincode invoeren. Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer je de iPhone opnieuw opstart, je deze langer dan 48 uur niet ontgrendelt of wanneer je 6,5 dagen geen gebruik hebt gemaakt van de toegangscode. Dit is ook het geval wanneer er vijf mislukte pogingen zijn gedaan om je toestel middels gezichtsherkenning te ontgrendelen.

Een pincode instellen doe je zo:

 • Open de instellingen app
 • Tik op ‘Face ID en toegangscode’
 • Tik op ‘zet code aan’
 • Voer een toegangscode van 6 cijfers in
 • Voer de toegangscode opnieuw in

Gelukt, je hebt nu een pincode oftewel zescijferige toegangscode ingesteld. Deze heb je altijd nodig, ook wanneer je denkt er nooit gebruik van te maken. Er komt namelijk een moment dat je deze toegangscode wel nodig hebt.

IPhone wachtwoord instellen met ouder toestel

Heb je een iPhone met een fysieke homeknop? Dan werkt het instellen van een wachtwoord net iets anders:

 • Open de instellingen
 • Tik op ‘Touch ID en toegangscode’
 • Schakel de code in door de tikken op ‘Zet code aan’

Je ontgrendelt je iPhone middels Touch ID. Ook bij oudere toestellen is het nodig dat je nog een pincode oftewel zescijferige toegangscode instelt. Dit verloopt op dezelfde manier als hierboven, alleen kies je voor Touch ID en niet voor Face ID.

IPhone wachtwoord wijzigen

Je wil je iPhone wachtwoord wijzigen. Het is allereerst belangrijk om te weten dat je ontgrendeling middels gezichtsherkenning ook kunt wijzigen. Het kan namelijk dat je de iPhone aan iemand anders geeft. Daarnaast kun je de toegangscode wijzigen. Hieronder lees je hoe je dit doet.

 • Open de instellingen applicatie
 • Ga naar 'Face ID en toegangscode'
 • Tik op ‘Wijzig toegangscode’

Je kunt nu de zescijferige toegangscode wijzigen. Het is overigens aan te raden om dit regelmatig te doen. Het kan namelijk altijd gebeuren dat iemand anders je toegangscode heeft afgekeken. Of dat iemand al enige tijd probeert je toegangscode te kraken. Door deze regelmatig te wijzigen blijf je hackpogingen voor.

Toegangscode wijzigen via iCloud

Ben je de toegangscode van je iPhone vergeten? Wanneer je de toegangscode vaak genoeg verkeerd invoert dan wordt je toestel geblokkeerd. Gelukkig kun je de toegangscode wijzigen via iCloud. Belangrijk om rekening mee te houden: je iPhone wordt via iCloud gewist. Dit betekent dat al je gegevens en instellingen ook worden verwijderd. Dit gebeurt samen met de toegangscode. Hierna kun je een andere toegangscode instellen.

Maak regelmatig een reservekopie van je iPhone. Zo kun je later al je gegevens en instellingen weer terugzetten. Heb je geen reservekopie gemaakt, dan gaat alles verloren.

Weten hoe de toegangscode wijzigen via iCloud werkt? Bekijk hieronder het stappenplan.

 1. Zorg dat je de iPhone helemaal uitschakelt. Dit doe je door de zijknop en één van de volumeknoppen in te drukken. Hierop verschijnt een schuifknop en kun je het toestel in zijn geheel uitschakelen.
 2. Hierna sluit je de iPhone aan op een computer. Tijdens het aansluiten op de computer houd je de zijknop ingedrukt.
 3. Zodra je dit doet verschijnt er op het scherm van de computer de herstelmodus. Van hieruit kun je de iPhone opnieuw instellen.
 4. Heb je een reservekopie, ga dan naar het herstellen van gegevens en instellingen. Hiermee zet je alles terug.

Toegangscode wijzigen via iCloud op iPhone 7 en ouder

De meeste mensen hebben een iPhone van 3 jaar oud of jonger. Maar het kan ook dat je nog een iPhone 7 of ouder in bezit hebt. De toegangscode wijzigen via iCloud werkt op bijna dezelfde manier. Je moet hierbij de zijknop ingedrukt houden waarbij er een schuifknop verschijnt. Schakel de iPhone uit en sluit deze op de computer aan terwijl je de volume omlaagknop ingedrukt houdt. Dit doe je net zolang totdat je de hersteloptie ziet verschijnen. De overige stappen werken hetzelfde.

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer